Automobilele electrificate. O familie mare şi complexă (III)

0
145

Asistarea şoferului în gestionarea surselor de putere – sistem Stop&Start cu atribuţii extinse

Plug-in hybrid, hybrid micro sau mild, vehicul electric, ciclu Atkinson, frânare regenerativă reglabilă, baterie lithium-ion polimer, Stop&Start cu atribuţii extinse, coasting, putere maximă de încărcare prin intermediul sistemului de redresare a curentului alternativ instalat pe maşină (On Board Charger – OBC) şi câte şi mai câte altele devin ușor-ușor noţiuni uzuale în limbajul celor care fie urmează să îşi cumpere un autoturism electrificat fie au deja unul.

Este clar că automobilul de azi – şi mai ales cel de mâine – s-a schimbat radical faţă de modelul clasic la care era suficient să ştii unde se află şi cum se demontează jiclorul, plutitorul sau sita carburatorului, capacul „delco”, platina, bujiile sau termostatul ca să îl repui în funcţiune oriunde te-ai fi aflat (asta dacă ai fost prevăzător şi jumătate din portbagaj este ocupat, gospodăreşte, cu scule şi piese de rezervă). În cazul modelelor full hybrid de astăzi, capabile să se deplaseze folosind 100% propulsia electrică, gradul de complexitate este unul astronomic prin comparaţie cu maşinile de acum 2-3 decenii. Acest lucru se datorează faptului că într-un asemenea vehicul coexistă sisteme mecanice, electrice şi electronice care lucrează într-o simbioză perfectă pentru a reduce consumul de combustibil fără a altera confortul sau performanţele.

Din multitudinea de sisteme integrate într-un astfel de model se detaşează câteva care joacă un rol major în atingerea acestui obiectiv. Regenerarea energiei de frânare, medierea colaborării sau a intervenţiei separate a celor două surse de putere – motorul termic şi cel electric – care integrează în protocolul de funcţionare sistemul Stop&Start cu funcţii extinse şi posibilitatea de a anticipa (şi implementa în regim autonom) utilizarea celui mai potrivit scenariu de rulare folosind datele topografice din sistemul de navigaţie, devin instrumente esenţiale în atingerea unor valori ale consumului mediu de combustibil care frizează ridicolul.

Cum altfel putem cataloga un consum mediu anunţat de numai 2,2 litri în cazul lui BMW 745e Plug-In Hybrid care are o greutate proprie minimă de 2070 kg şi o putere maximă de 286 CP? Sau 1,1 litri în cazul lui Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid, ce-i drept în contextul unor parametri de clasă şi de performanţă complet diferiţi? Atingerea unor asemenea valori ale consumului mediu anunţat de producători, chiar dacă în realitate aceste valori suferă modificări în plus, a fost posibilă prin intervenţiile constante şi „inspirate” ale tehnologiilor moderne de asistare a şoferului în timpul condusului.

Fiind vorba deci de modele capabile să ruleze folosind numai motorul electric (cu autonomii cuprinse între câţiva kilometri până la câteva zeci de kilometri în cazul versiunilor Plug-In Hybrid), oprirea motorului şi repornirea sa prin intermediul sistemului Stop&Start capăta noi valenţe. Dacă în cazul unui vehicul convenţional echipat cu acest sistem (micro sau mild hybrid) acesta trebuie să frâneze până la oprirea pe loc pentru ca motorul termic să fie sistat, în cazul versiunilor full hybrid această condiţie nu mai este obligatorie. Motivul e clar: automobilele full hybrid pot rula în regim 100% electric. Aşadar, sistemul Stop&Start poate opri motorul termic chiar şi atunci când se rulează în sarcină sau la regim constant.

Există situaţii predefinite când intervenţia acestuia este solicitată automat: accelerări puternice, viteză mare de deplasare, sarcină mare (încărcare sau rampă accentuată), nivel scăzut al bateriei de mare voltaj. Când nivelul curentului din baterie este scăzut, hybridul foloseşte pentru deplasare motorul termic. Tot pe acesta îl foloseşte şi pentru a încărca bateria prin intermediul motorului electric, transformat acum în generator. În multe situaţii de trafic maşina poate rula 100% electric până la viteze care pot ajunge până la 120 km/h sau chiar 130 km/h (fără a avea pretenţia că există un anumit prag de viteză în acest sens asumat de toți producătorii).

Este vorba de cele mai frecvente scenarii cu care ne întâlnim când suntem la volan: mersul în coloană cu viteză mică, oprirea la semafor, coborârea pantelor, când frânăm pentru că urmează să oprim pe loc la o trecere de pietoni sau la un semafor, atunci când rulăm la un regim constant, etc.. Marele beneficiu adus de intervențiile sistemului Stop&Start constă în asigurarea unui nivel de poluare zero atunci când funcţionarea motorului termic este întreruptă. Intervenţiile acestuia sunt imperceptibile în timpul mersului iar sistarea temporară a motorului termic nu afectează funcţionarea sistemelor de confort precum aerul condiţionat, din moment ce, în multe cazuri, compresorul acestuia este integrat în schema electrică susţinută de bateria de mare voltaj.

Un alt rol cheie în reducerea consumului de combustibil îl are sistemul electronic care gestionează intervenţia separată sau comună a motorului termic şi a celui electric dar şi informaţiile topografice furnizate de sistemul de navigaţie atunci când destinaţia este cunoscută de acesta. (va urma)

Foto: BMW, VW, Hyundai, autotrader.ca, vehq.com, wikimedia.org

http://www.autotestmagazin.ro/automobilele-electrificate-o-familie-mare-si-economa/

http://www.autotestmagazin.ro/automobilele-electrificate-o-familie-mare-si-complexa-ii/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

seventeen − nine =