Registrul Auto Român este în permanență preocupat de siguranța rutieră, iar starea tehnică a vehiculelor este un indicator al acesteia. De aceea, pentru anul 2018, au fost introduse mai multe modificări importante legate de activitatea RAR. Acestea se aliniază directivelor europene ca măsuri pentru evitarea îmbătrânirii și mai accentuate a parcului auto.
Inspecția Tehnică Periodică (ITP)
De la 1 ianuarie 2018 a intrat în vigoare prevederea ca proprietarii vehiculelor mai vechi de 12 ani să se prezinte la ITP în fiecare an. În această situație se află aproape jumătate din cele șapte milioane de vehicule aflate în parcul auto național. Primele mașini care vor efectua ITP la un an vor fi cele produse în 2006.
Pentru acordarea inspecției tehnice periodice se pot trece cu vederea deficiențele tehnice minore, care nu pun în pericol buna funcţionare a automobilului. De exemplu, dacă s-a ars un bec la plăcuța de înmatriculare, dar funcționează celălalt sau dacă parbrizul s-a fisurat într-o zonă care nu afectează vizibilitatea, mașina poate primi ITP-ul.
Ing. George-Adrian Dincă, Director General RAR explică: „De exemplu, dacă am o mașină înmatriculată în decembrie 2006, aceasta face 12 ani la sfârșitul acestui an. Noi, când stabilim data următoarei inspecții tehnice, luăm de bază anul de fabricație. Data acordării următoarei inspecții tehnice periodice este trecută în talon sau în anexa talonului, cea galbenă.”
Pe de altă parte, proprietarii de mașini noi vor veni cu acestea, pentru ITP, la trei ani de la prima înmatriculare. „Am luat în calcul când am decis acest lucru și extinderea garanției pe care o face producătorul asupra mașinilor.”, declară Directorul General RAR.
«Există și o directivă care ne permite, pentru mașinile care au peste 150.000 km, să modificăm perioada de inspecție. Noi ne gândim la siguranța circulației în primul rând și la siguranța cetățenilor. O mașină care este verificată mai des are toate șansele să rămână în parametrii de funcționare normali.» – ing. George-Adrian Dincă, Director General RAR
Cazierul vehiculelor la mâna a doua
Registrul Auto Român introduce acest cazier pentru a reduce înșelătoriile la nivelul vânzărilor auto. Acesta va conține informații despre kilometraj, accidente sau intervenții importante cum ar fi schimbarea motorului.
„Putem spune despre un vehicul câți kilometri a avut la ultima inspecție tehnică periodică, putem spune ce normă de poluare are, dacă a fost implicat în vreun accident sau dacă a suferit vreo daună” spune Ing. George-Adrian Dincă, Director General RAR.
Pentru a descuraja șoferii care conduc mașini cu defecțiuni, RAR anunță că va crește numărul de controale în trafic în acest an.
De asemenea, pentru a veni în sprijinul clienților, regia va adapta ritmul de lucru, astfel încât să nu mai fie solicitări de programări soluționate la distanță de trei luni de zile.