Declarația pe propria răspundere, necesară pentru a justifica deplasările în afara locuinței, a suferit noi modificări. Decizia a fost luată pentru a alinia documentul la prevederile Ordonanței Militare nr. 10, care a schimbat intervalele orare în care persoanele care au peste 65 de ani pot ieși din casă. Deocamdată, nu este clar dacă, sub o nouă formă, aceste declarații vor fi necesare și după data de 15 mai pentru anumite tipuri de deplasări.
Începând de astăzi, declarația pe propria răspundere are o nouă formă, a treia de la instituirea regulilor de izolare. Formularul a fost ușor modificat pentru a menționa noile intervale orare în care este permisă deplasarea persoanelor care au depășit 65 de ani.
Astfel, în ultimul paragraf din declarație au fost introduse următoarele mențiuni:
„Persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani completează doar pentru motivele prevăzute la punctele 1-6 și 9. Deplasarea se face în orice interval orar, pentru motivele prevăzute la pct.1, 3, 6 și 9, respectiv între orele 07.00-11.00 și 19.00-22.00, pentru motivele prevăzute la punctele 2, 4 și 5”.
Noul model de declarație poate fi descărcat de AICI.
Așadar, pentru a nu risca sancțiuni, cei care se regăsesc în categoria de vârstă respectivă trebuie să țină cont de noile intervale orare, care diferă în funcție de tipul activității pentru care se completează declarația.
Marcel Vela, ministrul de Interne, a declarat recent că este analizată posibilitatea ca după 15 să mai fie necesare aceste declarații doar pentru zonele aflate în continuare în carantină, însă o decizie finală va fi anunțată în zilele următoare.
Declarația pe proprie răspundere și adeverințele de angajator pot fi completate și online, prin intermediul unui formular electronic, conform Grupului de Comunicare Strategică.
Documentele pot fi completate de pe un computer, în formatul PDF pus la dispoziție de autorități, dar trebuie imprimate și semnate olograf de titular. În lipsa acestor resurse tehnice, Declarația pe propria răspundere poate fi scrisă și de mână, dacă sunt respectate toate elementele din modelul digital.
Reamintim că ieșirea din casă fără aceste documente se sancționează cu amenzi între 2.000 și 20.000 de lei, iar întocmirea în fals a unei adeverințe de la angajator constituie infracțiune și duce la deschiderea unui dosar penal pentru persoanele care le folosesc.
Foto: evz.ro
http://www.autotestmagazin.ro/ce-completezi-in-declaratia-pe-propria-raspundere-cand-mergi-la-itp/