Povestea lui Helen Rother, regina designului de autovehicule

0
156

Povestea lui Helen Rother este o poveste care sună ca și cum ar fi desprinsă din paginile unui roman din Al Doilea Război Mondial.

Lăsând în urmă o țară sfâșiată de război, o tânără își face drum din Franța tocmai când hoardele naziste își încep invazia. Se află în Africa de Nord, într-o incursiune în Casablanca, împreună cu fiica ei de șapte ani și nu poate să plece din cauza lipsei de viză. În sfârșit, în mod miraculos, ajunge să trăiască Visul American, ca unul dintre primii designeri de automobile, care s-a alăturat personalului General Motors în 1943. Apoi, în 1947, și-a deschis propriul studio de design și a format un parteneriat de succes cu Nash Motors. Povestea remarcabilă a lui Helene Rother este departe de a fi o ficțiune, în ciuda faptului că se învecinează cu fantasticul.

Născută în Leipzig, Germania, în 1908, Helene Rother părea o artistă înnăscută. Indiferent că a studiat la faimoasa Bauhaus sau Kunstgewerbeschule din Hamburg, un lucru este incontestabil: avea o atracție pentru designul elegant. Lucrând cu orice, de la mobilă la bijuterii, de la modă până la vitralii, și-a făcut un nume pentru ea însăși după ce s-a mutat la Paris și a început o carieră în haute coutoure. Din nefericire, așa cum istoria a demonstrat-o, lucrurile au luat o întorsătură nefavorabilă. Până la sfârșitul anilor 1930, a devenit clar că Franța nu mai era ceea ce fusese odată. Având în vedere spectrul înfocat al nazismului care arunca o umbră lungă pe întreaga Europă, Rother s-a trezit fugind cu fiica ei. Până în 1941, ea își găsise drumul spre New York. Aici și-a pus din nou în practică abilitățile artistice, pe un post de ilustrator pentru publicații de profil (care mai târziu a devenit cu siguranță bine cunoscută sub numele de Marvel). Cu toate acestea, într-un an, s-a trezit continuând drumul spre vest, aterizând în Mecca automobilelor din Detroit. A obținut rapid un loc de muncă la General Motors, lucrând pentru la design interior, unde a fost responsabilă de tapițerie, țesături, iluminat și feronerie.

Evenimentele se petreceau în 1942, iar Rother fiind femeie, succesul ei rapid nu s-a potrivit prea bine cu opiniile multora din industria / societatea dominată de bărbați. La acea vreme, The Detroit News a raportat că nu numai că a fost prima femeie designer auto din Detroit, ci a și încasat o sumă de 600 de dolari pe lună (aproximativ 8.500 USD în banii de astăzi). Având în vedere contexul vremurilor, GM a devenit celebru și datorită ideii progresive de a avea o femeie care nu doar lucrează într-un domeniu dominat de bărbați, ci chiar făcea și mai mult decât un bărbat obișnuit. După patru ani alături de companie, ea a acumulat suficientă recunoaștere de capital și nume pentru a-și deschide propriul studio de design. Continuându-și activitatea de stilist interior, primul client obținut pe cont propriu de Rother a fost Nash-Kelvinator. Aici a continuat să-și perfecționeze lucrul la culorile interioare, țesăturile și feroneria asortată (fără îndoială, aducându-și aminte perioada de dinainte de război când făcea bijuterii la cerere). Având în vedere originile sale, a reușit să aducă un pic de aer european proaspăt și modern brandului Nash. Până în 1953, i-a ajutat să câștige râvnita Medalie Jackson pentru un design remarcabil. În urma fuziunii Nash-Hudson care a dus la formarea American Motors, Helen Rother a continuat să lucreze pentru o serie de companii auto, inclusiv Goodyear, B.F. Goodrich și Miller-Meteor. La vremea ei, a obținut un mare succes devenind faimoasă, și, ca multe dintre femeile pioniere, a ajutat să se deschidă pentru femei ușile unei industrii care până atunci fuseseră închise. Până când a murit, în 1999, la 91 de ani, Rother și-a petrecut ultimii ani proiectând vitralii pentru biserici, oferind culoare și stil pentru un tip de interior cu totul nou.

http://www.autotestmagazin.ro/bertha-benz-o-calatorie-istorica/

http://www.autotestmagazin.ro/rar-valcea-adriana-balanescu-de-3x-femeie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt × 4 =