James Webb a observat cea mai îndepărtată galaxie

0
2174
Galaxia JADES-GS-z14-0, văzută prin ochii telescopului James Webb. Sursa Foto: NASA

James Webb a stabilit un nou record! Telescopul spațial care a costat zece miliarde de dolari a observat cea mai îndepărtată galaxie detectată vreodată. Datele transmise de acest „spion spațial” i-au surprins pe oamenii de știință.

Galaxia JADES-GS-z14-0 i-a intrigat pe specialiști

Doi cercetători implicați în această descoperire, Stefano Carniani și Kevin Hainline, au fost cei care au încercat să explice publicului ce înseamnă aceste imagini transmise de telescopul James Webb, care se află amplasat la 1,5 milioane de kilometri de Terra.

Această galaxie nu se încadrează modelele teoretice și simulările informatice pentru tinerețea Universului, iar cei doi cercetători s-au întrebat cum a putut ”să creeze o galaxie atât de luminoasă, masivă și mare în mai puțin de 300 de milioane de ani?”. Pentru că această galaxie s-a „născut” cu 290 de milioane de ani după Big Bang, care a avut loc acum 13,8 miliarde de ani.

Sigur că datele furnizate sunt o aproximare și nu o certitudine. Dar cu toate acestea, Kevin Hainline, cercetător la Universitatea Arizona din Statele Unite, a spus că a sărit de pe scaun când a primit confirmarea distanței la care se află galaxia. „Dacă Universul ar fi un film de două ore, această galaxie datează din primele două minute și jumătate”, a explicat el într-o înregistrare video publicată pe rețelele sociale, conform AFP.

James Webb a găsit o galaxie „extrem de ciudată”

Este foarte strălucitoare, destul de mare și ar putea conține dovezi ale prezenței oxigenului. Având în vedere mărimea regiunii pe care am explorat-o pentru a o descoperi, am putea găsi multe alte lucruri acolo”, a mai spus cercetătorul american.

El a explicat de mai multe ori, în spațiul public, că în astronomie a vedea la mare depărtare înseamnă să te întorci în timp. Lumina Soarelui ajunge pe Terra în opt minute, ceea ce înseamnă că noi o vedem așa cum era în urmă cu opt minute. Privind cât mai departe posibil în Univers, cercetătorii pot vedea corpurile cerești așa cum erau ele cu miliarde de ani în urmă.

James Webb nu este la prima ispravă de acest gen, după lansarea sa în decembrie 2021. Tot el a descoperit și forografiat și JADES-GS-z13-o, ce datează de la 320 de milioane de ani după Big Bang. „Recordul nu contează! Ce contează este faptul că Universul pare să fie plin de galaxii foarte strălucitoare”, a mai afirmat Kevin Hainline.

Galaxia JADES-GS-z14-0 ar putea avea oxigen

Urmele de oxigen detectate stârnesc și mai mult curiozitatea oamenilor de știință, deoarece acest gaz „necesită ca stelele să fi trăit întreaga lor viață și apoi să fi murit în explozii de supernove”. Galaxia are un diametru de peste 1.600 de ani-lumină, iar masa ei este estimată a fi de câteva sute de milioane de ori mai mare decât cea a Soarelui. „Cantitatea de descoperiri făcute asupra Universului tânăr în doar doi ani, de când telescopul a început să trimită date științifice, este uluitoare. Și, cu puțin noroc, James Webb va continua să ne furnizeze rezultate precum acesta timp de decenii”, a mai declarat Kevin Hainline.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ sase = 13