„Războiul economic”, de multe zeci de miliarde de dolari, dintre China și Uniunea Europeană ajunge în instanță. Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a fost sesizată să se pronunțe asupra taxelor impuse vehiculelor electrice.
China a lansat o acțiune împotriva Uniunii Europene la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) din cauza taxelor din domeniul auto
Europenii sunt cei care au făcut prima mișcare, după ce s-a stabilit, în urma unei investigații, că producătorii din China beneficiază de subvenții din partea guvernului de la Beijing. Se ajunge astfel la un preț de producție mult mai mic, iar companiile europene întâmpină probleme serioase din cauza acestei concurențe care este considerată departe de a fi corectă.
Asiaticii au amenințat că vor impune și ei anumite taxe, dar au mai deschis un front, după Ministerul Comerțului din China a sesizat OMC în legătură cu această măsură, considerând-o nefondată, conform informațiilor furnizate de Reuters.
Acțiunea chineză vine la scurt timp după ce UE a stabilit tarife vamale suplimentare de până la 35,3% pentru mașinile electrice importate din China, aplicabile până în 2029. Taxele diferă în funcție de producător: BYD este supus unui tarif de 17%, Geely de 18,8%, iar SAIC de 35,3%. Aceste noi taxe se adaugă tarifelor vamale existente de 10%.
- Citește și: Ce taxe vamale va impune Uniunea Europeană pentru mașinile electrice produse în China
China vrea „dialog” cu UE, dar este gata și de proces
China a solicitat consultări cu Uniunea Europeană pentru a identifica soluții prin dialog. Autoritățile de la Beijing critică decizia UE, susținând că aceasta nu are un „temei factual sau legal” solid și încalcă regulile OMC. Tot în acest demers se spune că Uniunea Europeană abuzează de măsurile comerciale de remediere. Recent, ministrul comerțului din China s-a întâlnit cu oficiali francezi îndemnându-i să susțină o soluție amiabilă în această dispută comercială.