La începuturile războiului mecanizat, diversele aparate de zbor existente puteau să fie doborâte mai mult de dibăcia celui care trăgea după ele cu mitraliera sau tunul şi nu de puţine ori şi de ceva şansă… acum depinde de ce parte erai, în avion sau jos… norocul unuia este ghinionul altuia.
În prezent, tehnologia a ajuns într-un punct în care capacitatea de detectare și doborâre a țintelor stă la acţiunea de apăsare a unui buton. Oricum modul de evoluţie şi viteza de zbor a aparatelor moderne fac aproape imposibilă doborârea lor cu „metodele bunicilor”. Referitor la acest aspect, avem ocazia unui nou articol realizat împreună cu MApN şi prin amabilitatea domnului locotenent-colonel Cezar Gabriel Stroe.
Ne este prezentat unul dintre cele mai importante elemente din sistemul de apărare naţional. O să ne referim la sistemul de rachete sol-aer, cu bătaie medie, denumit HAWK. Importanța acestuia este subliniată de realitatea câmpului de luptă din prezent, unde supremaţia aeriană a inamicului poate să dea dureri mari de cap operaţiunilor aflate în desfăşurare. Dacă în trecut bateriile de mitraliere sau tunuri erau elementele preponderente ale sistemului de apărare antiaerian, în prezent, rachetele, prin evoluţiile lor tehnice permanente ce presupun viteză mare de zbor şi precizie de lovire, au devenit arma supremă în luptele de acest fel. Sistemul în cauză este amplasat pe un autoșasiu, care le asigură o mobilitate mare de deplasare a acestei platforme în câmpul de luptă. Sistemul aflat în dotarea Forţelor Aeriene Române este la ora actuală în configuraţia HAWK PIP III. Acesta este supus în prezent la operaţiuni de modernizare, cu obiectivul de a asigura apărarea aeriană pentru distanţe medii împotriva elementelor aeriene care zboară la înălţimi joase şi medii în orice condiţii meteo. În acelaşi timp, ele urmează să fie integrate în Sistemul de Comandă şi Control Aerian Naţional. Până la sfârşitul anului în curs, modernizarea urmăreşte să aducă sistemul la configuraţia intermediară HAWK PIP III R. Urmează ca, după anul 2018, sistemul să fie adus la configuraţia HAWK XXI. În acest demers, industria autohtonă este implicată prin firmele Interactive SBC şi Defense Engineering.
Foto: MApN