La începutul secolului era greu de „digerat” pentru oricine ca mașinile electrice rapide să aibă performanțe la care modelele cu motor termic nu puteau decât să viseze. Dacă cineva mai crede că mașinile electrice oferă stilul și performanța unui „titicar de uzină” din anii ‘70, atunci ar trebui să mai reflecte puțin la asta, pentru că la ora actuală „mașinile cu baterii” performante costă scump.
Aston Martin RapidE
Confirmat pentru producție în 2019, Aston Martin RapidE se transformă într-o alternativă superioară modelului Tesla S. După cum sugerează numele său, deși sună ușor ciudat, acesta se va baza pe Aston Martin Rapide S, dar motorul pe benzină V12, de 6 litri, va fi înlocuit de o propulsie complet electrică, dezvoltată de divizia de tehnologie a echipei Williams Formula One.
Sunt puține detalii oficiale la ora actuală, dar se zvonește că puterea ar putea fi de 1.000 CP, iar mașina va avea tracțiune integrală, necesară pentru a se asigura că timpul de 0-100km/h al lui RapidE este în jurul valorii de 3 secunde la care se așteaptă constructorul englez. În timp ce coloana sonoră a țevilor de eșapament de la motorul V12 va fi înlocuită doar de zgomotul produs de pneuri, restul de la RapidE este de așteptat să fie în genul Aston Martin, cu o mulțime de materiale personalizate care dau un aer luxos, și care se încadrează în prețul probabil de 200.000 de euro.


NIO EP9 și Rimac Concept One
Similaritățile dintre Nio EP9 și Rimac Concept One sunt izbitoare. Ambele sunt construite de companii start-up, ambele dotate cu motoare electrice în roți și amândouă au acele linii superbe alungite pe care și le-ar fi dorit orice pasionat de supercaruri. Atuul puternic al lui Nio față de Rimac se referă la puterea totală de 1.341 CP, dar diferențele între timpii lor de accelerare sunt aproape inexistente. De fapt Rimac anunță 2,5 secunde necesare pentru 0-97 km/h, în timp ce Nio anunță același timp pentru 0-100 km/h.
Ceea ce nu are nici o îndoială este competența lui Nio, datorită unui șasiu construit după specificațiile mașinilor de curse de Le Mans și a suspensiei adaptive inteligente. Acest lucru a determinat ca Nio EP9 să parcurgă un tur complet la Nürburgring într-un remarcabil 6,49 minute, ceea ce îl face pe constructor să pretindă că este cea mai rapidă mașină electrică din lume. Doar 16 vor fi construite, costând în cel mai bun caz… peste 1,2 milioane de euro fiecare, în timp ce pentru Concept One au fost construite doar opt unități, la un preț de un milion de euro bucata. Ieftin!
Tesla Model S P100D
Aici nu este vorba doar de timpul de 2,4 secunde cu care Tesla Model S P100D atinge 97 km/h, care este într-adevăr impresionant. Este vorba și de faptul că modelul S este un sedan din executive de dimensiuni mari, confortabil și care oferă o „grămadă” de spațiu interior. Și, într-adevăr, pasionații modelului au opțiunea pentru șapte locuri care înseamnă o pereche de scaune pliante mici instalate în portbagaj. Versiunea P100D a câștigat un nou mod pentru performanța dinamică, denumit Ludicrous+, încă de la începutul anului 2017, făcând din modelul S cel mai rapid câștigător din topul mașinilor electrice care poate fi cumpărat în prezent. Partea cea mai „tare”: nu a fost necesar ca proprietarii unei Tesla S să viziteze vreun dealer! Performanța suplimentară a fost „livrată” ca parte a unei actualizări de software distribuite prin conectivitatea wireless a mașinii.
Vanda Dendrobium
Stilul și numele se potrivesc cu romanele SF sau… psiho! A fost conceput de firma Vanda Electrics, o companie din Singapore care se ocupă, de asemenea, și de o gamă de produse electrice și baterii. Deși nu a fost stabilită nicio dată de producție, Dendrobium va costa, probabil, mai mult de 1,2 milioane de euro. În ciuda renumelui produselor din Singapore, nu este „făcută pe vapor”, totuși. Ca și în cazul lui Aston Martin RapidE, Williams Advanced Engineering a fost adus pentru a dezvolta bateriile, motoarele și sistemele electrice, ceea ce conferă proiectului o credibilitate imensă. Vanda spune că Dendrobium va accelera de la 0 la 97 km/h în 2,7 secunde și va avea o viteză maximă de peste 200 de kilometri pe oră. Aspectul său uimitor este „eclipsat” de deschiderea simultană a ușilor și cea a acoperișului, toate cu balamale în spate, care amintesc de floarea de orhidee dendrobium, după care și-a luat numele mașina.
Buckeye Bullet 3
Poate că nu ar trebui introdusă alături de modelele „umane”, dar trebuie să amintim de Buckeye Bullet 3, care a stabilit un nou record de viteză electrică în septembrie 2016 când a atins 550 km/h pe pista de la Bonneville Salt Flats, din Utah. Este o viteză remarcabilă, dar, pentru comparație, o mașină cu combustie internă a depășit prima dată bariera de 547 de km/h în urmă cu… 78 de ani. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială când este vorba de performanța lui Bullet 3. Are patru motoare electrice, două pe față și două pe spate, și o transmisie cu două viteze. Transmisia pare destul de primitivă, dar în prima treaptă de viteză ajunge la 442 km/h. Este puțin probabil să fie ultima dată când vom auzi de această mașină, mai ales că este planificată o versiune care să depășească 640 km/h la fel și un „doborâtor” de record mondial pentru hidrogen.
Genovation GXE
Arată și merge ca un Corvette, dar cu siguranță nu sună ca unul. Asta pentru că în locul în care găsiți, de obicei, un motor V8 de 7 litri există o multitudine de componente electrice, ceea ce ar recomanda-o pe GXE să fie prima mașină electrică legală, la nivel mondial, care trece de 320 km/h. Dar, Genovation nu citează un timp oficial pentru 0-97 km/h, deși este foarte probabil de aproximativ trei secunde. Însă, viteza maximă este „doar” de 209 km/h. Până acum s-a folosit generația anterioară C6 Corvette, dar modelele din producția de serie se vor baza pe actualul C7 Corvette Stingray. Oferă cu siguranță o performanță remarcabilă, dar un preț de listă de aproximativ 639.000 de euro.
Text: Radu BUHĂNIŢĂ / Foto: Constructori