De multe ori am auzit persoane care s-au plâns că nu au trecut de probele de foc ale examenului pentru permisul auto. Motivul? Cerințele sunt prea mari! Haideți să aruncăm o privire și să vedem care sunt regulile prin alte țări. Ca să obții permisul în Kazahstan, trebuie să convingi un computer, în China memorezi o mie de chestionare, iar în Vietnam, la proba scrisă, ai de răspuns la 450 de întrebări. Și lista continuă și cu alte năzbâtii și cerințe greu de îndeplinit.
Treaba este cât se poate de serioasă. S-a făcut chiar un studiu pentru a vedea cum arată legislația și care sunt probele de care trebuie să treacă un viitor șofer. Și când spuneam că treaba este serioasă nu a fost o glumă, pentru că cei de la „Zuto”, o companiei care oferă servicii de finanțare și consultanță în domeniul auto, au analizat, pe acest subiect, 193 de țări. Au fost dezvăluite o mulțime de practici… hai să le spunem ciudate. Unii examinează… fără examinator în mașină, iar alții trebuie să arate că știu cum să consume cât mai puțin combustibil. Cu siguranță însă că oficialii din fiecare țară au avut argumente solide când au luat aceste decizii.
După părerea mea, pe primul loc în acest top „ciudat” se află Kenya. Testul teoretic este compus dintr‑un chestionar, dar și de un moment special în care candidații manevrează o mașină de jucărie, pe o tablă. Asta ca să arate că știu regulile de circulație. După acest hop, urmează proba practică. În Andorra, la examenul teoretic răspunzi la un chestionar, iar la cel practic trebuie să mergi zece minute cu mașina. Doar în ziua de miercuri, în altă zi nu este posibil. În Kazahstan, lucrurile s-au simplificat foarte mult. În plus nu mai există nici posibilitatea să încerci să-l impresionezi pe cel care îți face evaluarea la examenul practic. Candidatul se află singur în mașină și este monitorizat cu ajutorul unei camere video. Verdictul îl dă un computer performant.
În Slovenia se acordă o atenție sporită protecției mediului. Aici există 286 de arii protejate, ceea ce reprezintă mai bine de 35% din suprafața țării. Cine își dorește un permis trebuie să treacă de probele teoretice și practice, dar trebuie să demonstreze și cunoștințe de protejarea mediului și de economisire a combustibilului.
Ciudățenia la examenul de permis din România
Cei care s-au ocupat de acest studiu, au povestit puțin și de România și au notat că la noi, candidatul este fotografiat de trei ori, la începutul, în timpul și la finalul testului, pentru a se arăta că persoana care a dat examenul teoretic este aceeași cu cea de la traseu. Întregul examen practic este înregistrat cu ajutorul unei tablete.
Țările unde examenul auto este aproape „imposibil” de trecut
În Japonia lucrurile sunt organizate temeinic și în acest domeniu. Cursanții se înscriu la un soi de „tabără de condus” cu durata de 26 de ore. După accea urmează examenul teoretic, cinci zile de practică la volan, iar la final examenul pe traseu. În China sunt o mie de chestionare care trebuie învățate, iar examenul teoretic are o sută de întrebări. Partea bună este că te poți prezenta la el doar după ce obții punctajul optim la două probe practice. Cel mai stufos este cel din Vietnam, unde trebuie să răspunzi la 450 de întrebări.
În Croația școala de șoferi durează între 70 și 100 de ore, iar în timpul examenului nu ți se evaluează doar capacitatea de a conduce, ci și tipul de personalitate. În Muntenegru, examenul practic permite acumularea a trei greșeli, iar în Ucraina sunt permise doar două.
Șoferii din Singapore dau două examene teoretice, în care trebuie să răspundă la 50 de întrebări în 50 de minute, înainte de momentul practic, iar Australia impune, în anumite regiuni, 120 de ore cu un instructor, înainte de înscrierea la examenul auto. În Rusia, examenul auto conține 20 de întrebări, cu răspunsuri multiple, unde este permisă doar o greșeală, iar examenul practic este compus din probe de poligon și de traseu.
O persoană care dorește să obțină permisul de conducere în România trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
– să fie aptă din punct de vedere medical şi psihologic pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
– să facă dovada pregătirii teoretice şi practice, realizată prin cursuri organizate de unităţi autorizate pentru categoriile/subcategoriile pentru care solicită examinarea;
– să facă dovada că domiciliază sau că are reşedinţa pe raza serviciului public de permise unde vrea să susțină examenul și să obțină carnetul;
– să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.