TEST: Mini Aceman & Lara

0
178

Mini Aceman este unul dintre ultimele modele electrice din portofoliul mărcii britanice. Grijuliu, cel puţin, faţă de mediul urban, noul Mini Aceman s-a dovedit a fi şi un mare iubitor de animale. De câini mai exact. Altfel, cum aş putea explica pe de o parte că la bord l-am găsit pe Spike sau faptul că primul nostru drum împreună ne-a dus direct la adăpostul de blănoşi din Brăneşti?

Mai exact la Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpâni din comună Brăneşti, conform denumirii oficiale.

Lara

Am ajuns aici după o călătorie care a însumat 44 km, făcută cu viteze de până la 130 km/h şi care a durat 50 de minute. Faţă de momentul plecării, autonomia afişata s-a contractat suplimentar cu 20 km raportat la realitate. Episoadele de condus alert pe tronsoanele de autostradă pe care am fost nevoit să intru au implicat un consum crescut de energie care a afectat autonomia afişată iniţial.

Dar a meritat. Aici ne-am întâlnit cu oameni care au grijă de căţei culeşi de pe te miri unde şi aduşi la adăpostul din Brăneşti pentru a primi o şansă în găsirea unui cămin sau la o bătrâneţe ferită de griji din moment ce eutanasierea nu este o practică acceptată aici.

Circa 250 de rezidenţi de toate vârstele, dimensiunile şi culorile îşi aşteaptă omul care să îi ia acasă şi să aibă grijă de ei. În schimb, sunt gata să ofere dragoste necondiţionată şi o mulţime de bucurii greu de descris în cuvinte. Spun asta pentru că la rândul meu am un căţel care are grijă de mine şi eu de el.

Calendarul adopțiilor fluctuează. Sunt luni când sunt adoptaţi intern circa 10 câini şi alţi 15 extern. Dar asta nu este o regulă. Există din păcate şi perioade când nu se fac adopții. Ca regulă generală, toţi căţeii care ajung în adăpost sunt deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi microcipati. În fiecare zi este nevoie de aproximativ 120 kg de hrană uscată şi de atenţia a patru îngrijitori.

Aceştia se ocupă de igiena rezidenţilor şi a cuştilor, de administrarea hranei, a medicamentelor şi de bunul mers al lucrurilor în general. Există inclusiv un medic veterinar care ocupa şi funcţia de administrator al adăpostului aflat în coordonarea Consiliului Local Brăneşti.

Căţeii sunt cazaţi în cuşti deschise dotate cu zone acoperite. Femelele cu pui, câinii agresivi, bolnavi sau unii seniori sunt cazaţi în cuşti individuale pentru un plus de siguranţă. Pe, să-i spunem, Lara (pentru că nu a primit niciun nume deocamdată deşi are aproximativ 5 ani) am întâlnit-o în faţa adăpostului. Ne aştepta.

Aceman s-a bucurat de revedere şi a lăsat-o chiar să urce pe scaunul din dreapta faţă pentru o sesiune foto alături de Raluca, gazda noastră din acea după-amiază târzie și care ne-a oferit toate explicaţiile legate de activitatea din adăpost. Fiind un iubitor de câini, nu mi-a fost deloc greu să mă ataşez imediat de Lara care te copleşeşte cu un torent de drăgălăşenie şi prietenie sinceră. Este imposibil să-i rezişti!

Aşa că m-am lăsat copleşit de toată atenţia pe care mi-a acordat-o şi i-am oferit la rândul meu mângâieturi până am obosit. Nu am plecat de acolo înainte de a o încuraja că poate, cât de curând, cineva o să treacă pe la adăpost şi va pleca cu ea spre un nou cămin şi o nouă viaţă…

În cazul în care doreşti să faci un bine – şi să îţi faci un bine! – poate că un căţel precum Lara este ceea ce îţi lipseşte. Te va ridica de pe canapea ca să faci mişcare mai ales atunci când nu ai nici cel mai mic chef să te plimbi, va deveni o bătaie de cap în plus când vrei să pleci undeva pentru că va trebui să găseşti soluţii la aspecte cu care nu te-ai mai confruntat, să-i cumperi mâncare şi să te îngrijeşti de starea ei de bine.

În schimb, vei avea permanent lângă tine un suflet care îţi va oferi dragoste fără limite, o sumedenie de momente de tandreţe şi o doză zdravăna de amuzament veritabil. Iar pentru că are colţi – de care iarăşi va trebui să ai grijă! – o să se dovedească în multe situaţii un protector extrem de hotărât pentru tine şi familia ta. Din care, bineînţeles, va deveni parte integrantă şi ea.

Plecăm de la adăpost în timp ce soarele apune calm. Ne luăm la revedere de la Raluca, de la Lara şi de la cei circa 250 de rezidenţi aflaţi în cuşti. În jurul nostru este o hărmălaie de zile mari, parcă direct proporţională cu bugetul lunar alocat activităţii acestui centru de îngrijire pentru căţeii fără stăpân – aproximativ 20.000 EUR.

Noul crossover din familia Mini

Drumul neamenajat care ne-a adus la poarta centrului ne învăluie rapid într-un nor de praf care filtrează ultimele raze de soare în irizaţii multicolore. Mini Aceman se comportă civilizat pe acest tronson de drum, presărat cu denivelări accentuate. Deși jantele sunt de 18 inch iar anvelopele au talon de 45, apreciez într-o notă pozitivă capacitatea de amortizare oferită.

Desigur, conform tradiției sau a ADN-ul nărăvaş specific mărcii, nu pot spune că este o suspensie orientată spre un confort pătrunzător. Dar nici nu cred că o altfel de suspensie ar fi ceva de dorit la un model care prin definiţie debordează de vitalitate. Dovadă a pornirilor sale energice este modul de condus Go-Kart prezent în meniul Experience.

O altă dovadă a potenţialului dinamic o descoperi dacă deschzizi talonul. 1720 kg greutate proprie contra a 184 CP şi 290 Nm reflectă clar detenta de care poate da dovadă Mini Aceman în versiunea de motorizare „E”. Creditat cu un sprint 0-100 km/h în 7,9 secunde şi cu o viteză maximă de 160 km/h, micul crossover nu dezamăgeşte deloc în condiţii reale de trafic. Se cabrează cu aplomb şi răbufneşte aprig când lipeşti acceleraţia de podea.

Bateria litiu-ion cu capacitatea netă de 38,5 kWh, plasată sub podea, are dublu. Pe de o parte asigură o autonomie care poate ajunge la peste 300 km şi pe de altă parte coboară centrul de greutate. Astfel, în pofida înălţimii de peste 1,5 metri, Mini Aceman abordează cu încredere virajele. Suspensia independentă la ambele punţi colaborează admirabil la acest efort, ruliul fiind unul relativ reţinut care parcă mai mult îndeamnă decât înăbuşă un stil de condus sportiv.

Deși există bare antiruliu la ambele punți, puternic precomprimate, înclinarea în virajele „ascuțite” este suficient de perceptibilă încât să fixeze o graniță între felul în care se comportă Mini Cooper față de Aceman.

Volanul cu prize pentru palme foarte bine reliefate te conectează pregnant la reacțiile mașinii, în special la cele ale trenului față, care este şi punte motoare. Feedbackul transparent pe care îl întoarce sistemul de direcție, asistat electric, rotunjește convingător experiența de condus indiferent de stilul pe care îl adopţi.

Tot din perspectiva șoferului, mă bucur de o vizibilitate foarte bună atât în față cât și în spate. Aceman preia formatul 16/9 pentru oglinzile retrovizoare de la Mini Cooper SE.  Şi nu este singura preluare. Practic, cam toată planşa de bord este similară cu ceea ce am văzut deja la Mini Cooper SE, cu foarte mici excepţii.

Designul stilizat al mânerelor de la uși, adaptat astfel încât să servească atât stilului cât şi ergonomiei, este o dovadă discretă a atenției acordată amenajării spaţiului interior.

Prin urmare, nu mă mir că descopăr, similar modelului Mini Cooper SE, posibilitatea de a regla intensitatea luminoasă a fiecăruia dintre cele patru spoturi din plafon prin intermediul centrului de comandă găzduit de imensul cadran central cu ecran OLED, dezvoltat împreună cu Samsung.

Pitit printre multe aplicaţii şi funcţii, stă la pândă simpaticul Spike. Este asistentul tău virtual reprezentat sub forma unui căţel gata să ofere sprijin oricând. Este atent la comenzile vocale şi te ajută să controlezi telefonul mobil (conectat la MINI Connected), sistemul de climatizare, navigaţia sau să afli informaţii diverse precum ar fi cele legate de autonomie.

Profilul de mini SUV este o succesiune bonomă de forme rotunjite şi contururi rectangulare

Înălţimea de peste 1,5 metri şi cei aproape 4,1 metri lungime „îmbracă” un volum generos la interior care îi va bucura pe cei care consideră că le este dificil să îşi găsească o poziţie confortabilă într-un Mini. Portierele cu lungimi cvasi egale te invită cu ospitalitate înăuntru. Patru pasageri de talia mea (peste 1,85 metri) pot călători chiar şi pe distanţe mari fără să aibă impresia că le-a fost invadat spaţiul personal.

Reglajele impresionant de ample în plan longitudinal și vertical pentru scaunele față facilitează accesul și garantează poziții comode de călătorie pentru un spectru foarte larg de constituții ale pasagerilor. Reglajul bidirecțional al volanului ajută la obținerea poziției optime de condus.

Oriunde priveşti şi orice atingi confirmă tratamentul premium de care beneficiază cel mai nou model din gama Mini. Ca şi la Cooper SE, recunosc soluţii stilistice ingenioase care dau o savoare aparte spaţiului interior. Este cazul bentiţelor de material textil sau din piele ecologică care îşi găsesc un rost când sunt folosite drept spiţă la volan, ornament pe planşa de bord ori element pentru reglarea spătarelor de la scaunele față.

Alegerea acestor soluţii dau un charm aparte habitaclului şi se completează foarte bine cu texturile diverselor materiale textile utilizate la interior, inclusiv pe planșa de bord sau fețele interioare ale portierelor.

Tapiţeria are un model geometric delicat care contribuie la perceperea calităţii fabricaţiei. Încântă prin culoarea deschisă şi aspectul preţios dat de folosirea pielii ecologice, alături de bordurile din material textil aplicat pe marginile scaunelor și pe fețele tetierelor.

Sistemul audio Harman/Kardon oferă o audiţie impecabilă: claritate, putere, timbru catifelat, distribuţie spaţială foarte bine organizată. Notele de bass sunt vibrante iar înaltele crocante. Poţi ajusta suplimentar audiţia graţie unui equaliser cu şapte benzi: 100 Hz, 200 Hz, 500 Hz, 1kHz, 2kHz, 5 kHz, 10 kHz.

Head-up display-ul, plasat în spatele volanului şi în proximitatea enormului şi foarte dichisitului cadran central, pare un pic stingher. Faptul că foloseşte proiecţia pe o suprafaţă escamotabilă din bord contrastează puternic cu tehnologia afişată de vecinul său care etalează pe lângă dimensiunile enorme şi o claritate ireproşabilă a imaginilor datorită tehnologiei OLED.

Dar are totuși două mari calităţi: înlocuieşte prezenţa unui instrumentar de bord digital care prin tradiţie se află în spatele volanului şi recuperează la impresie artistică printr-o rezoluţie bună a informaţiilor afişate şi prin gama de culori vii folosită.

Plafonul panoramic cu margini iluminate este o altă dotare care face plăcută viaţa la bordul noului Mini Aceman. Paleta de culori este asortată la iluminatul ambiental şi este gestionata în mod automat în funcţie de modul de condus selectat. Şi ai de unde alege! Nu neapărat culori cât programe de condus și de atmosferă interioară propuse de MINI.

Opt, mai exact. Asemeni lui Mini Cooper SE, gama de moduri de condus este asezonată cu cea care creează diverse aranjamente ambientale. Există un program de condus economic – Green, care probabil că este cel mai în măsură să susţină atingerea autonomiei maxime afişate pe ecranul central.

Iar diferenţele dintre cele trei valori ale autonomiei (maximă, medie şi minimă) sunt semnificative după cum am constatat când am urcat prima dată în Aceman: 460 km maxim, 264 km în mod normal şi 115 km în cel mai rău caz. Bateria încărcată 100%.

După o primă zi în care am parcurs 81 km, nivelul bateriei a scăzut la 63%. A doua zi dimineaţa găsesc bateria la exact acelaşi nivel iar autonomia medie estimată este de 133 km. Urmează să fac un drum de 22 km pe care navigaţia anticipează ca o să-l parcurg în 39 minute şi o să ajung la destinaţie cu bateria încărcată 48%.

Acurateţe şi eficiență

Ei bine, am performat peste aşteptări! Am făcut puţin peste 41 minute şi am parcurs nu 22 ci 21 km. Dar la destinaţie am ajuns cu bateria încărcată 53%. Prin urmare, estimatul autonomiei este acum mai optimist: 118 km. Performanţa se datorează selectării modului de lucru Brake pentru transmisie şi a programului Green pentru condus. Am plusat cu o exploatare mai blândă a motorului, inclusiv atunci când am rulat 7 km pe autostradă. De data asta nu am mai depăşit 110 km/h viteză maximă.

În schimb nu am făcut rabat nimic din opţiunile de confort termic, aşa că am folosit încălzirea din scaun şi din volan pentru că dimineţile sunt destul de răcoroase. În concluzie, în 21 km, Mini Aceman şi-a îmbunătăţit predicţia în ceea ce priveşte autonomia cu 6 km faţă de cei parcurşi fizic şi a a consumat cu 5% mai puţină energie faţă de estimatul dat la plecare.

După 127 km, bateria a ajuns la 42% iar autonomia medie la 95 km. Mă mai foiesc un pic prin oraş în timp ce sunt atent la comportamentul noului Mini Aceman. În modul Green apăsarea progresivă a accelerației primește un răspuns cu un crescendo moale care conferă călătoriei un tempo plăcut.

Nu simţi freamătul celor 184 CP, respectiv 290 Nm, și te simți perfect conectat la ritmul traficului urban. Frânarea regenerativă, în special în modul B(rake), configurabil, adaugă o eficiență mărită procesului de încărcare a bateriei din cel puțin două puncte de vedere. Pe de o parte amplifică randamentul de recuperare a energiei de frânare iar pe de altă parte, fiind vorba de un mediu aglomerat, incidența crescută a dăților când ești obligat să frânezi ușor ajută, cumulativ, la refacerea energiei stocate în baterie. Nu ar trebui pierdut din vedere faptul că astfel este menajat sistemul de frânare clasic.

După 151 km parcurşi împreună cu noul Mini Aceman, opresc la o staţie de alimentare de 22 kW. Bateria este încărcată 28% iar autonomia medie este de 69 km. Încărcarea debutează cu 10,5 kWh din maxim 11 kW posibil a fi gestionaţi de transformatorul de bord atunci când foloseşti o staţie de curent alternativ. După 2h15 minute, bateria s-a încărcat cu 22,97 kWh până la 80%. Autonomia a înregistrat şi ea un salt spectaculos, până la 188 km.

Cu Aceman, Mini se reinventează în segmentul B al crossoverelor premium

Noul model este unul complet nou care acoperă zona comercială lăsată vacantă de Mini Clubman. Cu o siluetă robustă şi inserţii stilistice cu aer retro, Aceman se dovedeşte a fi un companion de drum foarte agreabil. Este spaţios, distractiv şi eficient.

Mini Aceman prefigurează un viitor al maşinilor electrice în care acestea devin din ce în ce mai inovative, atipice şi funcţionale. Un consum mediu de 15,2 kWh realizat după aproape 220 km parcurşi prin şi pe lângă Bucureşti este mai mult decât rezonabil. Predau maşina cu bateria încărcată 44% şi cu un set de autonomii convenabile: maxim 200 km, 122 km medie şi minim 50 km.

Vă recomandăm și:

Noul Mini Cooper SE – Plin de energie!

Mini Cooper Cabriolet: producția modelului decapotabil a început la uzina din Oxford

Mini Cooper Electric Racing a devenit parte din Țiriac Collection

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

16 − nine =