Automobilele electrificate. O familie mare şi complexă (IV)

0
145

Sisteme inteligente de asistență a şoferului în gestionarea surselor de putere şi soluţii (auto)reglabile de încărcare a bateriei de mare voltaj

La vehiculele din categoria Full Hybrid, capabile să ruleze folosind numai motorul electric, gestionarea inteligentă a fluxului de putere (combinat sau independent) reprezintă un aspect de maximă importanţă. Pe de o parte trebuie atinse ţinte de consum mediu scăzute, chiar foarte scăzute la modelele Plug-In Hybrid dar în acelaşi timp trebuie oferit un nivel optim de confort şi performanţă. Un consum de combustibil cât mai mic este condiţionat de starea de încărcare a bateriei de mare capacitate.

Prin urmare, menţinerea acesteia la un grad de încărcare rezonabil încât să poată alimenta motorul electric în cât mai multe scenarii de drum pentru a sprijini efortul făcut de motorul termic devine imperios necesară. În acest context se subînţelege importanţa capitală a recuperării energiei cinetice în timpul procesului de frânare. Sau a prezenţei programului ECO integrat în meniurile de condus. Pentru un randament maxim al recuperării în funcţie de scenariul de rulare (trafic urban, mers în coloană, deplasare cu viteză mică sau ridicată, etc.) la unele modele este posibilă reglarea gradului de recuperare regenerativă. Cel mai agresiv nivel de recuperare va încărca în cel mai scurt timp bateria şi în acelaşi timp va menaja sistemul de frânare care va fi folosit mult mai puţin (frânarea regenerativă va încetini maşina suficient de repede încât să nu mai fie nevoie de intervenţia sistemului clasic prin apăsarea pedalei de frână) şi la intensităţi mult reduse.

Situaţiile tipice când motorul electric sprijină efortul făcut de motorul termic, fără a fi cunoscută dinainte topografia rutei care urmează a fi parcursă, sunt în general aceleaşi, indiferent de marca automobilului. Vorbim de funcţionarea standard a unui sistem Full Hybrid.

1. Plecarea de pe loc / deplasare cu viteză redusă

Energia acumulată în bateria de acumulatori alimentează motorul electric pentru a asigura plecarea de pe loc fără a utiliza motorul termic.

2. Abordarea rampelor / accelerări puternice

Motorul termic şi cel electric lucrează în paralel pentru maximizarea acceleraţiei şi minimizarea consumului de combustibil.

3. Rularea cu viteză constantă

Puterea necesară deplasării este asigurată fie de motorul electric fie de cel termic în funcţie de care dintre ele este mai eficient (mai economic) de utilizat într-un anume scenariu particular de deplasare.

4. Decelerare / coborârea pantelor

Sistemul de regenerare a energiei foloseşte motorul electric transformat în generator pentru a reduce viteza sau pentru a o menţine la valoarea cu care s-a intrat pe porţiunea respectivă de drum.

Frânarea regenerativă, fie ea şi reglabilă, nu reprezintă vârful tehnologiei disponibile pentru încărcarea bateriei de mare voltaj. Predictibilitatea traseului care urmează să fie parcurs reprezintă următoarea etapă.

(va urma – asistenta conducerii funcţie de datele topografice ale traseului)

Foto: BMW, Hyundai, Lexus, Mitsubishi, Toyota

http://www.autotestmagazin.ro/automobilele-electrificate-o-familie-mare-si-complexa-iii/

http://www.autotestmagazin.ro/automobilele-electrificate-o-familie-mare-si-complexa-ii/

http://www.autotestmagazin.ro/automobilele-electrificate-o-familie-mare-si-economa/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

one × 5 =