„Costul ascuns” al tranziției către automobilele electrice

0
2264

Industria auto, în special cea din Europa, trece prin momente foarte dificile, iar unul dintre motive este marșul „forțat” spre tranziția spre vehicule electrice. Un studiu recent arată și o altă față a problemei, una extrem de îngrijorătoare și se referă la numărul extrem de mare de muncitori care vor fi concediați. Analiza este realizată  după o analiză atentă a pieței din Germaniei.

Tranziția către automobile electrice va aduce un număr mare de concedieri, conform unui studiu

Problemele pe care le au producătorii vehiculelor electrice sunt foarte multe: costuri mari cu materialele și forța de muncă și scăderea vânzărilor, în condițiile în care clienții sunt nemulțumiți de faptul că nu au foarte multe soluții de încărcare, iar costurile sunt destul de mari. Este o nouă piatră de moară pe umerii celor care lucrează în această industrie, care se confruntă cu reduceri semnificative.

Cel mai recent exemplu este cel de la Volkswagen. Oficialii companiei au recunoscut că sunt probleme mari și se gândesc, pentru prima dată în istorie, să închidă uzine din Germania. În plus se discută despre concedieri, dar și despre reducerea salariilor, cu un procent de zece la sută și înghețarea la acest nivel pentru o perioadă de doi ani: 2025 și 2026.

Un studiu recent realizat de firma germană Prognos avertizează că tranziția către automobile electrice ar putea genera pierderi semnificative de locuri de muncă în Germania. A fost înaintată chiar și o cifră: 186.000 de posturi. Iar reducerile s-ar întinde până în anul 2035. Este important de spus că din cele 186.000 de posturi, 46.000 de joburi s-au pierdut deja în perioada 2019-2023.

Care sunt cele mai vulnerabile posturi din industria auto

Locurile de muncă din domeniul dezvoltării motoarelor sunt cele mai vulnerabile, susține studiul citat, publicat de reuters.com. Călcâiul lui Ahile este faptul că propulsoarele electrice au un design simplificat față de cele tradiționale, necesitând mai puține componente. De asemenea, locurile de muncă din sudură, procesare a metalelor, administrare și managementul afacerilor sunt și ele expuse riscului de diminuare.

Raportul prognozează însă o creștere a cererii pentru profesioniști în IT, inginerie electrică și mecanică, însă nu suficientă pentru a compensa pe deplin pierderile din alte sectoare. Concluzia principală a studiului subliniază faptul că, deși vor apărea noi tipuri de locuri de muncă, acestea nu vor echivala ca număr cu cele desființate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

19 − 13 =