Răzvan Pascu. De profesie… călător (partea a doua)

0
107

Răzvan Pascu este consultant în marketing turistic și… călător. Pare o slujbă de vis. Îmbină vacanțele, pasiunea lui cea mare, cu afacerile. De multe ori pleacă la drum împreună cu „soția de milioane” și alături de cei „doi băieți minunați”. Cu aceste cuvinte își descrie familia atât de frumos pe site-ul personal. Răzvan a acceptat să dea câteva sfaturi despre vacanțe și călătorii și cititorilor Auto Test Magazin… în două episoade, că au fost multe lucruri de povestit și de dezvăluit.

În prima parte ne-a povestit cum a început aventura și care sunt destinațiile sale preferate (VEZI AICI PRIMA PARTE). Acum am vorbit mult despre mașinile ideale pentru safari, dar și despre cum vede turismul după ce se mai potolește pandemia de COVID-19.

Cât este dificilă această misiune, de „consultant în marketing turistic”?

Nu aș spune că este dificilă, ci doar că nu este ușor, dar este frumos. Nu mă văd făcând altceva. De când cu această pandemie, mi-am dat seama și mai mult cât îmi iubesc job-ul și cât de norocos sunt că pot face fix ce îmi place. Misiunea aceasta implică foarte multe și da, poate deveni solicitant. Ca și consultant de marketing în turism lucrezi la strategii și promovare pentru hoteluri, ambasade, agenții de turism, companii aeriene sau chiar pentru guverne ale altor țări, care doresc să se promoveze turistic. Nu este simplu să fii consultant în alegerea unei strategii corecte pentru un hotel, o regiune turistică ori o destinație, sau să însoțești grupuri de 100 oameni foarte diferiți, din toate punctele de vedere, la mii de kilometri de casă, ori să îți expui public părerea cu privire la un brand, la o situație, la o poveste. Sunt foarte atent la fiecare detaliu, de la fotografiile postate pe conturile de Instagram și Facebook, până la cele mai complexe proiecte pe care le avem, iar asta devine uneori o reală provocare.

Cum crezi că ar funcționa afacerea ta fără tine?

Haha, m-ai încuiat aici. Nu îmi pot imagina momentan cum ar funcționa afacerea fără mine și nici eu fără ea. Iubesc ce fac și nu aș schimba nimic din ce am realizat, dar mă ajută și echipa mea, angajații nostri. Mă mai gândesc uneori să las să funcționeze business-ul fără mine, iar eu să mă implic mai mult în alte proiecte, dar nu este încă momentul.

Sfaturi pentru cei care vor să plece în vacanță și cele mai întâlnite greșeli

Ce sfaturi ai pentru cei care vor să-și programeze o vacanță? La ce să fie atenți, cum să aleagă și de ce ar trebui să se ferească?

Ne-ar trebui o revistă întreagă ca să putem atinge cât de cât principalele idei, dar dacă ar fi să mă rezum la câteva sfaturi, aș spune să se gândească bine ce își doresc de la vacanța respectivă, ce este mai important pentru ei, indiferent că vorbim de diversitatea activităților pe care le-ar putea desfășura la destinație ori despre confortul hotelului ales sau oportunitățile de „fine dining”. Dacă știi ce vrei, e mult mai ușor să nu fii dezamăgit și să alegi ce trebuie. Totodată, este bine să pleci fără așteptări foarte mari, documentează-te despre locurile respective, dar lasă loc și de elemente surpriză.
Le-aș mai spune să nu se rezume la obiectivele clasice, să nu își impună limite false, să nu aibă idei preconcepute despre destinațiile aproape de casă, cum sunt Israelul, Germania, Austria sau Franța ori chiar zonele din România care ne fac cinste oriunde peste hotare. Este o tendință în creștere pentru a alege destinații exotice îndepărtate, chiar și eu le prefer pe acestea, dar nu înseamnă că nu poți avea experiențe deosebite și în alte locuri. Important este să călătorim cât mai mult, indiferent de destinație, doar așa reușim să ne deschidem mintea și inima.

Care sunt cele mai dese greșeli?

Prejudecățile, așteptările false și goana de a „bifa” obiective, uitând să ne bucurăm de locurile în care ne aflăm.

În ce vacanță te-ai dus cu „inima strânsă” și te-ai întors încântat?

Mexic este unul dintre exemple. Am plecat spre destinație cu așteptări destul de scăzute, pentru că fusesem în multe țări din zona Caraibelor și mă gândeam că este tot cam la fel. Citisem și despre toate conflictele de acolo, mafioți, droguri, carteluri, dar judecam fără să îmi dau seama că Mexicul este de fapt o țară imensă de peste 3000 de kilometri. Am descoperit o țară diversă, extrem de colorată și ofertantă din punct de vedere turistic, cu oameni calzi și zâmbitori, unde plănuiesc să mă întorc alături de un grup de turiști în februarie 2021.

Ce mașini folosești în călătoriile tale?

Depinde de tipul călătoriei, de ce vreau de la mașina respectivă, de destinația în care sunt, pentru că una este să mergi singur sau în doi pe străduțele din Sicilia și altceva să călătorești cu familia de la Miami spre Key West, de exemplu. Până să avem copii chiar evitam vacanțele cu mașina. Mi se păreau obositoare, simțeam că nu mă pot bucura cum trebuie de o destinație, că îmi irosesc timpul la volan… dar după cum spuneam, acum prioritățile s-au schimbat și am realizat totodată că poți vedea mult mai multe lucruri dacă ai o mașina închiriată. Eventual și un ghid local, ca să te poți bucura pe deplin de locurile pe care le vezi. În Sicilia am folosit Peugeot și Renault, mașini mai mici, în SUA am folosit de obicei FORD sau Toyota – mașini mari – în Europa folosesc în special Audi, Skoda sau Volkswagen. În România, închiriez des mașini de la SIXT, Autoklass sau Autonom, sunt fan Volvo, BMW și Mercedes, iar ca mașini personale am avut BMW și Porsche.

Cât este de dificil să le închiriezi în locurile unde infrastructura este precară?

Nu am întâmpinat probleme la închiriat mașini, indiferent de destinația în care am mers, dar m-am și documentat temeinic înainte. Prefer să închiriez online, în avans, nu să cutreier reprezentanțele la destinație, în speranța că voi găsi o mașină. Nu am închiriat în țări foarte sărace sau în cele în care se conduce pe partea stângă.

Care mașină ți-a lăsat cea mai bună impresie?

Nu sunt un împătimit al luxului, dar în ultimii ani apreciez din ce în ce mai mult calitatea și confortul, inclusiv în ceea ce privește mașinile, așa că trebuie să recunosc: Mercedes, BMW si Volvo sunt preferatele mele. Și Porsche Cayenne a fost o mașină bună, dar din păcate reprezentanța service din București mi-a creat multe probleme și am fost tare nemulțumit.

Ai încercat plimbări cu motocicleta și bicicleta? Unde au fost acestea?

Nu prea sunt fan adrenalină, nu mi se par pentru mine motocicletele, însă biciclete folosesc ori de câte ori am ocazia, îndeosebi în destinații gen Maldive, Seychelles, unde sunt resorturi uriașe. Am închiriat biciclete și în Olanda, desigur, altfel nu ar fi experiența de vizitare completă. În plus, avem biciclete și acasă, ieșim prin parc cu ele ori de câte ori se ivește ocazia.

Te-ai simțit în siguranță în mașina din safari?

În mod cert, altfel nu riscam să călătoresc în acea destinație de atâtea ori. Am fost în safari cu 10 grupuri de turiști. Dacă aș fi considerat și 1% că am fi în vreun pericol, nu aș fi ales acest tip de excursie. Se folosesc mașini Toyota, sunt modificate special, ca să se deschidă acoperisul. Sunt foarte bune și puternice și își merită banii.

Planul de călătorie pentru 2020

Care sunt planurile tale în materie de călătorii?

Anul acesta am deja totul planificat, chiar am început să lucrez și la excursiile de anul viitor. Depinde de cum evoluează pandemia și când vom putea din nou să călătorim, dar am pe listă Croația, Tanzania la safari și Zanzibar la plajă, Coasta de Vest a SUA, un tur cu TransSiberianul, America de Sud, din nou Tanzania și Zanzibar, iar de Revelion voi avea un grup în Hawaii. Pentru 2021 este aproape totul finalizat pentru o nouă călătorie de grup în Mexic, apoi din nou Japonia, Africa de Sud etc.

Cum crezi că se va schimba turismul după această pandemie?

În mod cert nu se va mai călători cu aceeași intensitate ca acum două luni. Cred că va dura minim doi ani să ne revenim la nivelul maxim din februarie 2020. Se va schimba și stilul de călătorie al tuturor. Se vor evita o perioadă locurile aglomerate, hotelurile all-inclusive, agitația, oamenii se vor gândi de două ori înainte de a cumpăra o vacanță pe termen mediu și mai degrabă vor lua decizii de pe-o zi pe alta ori pe termen foarte lung. Vom fi mai atenți la igienă, mai precauți, vom păstra în continuare cât de mult așa-numita „distanță socială”. Va trebui, înainte de toate, recâștigată încrederea oamenilor în călătorii. Am fost nevoit să amân câteva călătorii pe care le aveam planificate, să îmi regândesc planul de afaceri, să ne reinventăm business-ul pe cât posibil, să ne adaptăm la noile trenduri. Soluțiile diferă, în funcție de fiecare antreprenor în parte, dar cred că am înțeles cu toții, mai bine ca oricând, cât de important este să „nu-ți pui toate ouăle în același coș”, să îți diversifici portofoliul de activități, ca să ai o oarecare plasă de siguranță în cazul în care o industrie este puternic zguduită cum a fost acum turismul și să fii deschis la schimbări, să înveți să le accepți și să le „îmbrățișezi” pentru a îți putea salva afacerile. Eu încerc sa privesc totul ca pe o oportunitate, pentru mine ca business.

 

http://www.autotestmagazin.ro/de-profesie-calator/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sase − = 5