Mihai Morar: În vacanţă cu autorulota

0
116

La semafor vezi șoferi căscând cu poftă, cu ochii cârpiți de somn. Este puțin trecut de șase și jumătate și Bucureștiul se trezește greu, după o noapte friguroasă. Numai la radio este veselie. Matinalii de la Zu, Buzdu și Morar, sunt în mare formă. Ca în fiecare zi. Râd, se tachinează, glumesc cu ascultătorii, oferă muzică de calitate. Și povestesc… Mihai Morar își aduce aminte de vacanță. Și-a luat familia, a închiriat o autorulotă și a plecat să colinde Europa. La finalul călătoriei a povestit în Auto Test Magazin prin ce aventuri a trecut.

«Am o relație apropiată cu ascultătorii. Emisiunea noastră se bazează pe interacțiunea cu oamenii. Publicul tău este egalul tău»

Auto Test: De ce ai ales să mergi cu autorulota în vacanță?
Mihai Morar: Este o idee mai veche și cred că, undeva, în adâncul nostru, fiecare avem spiritul acesta de aventură… de libertate. În toți acești ani am ezitat. Am considerat că sunt prea mici copiii, că este prea riscant să ne aruncăm în necunoscut. Am un singur concediu pe an și nu aș fi vrut să-l ratez…
Auto Test: Ce s-a schimbat anul acesta?
Mihai Morar: Am fost „împins” de la spate de gemenele mele, Mara și Cezara. Fetele vedeau pe o străduță o rulotă și întrebau foarte des: „Tati, cum este cu rulota?”. Anul aceasta ne-am făcut curaj și când le-am arătat fetelor caravana au fost foarte încântate.
Auto Test: Care a fost traseul?
Mihai Morar: Am mers prin Ungaria, Slovenia, Italia, Franța și retur. Nu am condus mai mult de șase sute de kilometri pe zi, iar toate opririle, în camping, nu au fost mai scurte de trei zile. Am observat că fetele după două sau trei zile se obișnuiau cu mediul de acolo: începeau să se simtă ca acasă, să-și facă parteneri de joacă. Când le spuneam că trebuie să plecăm se îmbufnau, așa că au fost două sau trei cazuri în care am prelungit șederea, tocmai ca să nu le stresez. Copiilor le place să fie „îmbrățișați” de mediul lor.
Auto Test: Spațiul pare cam mic pentru doi adulți și doi copii…
Mihai Morar: Tocmai asta este frumusețea. Ești nevoit să împarți spațiul acela mic, din autorulotă, încât să ai loc pentru toată lumea, dar și pentru lucrurile pe care le ai cu tine. Acesta este unul dintre momentele în care îți dai seama că o familie fericită nu are nevoie de mulți metri pătrați și de livinguri mari. (Zâmbește) O familie este o familie atunci când există puțini pereți! Copiii nu se pot retrage în camera lor, părinții nu se pot refugia în sufragerie, la televizor, sau nu pot merge în bucătărie să fumeze. Am stat în același spațiu, am respirat același aer și am făcut un schimb incredibil de energii. A fost un teambuilding de familie.

«Am întâlnit în campinguri mulți englezi, nemți, olandezi, francezi, danezi. Limba română am auzit-o foarte rar, am văzut doar un număr de Moldova într-un camping din Italia»
Buzdu și Morar, realizatorii Morning Zu, l-au găzduit în studio pe chef Nicolai Tand

Auto Test: Fetele cum au reacționat?
Mihai Morar: Au fost încântate și asta m-a bucurat foarte tare. M-am temut că în zilele cu trafic intens se vor plictisi, dar ne-am descurcat cu glume și cântece și uneori am apelat la televizor și tablete. Noi am mai fost plecați cu mașina în vacanță, acum doi ani. Atunci am făcut un traseu de șapte mii de kilometri și pot să spun că s-au cam plictisit, în zilele în care am condus mai mult.
Auto Test: Ai de gând să mergi și a doua oară?
Mihai Morar: Sigur! M-am întors cu ideea de a-mi cumpăra o autorulotă, dar mi-am dat seama că nu rentează, din punct de vedere financiar, eu având puține zile de vacanță. Dacă aș avea trei luni de concediu cred că aș face o astfel de investiție.
Auto Test: Cum ți s-a părut aventura?
Mihai Morar: Este o viață diferită… cu oameni diferiți. Sunt niște oameni care au transformat această poveste într-un stil de viață. Am întâlnit în campinguri oameni cu mașini foarte scumpe, semn că nu fac asta pentru că sunt strânși la pungă. Aceasta este plăcerea lor. Unii dintre ei stau în campinguri multe luni și ajung să se cunoască între ei.
Auto Test: Spuneai că ai puține zile de concediu. Cum se adaptează familia acestui program? Dimineața ai emisiune la radio, iar seara ești gazda emisiunii „Răi, da` buni”.
Mihai Morar: (Îi scapă un oftat) Eu sunt tatăl care nu și-a dus niciodată fetele la școală sau la grădiniță. În fiecare dimineață am „matinal” la radio. Ce să fac? Am lipsit în prima zi de școală, în fiecare an, am lipsit în prima zi de grădiniță. Încerc să ajung la toate serbările de final de an, dar ultima dată am lipsit și de acolo. Anul trecut am fost închiși într-o casă, la Universitate, când am făcut „Orașul faptelor bune”. În ziua aceea mi-a fost tare greu și am regretat că nu le-am fost alături. O să facem emisiunea și anul acesta, tot în săptămâna cu serbarea.
Auto Test: Sunt zile pe care le pierzi…
Mihai Morar: Adevărat. Încerc să nu pierd momente din dezvoltarea lor și acest lucru este important, mai ales în acești ani.
Auto Test: Este dificil acest program?
Mihai Morar: Sunt mulți oameni care trăiesc după acest program, unii se trezesc mai devreme decât mine: șoferi de RATB, navetiști, mineri care intră în șut. Părinții mei s-au trezit toată viața, în perioada în care au muncit, la șase dimineața, așa că nu consider că fac ceva ieșit din comun. Este adevărat că nu stau nici seara pe acasă, având emisiune la TV. Programul de somn este tare scurt. Termin la zece seara, dar nu pot să mă duc acasă și să mă bag direct la somn. Trebuie să mă „descarc” de toate energiile și până fac procedura asta de „debriefing” durează ceva.
Auto Test: Am venit aici la Radio Zu și am văzut lumini stinse pe holuri…
Mihai Morar: (Zâmbește) Ai observat? În primul rând nu suport lumina de neon. În plus, așa se creează o atmosferă mult mai caldă.
Auto Test: Este greu să fii tonic și vesel de la prima oră a zilei?
Mihai Morar: Habar nu am cum fac. Este o stare de grație în care intru din momentul în care deschid microfonul și cred că am un ceas biologic, setat ca între șapte și zece să nu îmi pese de altceva. Citeam o teorie care spune că în orice meserie, ca să fii specialist în domeniul respectiv, îți trebuie vreo zece mii de ore de practică. Am mai mult de zece mii de ore de radio și de televiziune, în direct, așa că nu mai fac un efort să fiu tonic, indiferent de cât de puțin dorm.
Auto Test: Cu toată această vânzoleală din viața ta, cred că petreci mult timp în mașină. Cum conduci?
Mihai Morar: Depinde de starea în care mă aflu. Uneori mă urc în mașină și când văd coloana mă ia cu sfârșeală. Mă gândesc: „Dacă depășesc două sau trei mașini, tot în coloană o să fiu”. În general îmi place să mă bucur de drum. Sunt cuminte la volan și nu am mai avut permisul suspendat de zece ani.
Auto Test: Ce mașini îți plac?
Mihai Morar: Am trecut prin toate fazele. Am avut și decapotabilă, și cu două locuri, și SUV. Acum am un BMW X5, dar până acum câteva luni am avut un BMW seria 2, o mașină pe care am iubit-o tare mult. Un prieten bun a insistat să i-o vând și am cedat, mai ales că mi s-a părut că am nevoie de o mașină mai mare, care să-mi ofere mai mult spațiu.
Auto Test: Care a fost prima ta mașină?
Mihai Morar: A fost un Tico, l-am primit de la radio. Era o mașină pe care o conduseseră toți cei din radio . Era un fel de mașină de încercare, foarte muncită, cum lua cineva permisul își făcea ucenicia pe acest Tico. Servodirecție nu avea, trăgeam de volan foarte tare, nici nu mai intra bine în viteze…
Auto Test: Cum arată relația cu Daniel Buzdugan? Cum este să cunoști un om de atât de mult timp?
Mihai Morar: Îngrijorător (râde)! Este o stare de confort, îl cunoști bine și te simți… Uite, eu am o mașină pe care nu m-a lăsat sufletul să o vând și i-am dat-o tatălui meu, el o conduce acum. Mașina aceea nu merită vândută și am hotărât să o păstrez în familie. Așa este și cu Daniel… Ne știm de mult timp, dar nu-ți vine să-l schimbi (zâmbește). Face parte din familie.
Auto Test: Daniel are permis?
Mihai Morar: A făcut de două ori școala de șoferi, dar nu a ajuns să dea examenul. Nu cred că o să stau vreodată pe scaunul din dreapta într-o mașină condusă de Daniel. Nu spun asta pentru că nu aș avea încredere, dar nu va ajunge să dea testul. Când mergem la evenimente conduc eu și spunem, în glumă, că orice intelectual are șoferul lui. El este intelectualul, eu șoferul (râde).
Auto Test: Cum ar arăta viața ta fără radio?
Mihai Morar: Mi-ar fi tare greu. Îmi place ceea ce fac. Cred că așa ar trebui să faci orice meserie din lumea asta: să-ți placă foarte mult, să-ți găsești niște modele, să admiri pe cineva și să ajungi să trăiești acel vis. Și când plec în străinătate dau drumul la radio. Îmi place să aud vocile celor de acolo și să aflu ce fac ei.
Auto Test: Îți mai aduci aminte prima emisiune la radio?
Mihai Morar: În București a fost la Radio Contact într-o noapte, am fost „aruncat” ca victimă sigură. Șeful meu de atunci mi-a spus, după emisiune, să mă duc la un radio mai mic, să mă „călesc”, pentru că spuneam „Bună siara”, ca la noi în Ardeal, aveam accent. Eu credeam că vorbesc perfect, dar am realizat că are dreptate după ce am ascultat caseta cu emisiunea. Îți dai seama că am avut emoții. Ziceai că sunt pilot de avion. Aveam o mulţime de butoane pe consolă și eu trebuia să controlez emisia.
Auto Test: Care crezi că a fost secretul tău?
Mihai Morar: Pasiunea! Eu am visat să am emisiune la radio și să trezesc oamenii. Nu tuturor li se întâmplă asta. Este nevoie și de șansă, să fii acolo la momentul potrivit. Este adevărat că am și muncit pentru asta, dar au muncit și alții și nu au avut acest noroc. Așa s-au aranjat planetele.
Auto Test: Cum se vede lumea radioului din topul audienţelor?
Mihai Morar: Niciodată nu am făcut caz că avem cel mai bun matinal din România. Am încercat să mă bucur mai mult de ceea ce fac, decât de rezultate.

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: arhiva personală Mihai MORAR, Sorin BARBU

Articolul precedentTEST: Peugeot 308 GTi – Greu de oprit!
Articolul următorCel mai dorit Porsche 911
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ 4 = zece