Alex Bujoreanu: „Din România, cu dragoste”

0
321
Alex și Michael J. Fox

Este titlul unei povești publicate într-un ziar din New York, în care descoperim un român de-al nostru, oltean get-beget, care îi încântă pe americani cu bucatele sale gustoase. Alex Bujoreanu este „Executive Chef” și conduce mai multe restaurante de peste Ocean. Gătește rețete din gastronomia moleculară, dar și sarmale, saramură, mici și piftie, iar printre clienții săi se numără Puff Daddy și Michael J. Fox.

Am colindat lumea întreagă și pot să vă spun, cu mâna pe suflet, că românii știu să gătească bucate gustoase.

Auto Test: De unde ai dobândit pasiunea pentru gătit?
Alex Bujoreanu: Din familie. Eu am copilărit în Craiova şi ţin minte că o ajutam pe mama să cureţe legumele. Cred că prima oară am gătit o saramură. Aşa am început aventura în bucătărie, dar primii paşi serioşi i-am făcut după ce am ajuns în Spania, în anul 1998.
Auto Test: De ce ai plecat?
Alex Bujoreanu: Nu am plecat din România pentru că nu aveam ce să mănânc. Îmi doream un viitor mai bun și mi-am dorit foarte tare să lucrez în străinătate.
Auto Test: Ți-a fost greu la început?
Alex Bujoreanu: Prima oară am lucrat într-un restaurant de 4000 de locuri, la selectarea gunoiului: munceam în mizerie, între șobolani și sticlă spartă. Nu-ți spun ce urât mirosea. Eram cu moralul la pământ, dar cu timpul am înțeles că dacă vrei să devii un „chef” bun de restaurant, trebuie să lucrezi pe fiecare poziție. După o perioadă am avansat și am trecut la spălat de vase, se spunea că sunt „director la vase” (râde). Patronul m-a văzut că puneam întrebări bucătarilor, într-o zi m-a găsit chiar gătind și m-a trimis la o școală gastronomică. Și așa, prin anul 2002, am ajuns să fac și 250 de euro pe zi.
Auto Test: Și cum a început povestea din Statele Unite ale Americii?
Alex Bujoreanu: Un client din Spania m-a invitat la el. Am zis că stau două săptămâni în vizită și am rămas aici. Se întâmpla în anul 2013. Acum stau în cartierul Queens din New York și sunt partener la trei restaurante: Coral Tapas și Viaggio Tapas sunt în Long Island și am mai deschis unul, Bota, în San Francisco.

Ce înseamnă gastronomia moleculară?
Este o disciplină despre care au vorbit prima oară un fizician de la Oxford și un specialist francez în chimie fizică. Gastronomia moleculară folosește tehnici din fizică și chimie și se combină cu metode culinare: macerare, caramelizare, coacere dublă.

Auto Test: Ai concurență serioasă?
Alex Bujoreanu: Doar în Manhattan sunt 26.000 de restaurante. Vreau să-ți imaginezi o stradă, obișnuită, de cartier, unde în loc de magazine sunt doar restaurante, unul lângă celălalt. Și au clienți mulți, ieri am stat la coadă o oră ca să comandăm ceva de mâncare.
Auto Test: Gătești și mâncare românească?
Alex Bujoreanu: Cum să nu? Le-am făcut saramură de pui, nu de pește, mâncare de prune, ciorbe, dar și sarmale, piftii și mici. Localnicii nu prea ne știu mâncarea, dar după ce gustă sunt foarte încântați. Eu gătesc mai mult rețete spaniole, iar la Coral Tapas oferim și rețete din gastronomia moleculară.

Alex și Michael J. Fox

Auto Test: Vin și vedete la restaurantele pe care le conduci?
Alex Bujoreanu: Puff Daddy și Noel Lee (n.r. CEO la Monster, un mare producător de echipamente audio și video) au închiriat tot restaurantul când au semnat un contract. Puff Daddy a plecat repede, dar Noel Lee a mai stat, chiar am vorbit cu el și am făcut poze. Țin minte că le-a rămas multă mâncare și au cerut să o ia la pachet. Acum câteva săptămâni ne-a vizitat și Michael J. Fox (n.r. actorul din rolul principal din filmul „Back to the Future”). A venit cu soția și copilul, fără bodyguarzi. A fost foarte prietenos, a venit la mine, am stat de vorbă și am făcut poze. Chiar mi-a cerut sfatul legat de un vin alb pe care doreau să-l cumpere. Din păcate, are boala Parkinson, într-un stadiu destul de avansat.
Auto Test: Am văzut un articol despre tine, intitulat „From Romania, with love”. Ți s-a întâmplat să fii văzut cu neîncredere, din cauza pașaportului românesc?
Alex Bujoreanu: În Spania am avut acest sentiment, din cauza isprăvilor unor conaționali, dar nu m-am ferit niciodată să spun unde m-am născut și am fost mereu tare mândru că sunt român. Când știi că poți să ții capul sus, pentru că ești bun și recunoscut în ceea ce faci, nu ai de ce să-ți faci probleme. În Statele Unite, românii nu au făcut prea multe rele, sunt considerați muncitori și isteți, nu am văzut unul care să moară de foame.
Auto Test: Care este secretul unui bucătar iscusit?
Alex Bujoreanu: Nu știu dacă este vorba de un secret. Trebuia să muncești mult, să-ți respecți clienții și meseria și să fii foarte exigent cu tine. Eu încerc zi de zi să fiu mai bun și să aduc gust în fiecare farfurie.
Auto Test: Mi-ai spus că lucrezi pentru trei restaurante. Înseamnă că ai mult de mers cu mașina…
Alex Bujoreanu: Da, și traficul este infernal. Sunt șoferi de pe tot globul, cei mai mulți vin din Asia și conduc destul de prost, nu au nicio regulă. În Europa, pe prima bandă circuli, iar pe a doua depășești. Aici autostrăzile sunt de două ori mai late, dar toată lumea se înghesuie pe banda a patra, iar ca să depășești trebuie să te duci pe prima bandă și acolo dai de camioane. Este haos! De la mine de acasă până la unul dintre restaurante sunt aproape 80 de mile, așa că eu conduc în fiecare zi cam 160 de mile (n.r. aproximativ 260 de kilometri). Petrec aproape trei ore în mașină, în fiecare zi. Știi ce este ciudat? Pe autostradă, viteza este limitată la 55 de mile (n.r. aproape 90 km/h). Tehnologia a avansat, avem mașini performante și ei sunt, de zeci de ani, tot cu limita aceasta. Eu când am venit aici mi-am luat un Chevrolet Camaro SS cu motor de 560 CP și mi s-a părut foarte greu să merg cu 55 de mile.

Alex și Noel Lee

Auto Test: Și nu ai apăsat mai tare pedala? Știu că polițiștii nu sunt deloc prietenoși.
Alex Bujoreanu: Polițiștii sunt duri și stricți, nu ezită să te împuște din nimic. În Europa, dacă mergi cu 130 km/h totul este în regulă, aici am mers cu 90 de mile (n.r. aproximativ 140 de km/h) și imediat au apărut după mine șase mașini de poliție. Am oprit imediat, dar m-au încercuit, mai aveau puțin să intre cu mașinile în mine. Aici nu ai voie să miști, trebuie să stai cuminte cu mâinile pe volan. Când au venit la mine, nu mi-au spus nimic și m-au scos cu forța din mașină. Au fost foarte violenți. M-au arestat pentru depășire de viteză.
Auto Test: A fost mare amenda?
Alex Bujoreanu: Amenda a fost cea mai mică problemă, a trebuit să plătesc pentru ea 1200 de dolari. Am ajuns la tribunal și în urma acestui proces a trebuit să plătesc avocatul, cam 6000 de dolari, iar judecătorul a decis că nu mai am voie să conduc mașina respectivă. Nu mai aveam voie să urc la volanul mașinii mele! A trebuit să o vând, conform legii, la un preț de catalog și am pierdut destul de mult. În total, m-a costat această depășire de viteză cam 12.000 de dolari. În Europa poți să discuți cu polițiștii, aici te împușcă și după aceea stau de vorbă. În fiecare zi, la televizor, spun de un polițist care a împușcat pe cineva. Acum mi-am luat un Audi Q5 AWD, foarte bun pentru vremea aspră de aici.
Auto Test: Și în România, ce mașină ai avut?
Alex Bujoreanu: Oooo! Ce amintire! În familie am avut o Dacia 1320 CN, un automobil care s-a fabricat doar patru ani. O mai „furam” din când în când, așa am învățat să conduc.

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: arhiva Alex BUJOREANU

Articolul precedentGrecia – scurt ghid de supravieţuire la volan
Articolul următorCertificatul de înmatriculare, reținut? Află cum poți să-l redobândești
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− doi = 3