Continental continuă seria proiectelor de cercetare PRORETA, sub sloganul „UrbAn DrIving”, împreună cu Universitatea Tehnică din Darmstadt, Universitatea din Bremen și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași.
PRORETA 5 este un proiect dedicat uneia dintre cele mai dificile sarcini pentru conducerea automatizată: recunoașterea situațiilor complexe de trafic din orașe și modul în care algoritmii dezvoltați după analiza datelor furnizate de senzori pot deduce deciziile corecte de conducere în aceste situații.
Într-o intersecție nereglementată, de exemplu, este o provocare să interpretezi corect toate obiectele legate de direcția de călătorie prevăzută, inclusiv direcția lor de mișcare, intenția și prioritatea, fără intervenția umană.
Inteligența artificială (AI) joacă un rol esențial în acest sens. Metodele AI trebuie testate atunci când punerea în aplicare a abordărilor tradiționale devine prea complexă sau își atinge limitele.
Principalul avantaj al AI este că, după o perioadă de antrenare, este capabilă să tragă propriile concluzii corecte pe baza a ceea ce a învățat, chiar și în situații necunoscute. Acest element este reflectat în sloganul „urbAn drIving”.
Locația Continental din Iași este, de asemenea, implicată în proiect.
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (România), profesorul Florin Leon de la Facultatea de Automatică și Calculatoare coordonează contribuțiile referitoare la predicția comportamentală a celorlalți participanți la trafic.
„PRORETA 5 reprezintă o oportunitate de a implementa cercetarea în viața cotidiană, vizând în final un plus de confort pentru fiecare dintre noi. Proiectul vine atât în sprijinul doctoranzilor, stimulați să descopere metode inovative ce îi ajută în dezvoltare, cât și al industriei auto, revigorată printr-un evident progres tehnologic”, spune Florin Leon.
Sursa: Continental
http://www.autotestmagazin.ro/continental-cod-de-etica-pentru-folosirea-inteligentei-artificiale/