Odată cu intrarea în starea de alertă s-au instituit noi recomandări privitoare la transportul în comun, național și internațional.
Ca regulă generală, vehiculele care deservesc transportul în comun vor fi curățate și dezinfectate atât la începutul, cât și la finalul cursei, iar conducătorii au obligația să păstreze distanța în pauze, față de alți colegi, dar și în timpul cursei, față de călători.
Accesul în mijloacele de transport în comun nu se va mai face decât cu mască de protecție care să acopere nasul și gura. Nu este obligatoriu ca aceasta să fie medicală. Numărul maxim de pasageri permis va fi limitat la cel mult jumătate din capacitatea maximă de transport a autovehiculului și cu respectarea distanței de minim un metru între călători. Aceeași distanță trebuie respectată și la îmbarcare și debarcare.
TRANSPORTUL NAȚIONAL
Transportul în comun de suprafață (autobuz, troleibuz, tramvai, microbuz)
Compartimentul dedicat conducătorului trebuie să fie separat de spațiul destinat pasagerilor, iar aceștia se vor așeza pe locurile marcate (semn vizibil de culoare verde), astfel încât să păstreze distanța de minim un metru față de ceilalți pasageri. Accesul în interior se va face numai pe ușa din față, iar coborârea pe celelalte uși. În microbuzele cu traseu intra-urban va fi permis accesul numai pe scaune, cu respectarea acelorași reguli menționate.
Transportul cu metroul
Accesul în stații se va face controlat astfel încât să poată fi păstrată distanța de 1 m între pasageri, pe peron. În interior, ar trebui marcate locurile permise, atât pentru călătoria în picioare, cât și pe scaune, cu păstrarea aceleiași distanțe.
Transportul în comun pe căile ferate
Ar trebui marcate cu un semn vizibil (de culoare verde) locurile permise pentru transportul pasagerilor, astfel încât să se păstreze distanța de minim un metru între pasageri, în vagoanele de tip cușetă sau vagoanele de dormit, se permite transportul unui singur pasager per compartiment, cu excepția membrilor aceleiași familii. Vagoanele de tip restaurant încă nu vor fi introduse în componența garniturilor, iar pentru toalete este obligatorie asigurarea apei curente, săpunului lichid și dezinfectantului de mâini.
TRANSPORTUL INTERNAȚIONAL
Zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia și Iran sunt în continuare suspendate, precum și din aceste țări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 15.05.2020.
Sunt permise zborurile efectuate cu aeronave de stat, de transport marfă şi/sau corespondență, cele umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, pentru căutare-salvare sau de intervenție în situații de urgență, la solicitarea unei autorități publice din România. De asemenea, sunt premise zborurile care au drept scop transportul echipelor de intervenție tehnică, la solicitarea operatorilor economici stabiliți în România, cele efectuate de transportatori aerieni deținători de licență de operare în conformitate cu reglementările Uniunii Europene, prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucrătorilor sezonieri sau pentru repatrierea cetățenilor români sau străini, din România către alte state și din alte state către România, cu avizul Autorității Aeronautice Civile Române, Ministerului Afacerilor Externe și al autorității competente din statul de destinație.
Se suspendă transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România, până în data de 01 iunie 2020.
Este permis transportul rutier internațional de persoane prin servicii ocazionale, în cazul în care sunt îndeplinite următoarele condiții cumulative:
- sunt transportate numai persoanele care: au un contract de muncă valabil pe teritoriul statului de destinație, au drept de ședere valabil în statul de destinație sau se întorc în România din statul în care au lucrat sau au locuit;
- există acordul, aprobarea sau avizul statelor tranzitate și a statului de destinație privind desfășurarea cursei;
- operatorul de transport rutier informează Autoritatea Rutieră Română – A.R.R. din cadrul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, cu cel puțin 24 de ore înainte de plecarea în cursă, cu privire la efectuarea cursei, precum și toate celelalte date și informații prevăzute de legislația specifică în vigoare; odată cu informarea respectivă, operatorul de transport prezintă acceptul tuturor statelor tranzitate precum și a statului de destinație pentru derularea transportului respectiv;
- operatorul de transport rutier care efectuează transportul, împreună cu agenția de recrutare și persoanele care urmează a fi transportate iau toate măsurile necesare pentru respectarea normelor și recomandărilor autorităților responsabile privind evitarea aglomerării persoanelor, măsurile de protecție și siguranță a pasagerilor și conducătorilor auto.
Foto: Alexandru Costea, Ministerul Transporturilor, Metrorex, Bucharest Airports
http://www.autotestmagazin.ro/reguli-noi-la-otopeni-calatorii-trebuie-sa-ajunga-in-aeroport-cu-trei-ore-inaintea-zborului/
http://www.autotestmagazin.ro/restrictii-in-transportul-in-comun-din-bucuresti-dupa-15-mai/