Grecia – scurt ghid de supravieţuire la volan

0
143

Un loc fruntaş între destinaţiile de vară îl ocupă Grecia. Indiferent cu ce ne deplasăm, avion, maşină, feribot sau orice combinaţie între acestea, ar fi bine să fim informaţi asupra acelor situaţii care ne-ar putea strica vacanţa până la a o anula.

Și nu este vorba despre posibila întârziere a feribotului cauzată de marea agitată. Cei care preferă să călătorească cu autoturismele proprii trebuie să fie atenţi la câteva reguli pe care poliţia elenă, atunci când este la treabă, nu le tolerează. Este adevărat că relativa ei discreţie, manifestată printr-o aparentă absență, nu trebuie să ne încurajeze să ignorăm regulile de circulaţie din această ţară. Pentru că, odată prins în flagrant, este greu de crezut că o să scapi ieftin. În primul rând este bine de ştiut că sunt drastic sancţionaţi conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pedepsele pornesc de la amenzi de 200 euro plus imobilizarea vehiculului (pentru o concentraţie de alcool între 0,5 şi 0,8 g/l în sânge sau 0,25 până la 0,4 mg/l în aerul respirat) şi pot ajunge până la 1200 euro amendă, ridicarea permisului de conducere pentru 180 de zile, închisoare de minim două luni, ridicarea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă cuprinsă între 10 zile şi 6 luni şi imobilizarea autoturismului (pentru o concentraţie de alcool mai mare de 1,10 g/l în sânge sau de peste 0,60 mg/l în aerul respirat). Nici utilizarea dispozitivelor anti-radar sau a detectoarelor de radar nu este agreată. Dacă totuşi insişti să foloseşti oricare dintre cele două sisteme, rişti să pierzi nu numai toţi banii de vacanţă, dar să te şi întorci acasă „nevăcănțuit”. Fapta este sancţionată cu o amendă de 2000 euro, te lasă pe loc fără permis pentru 30 de zile şi fără numere şi talon la maşină pentru 60 de zile. Par a fi suficiente motive pentru a reflecta intens dacă chiar este musai să le foloseşti. Tot de amenzi ai parte şi dacă foloseşti telefonul mobil în timpul condusului, circuli pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun, depăşeşti prin încălcarea liniei continue, nu opreşti la semnalul agentului de circulaţie, nu respecţi culorile semaforului, opreşti pe autostradă în locuri neamenajate sau circuli pe contrasens.

Oricare dintre aceste abateri poate fi sancţionată şi prin reţinerea permisului, talonului şi plăcuțelor de înmatriculare. Nici nepurtarea centurii de siguranţă nu rămâne nesancţionată: instantaneu rămâi fără permis de conducere, talon şi numere la mașină pentru 60 de zile. Parcarea este la rândul ei un subiect delicat. Dacă nu te conformezi, poliția elenă te-ar putea „premia” cu o amendă cuprinsă între 40 şi 150 euro, reţinerea plăcuțelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile plus taxa de parcare pentru tot acest interval de timp. Pe autostradă, limita de viteză este aceeaşi ca şi la noi – 130 km/h. Pot însă să apară şi limitări de până la 80 km/h în funcţie de trafic, vreme sau lucrări. Depăşirea vitezei legale maxime admise pe un anumit tip de drum sau sector de drum cu mai mult de 20 km/h o poţi savura însoţită de o amendă de 100 euro, iar depăşirea acesteia cu mai mult de 30 km/h o sărbătoreşti cu o amendă de 350 euro plus reţinerea permisului de conducere pentru 60 de zile. Nu există nicio îngăduinţă nici în cazul în care ignori semnificaţia semnului „STOP”: rămâi pe loc fără permis, talon şi plăcuțe de înmatriculare pentru 20 de zile, bașca o amendă de 700 euro. Cam la fel este sancţionată şi efectuarea unei manevre periculoase în trafic – ca de exemplu o depăşire șmecheră, „la limită”.

De data asta însă, deşi amenda este identică, permisul rămâne la greci pentru 30 de zile în timp ce talonul şi plăcuţele de înmatriculare le primeşti înapoi după numai 10 zile. Folosirea benzilor de urgenţă, indiferent de durată, este pedepsită regeşte: ridicarea pe loc a permisului, talonului şi a plăcuțelor de înmatriculare pentru 60 de zile. La fel se pedepseşte şi aruncarea pe geam, în timpul mersului, de obiecte sau substanţe care poluează sau care pot provoca accidente sau incendii, inclusiv ţigările. Cei mai puţin educaţi dintre şoferii românii care ajung să survoleze reţeaua rutieră elenă vor trebui să aibă aşadar în vedere că gesturi care aici riscă să devină obişnuinţă, în Grecia sunt sancționate sever. Este şi cazul parcării abuzive pe locurile desemnate persoanelor cu dizabilităţi sau blocarea rampelor de trecere pentru aceştia, manevră care este răsplătită de legislaţia elenă cu acelaşi tratament. Cum plata la jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată, informarea corectă şi completă, corelată cu respectarea legislaţiei rutiere din Grecia, devin esenţiale pentru a petrece mult aşteptatul concediu cât mai tihnit, oriunde pe malul Mediteranei sau pe continent. Altfel, este bine de ştiut că amenda poate fi plătită în termen de 15 zile prin Poşta Elenă sau direct la sediul primăriei pe raza căreia se află secţia de poliţie rutieră care a aplicat respectiva amendă. Având în vedere sancțiunile prevăzute de legislația rutieră elenă, poate că nu ar strica să vă informaţi înainte de a vă începe concediul, indiferent de țara unde urmează să îl petreceți. Site-ul Ministerului de Externe (www.mae.ro) vă stă la dispoziție și simpla consultare a rubricii cu condiții de călătorie poate face diferenţa între o vacanţă de coşmar şi una de vis.

Text: George DRUGESCU / Foto: semperfidelis.ro, greece.com, rentacar-rhodes.com, pxhere.com

Articolul precedentInstalația GPL, între mit și realitate
Articolul următorAlex Bujoreanu: „Din România, cu dragoste”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

two + 7 =