Auto Union, născut din fuziunea a patru mărci germane, a produs în anii ’60 un model inspirat de puternicul Ford Thunderbird. Avea linii asemănătoare cu cele ale mașinii americane, dar un propulsor european de doar un litru.
Auto Union 1000 Sp. Denumirea ne dă deja un indiciu asupra motorului de sub capota lungă, de inspirație americană. Un propulsor de doar 1.0 litru ce anima un automobil inspirat de celebrul Ford Thunderbird.
Povestea modelului 1000 Sp, produs de Auto Union între 1958 și 1965, nu este una de succes. Gândit pentru a completa gama lui Auto Union 1000, un automobil compact cu tracțiune față, coupe-ul avea un look total diferit față de cel al modelului cu care se înrudea. Producția caroseriei fusese încredințată carosierului Baur din Stuttgart. Acesta s-a ocupat și de coupe-ul 1000 Sp și, mai târziu, de cabrioletul 1000 Sp.
Designul celor două variante cu două locuri era inspirat de automobilele americane ale momentului. Modelul german se dorea a fi un soi de baby Thunderbird. Grila radiatorului, farurile, bara față, capota și parbrizul curbat, chiar și aripile sunt inspirate de acesta. În 1956, T-Bird era un succes în Statele Unite, iar constructorii europeni remarcau acest lucru. Directorul mărcii Auto Union, William Werner, călătorise în America și fusese fascinat de liniile modelului Ford. La întoarcerea în Germania, Werner i-a cerut designerului șef Josef Dienst să meargă în direcția impusă de Thunderbird ca linie de design. Dienst i-a interpretat cuvintele ad litteram și a desenat un automobil similar.
Auto Union 1000 Sp Coupe a debutat la Salonul Auto de la Frankfurt din 1957. Deși aducea mărcii un boost important la capitolul imagine, folosirea unui motor cu trei cilindri de 980 cmc în doi timpi ce dezvolta 55 CP la 4.500 rpm nu făcea minuni la capitolul performanță. Viteza maximă era de 140 km/h, iar accelerația de la 0 la 100 km/h dura aproape o eternitate: 19,5 secunde. Puterea era transmisă către puntea față prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu patru trepte și un schimbător amplasat pe coloana volanului.
Performanțele modeste nu i-au încântat pe viitorii clienți, iar prețul de 10.750 de mărci germane nu era unul mic. La finalul carierei sale, versiunea cabriolet avea să fie produsă în doar 1.640 de exemplare, iar dacă adăugăm și producția modelului coupe, ajungem la aproximativ 6.600 exemplare construite. Asta îl face un model relativ rar în zilele noastre. Un exemplar Auto Union 1000 Sp Cabriolet poate fi admirat la Muzeul Automobilului din Atena, Grecia (Hellenic Motor Museum).
Text: Dragoș BĂLTĂȚEANU / Foto: AUDI