Cu copiii prin Londra

0
132
Numărul turiștilor din fața Palatului Buckingham scade atunci când se termină ceremonia de schimbare a gărzii.
Numărul turiștilor din fața Palatului Buckingham scade atunci când se termină ceremonia de schimbare a gărzii.

Niciodată nu m-am gândit la Londra ca la o destinație potrivită pentru copii. Distanțe mari între obiective, prețuri mari, niciun parc de distracții renumit… Însă la o lecție de istorie copilul meu a învățat despre Egiptul Antic și mumii, așa că mi-am propus să ajungem la British Museum, locul unde se spune că există mai multe relicve decât oriunde altundeva în lume. Apoi am început să cercetez ce ar putea avea interesant Londra pentru familii și am descoperit că oferta este mult, mult mai bogată decât mi-aș fi imaginat, și că multe obiective pot fi vizitate gratuit. Așa că am făcut o listă cu principalele atracții și i-am lăsat pe cei trei copii (8, 11 si 13 ani) să aleagă locurile pe care le vom vizita.

Rolul meu a fost acela de a găsi cele mai avantajoase soluții pentru cazare, transport și acces la obiective, și am încercat să „rezolv” totul on-line. Toate atracțiile importante oferă posibilitatea de a cumpăra în avans biletele de acces și de a programa ziua și ora la care vrei să mergi, iar noi am profitat de asta. Am beneficiat astfel de reduceri și am putut să ne programăm mai clar fiecare zi de vacanță. Până și cardul pentru folosirea transportului în comun poate fi cumpărat ­on-line – dar luați în calcul și timpul necesar expedierii lui! Oyster card-ul este un „must” – fără el, o călătorie cu metroul costă 4,9 lire iar folosindu-l vei fi taxat cu maxim 7 lire/zi, indiferent de numărul de călătorii efectuate.

Primul obiectiv bifat a fost Palatul Buckingham. Copiii sperau să vadă ceremonia schimbării gărzii și să își facă poze cu celebrii soldați cu căciuli uriașe din blană de urs, dar un număr impresionant de turiști umpluse trotuarul din fața Palatului cu mult timp înainte de începerea ceremoniei. Dacă am fi avut mai mult timp la dispoziție, am fi putut vizita grajdurile regale și caii Coroanei, unde sigur copiii ar fi fost impresionați de cei câțiva zeci de cai și de caleștile folosite la diverse ocazii. Grăbiți, însă, am traversat Green Park, am alergat după veverițe și am mers spre o stație de metrou ca să ajungem la British Museum.

Cel mai vechi muzeu public din lume, fondat în urmă cu 260 de ani, ­British Museum este imens, așa că deși ai mai vizitat locul tot vor mai fi lucruri de descoperit și la vizitele ulterioare. Poate de asta sau poate pentru că dintotdeauna intrarea a fost liberă pentru „toate persoanele studioase și curioase”, în plin sezon turistic se formează cozi lungi de vizitatori. Clădirea, cu fațada care te duce cu gândul la un mare templu, impresionează încă de la intrare. Dar cu adevărat impresionante sunt  comorile, de o valoare inestimabilă, expuse aici – multe luate ca pradă de război din întreaga lume. Piatra Rosetta, Craniul de Cristal, Sfinxul din Taharqo, colecția de mumii, comorile romane, fragmentele din Partenon sau colecțiile de artă chineză, coreeană, japoneză sau indiană sunt un motiv întemeiat ca să aloci măcar o jumătate de zi vizitării acestui loc. Restaurantul și sala de lectură fac parte din oferta muzeului, pentru cei care vor să stea în tihnă întreaga zi.

Muzeul de Istorie Naturală, sau „Muzeul dinozaurilor”, a fost o altă alegere făcută de copii. Macheta unei balene albastre, lungă de 28 m, alături de un schelet real de 25 ­m, sunt două dintre cele mai interesante exponate. Secțiunea de Biologie Umană poate fi interesantă pentru copiii mai măricei, care pot examina modul de funcționare a corpului uman. Simulatorul de cutremur de la ultimul etaj, exponatele referitoare la activitatea vulcanilor și secțiunea de la subsol, unde copiilor li se permite manevrarea și analizarea unor obiecte, oase vechi sau insecte, ne-au ținut ore bune în muzeu. Iar pietrele prețioase și semiprețioase, filoanele de aur sau diamantele expuse au fost atent analizate de fetele mele, care nu s-au lăsat până nu și-au cumpărat și niște bijuterii de aici. Pentru că și acest muzeu, la fel ca toate celelalte în care am intrat, are un magazin de suveniruri cu o ofertă foarte bogată.

Tradiționalii Beefeateri, celebrii paznici ai fortăreței, sunt sarea și piperul turului ghidat. Cu un umor tipic englezesc vă vor povesti despre toate decapitările care s-au petrecut aici și despre regii Imperiului care au locuit în Turn și au rezistat numeroaselor asedii.

Bijuteriile au fost motivul pentru care fetele au pus și Turnul Londrei pe listă. Bijuteriile Coroanei, mai exact, expuse într-unul din corpurile clădirii. Coroanele diverșilor regi și regine, săbiile de ceremonie, mantiile cusute cu fir de aur sau obiectele folosite la ceremoniile de încoronare, alături de Koh-I-Noor (cel mai vechi diamant cunoscut până azi) sau Cullinan (cel mai mare diamant descoperit vreodată, tăiat în 105 bucăți, din care 9 se regăsesc în coroana regală britanică) au făcut ochii tuturor din grupul nostru să sclipească. Băiatul a fost mai interesat de obiectele expuse în Turnul Alb, aflat în centrul curții interioare. Arme, obiecte, armuri purtate de regi și de caii lor l-au impresionat toate doar până a ajuns în fața armurii lui John the Gaunt. Cu o statură impunătoare, fostul Duce de Lancaster era mult mai înalt decât media acelor vremuri. Cum el a avut doi metri înălțime și armura lui era mai mare de atât, este de înțeles de ce îi impresionează pe mai tinerii vizitatori. Pentru cei care vor să afle întâmplări petrecute de-a lungul timpului între zidurile care înconjoară Turnul Londrei, la fiecare jumătate de oră se organizează tururi cu ghizi.

Podul Turnului, sau Tower Bridge, poate fi văzut de cum ieși din Turnul Londrei. Dacă aveți timp, îl puteți vizita și puteți intra inclusiv în camera motoarelor.

Pentru 12 lire, Doria a plecat acasă cu un mulaj de ceară făcut după mâna ei.
Răzvan a preferat să își facă poze alături de supereroi.

Deși ar fi vrut să ajungă și în multe alte muzee din Londra, copiii au plecat cu zâmbetul pe buze din capitala Marii Britanii: nu au reușit să-i facă să zâmbească pe santinelele cu tunică roșie de la ­Buckingham (cum văzuseră ei în diverse provocări pe YouTube), dar au avut parte de o ședință foto cu familia regală la Muzeul Figurilor de Ceară ­Madame Tussauds. Cel mai faimos astfel de muzeu din lume, și probabil și cel mai vechi, are printre exponate aproape toate celebritățile momentului, actori, cântăreți sau politicieni, așa că te poți alinta pe umărului lui Tom Cruise, poți media negocierile între Donald Trump și Kim Jong-un sau să te fotografiezi alături de Shakira, Freddie Mercury ori celebrități de la Bollywood. Mare parte din exponatele pe care le-am văzut acum nouă ani fuseseră înlocuite și nu mai erau în muzeu, așa că locul merită revizitat dacă ajungeți din nou la Londra.

În cazul în care pe Tamisa urmează să treacă vase mai mari, podul se ridică – moment imortalizat de turiștii care aleg să se plimbe pe malul râului.

Biletul pentru Madame Tussauds poate fi luat „la pachet” cu Big Buss, London Eye, London Dungeon, Acvariul sau cu o aventură împreună cu personajele din filmul de desene animate Shrek. Pentru London Eye ne-am programat online ora de intrare, așa că am așteptat foarte puțin la rând. Un tur complet cu uriașa roată de observație a Londrei durează cam 30 de minute, timp în care ai parte de o panoramă asupra orașului sau poți organiza diverse evenimente: mini-petreceri aniversare ori mese romantice (cea desfășurată în capsula de lângă noi finalizându-se cu o cerere în căsătorie).  Dacă am fi făcut programare din timp am fi putut vedea Londra de la înălțime din The Shard, celebrul zgârie-nori înalt de 309 m. Așa, avem un obiectiv de bifat la următoarea vizită.

Text / Foto: Iza Tache-Gherheș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt × 4 =