Capacitatea de transport a unei armate este un element vital în reușita operaţiunilor pe care le desfăşoară. Pentru îndeplinirea cu succes a acestei sarcini armata utilizează camioane cu diverse specializări.
În articolul din acest număr al revistei, realizat împreună cu MApN şi Departamentul pentru Armamente (DpA), şi prin amabilitatea Locotenent-colonel Cezar Gabriel Stroe, vom vorbi despre camioanele militare. În trecut parcul auto al MApN era reprezentat de camioanele Tatra cu tracţiune 8×8, Kraz cu tracţiune 6×6 şi vehiculele de producție autohtonă, DAC, construite în diverse versiuni. Una dintre cele mai impresionante este modelul DAC 665 T cu tracţiune 6×6 și o transmisie cu 6+1 trepte. Agregatul folosit de acesta este de origine MAN, un diesel în șase cilindri, de 215 CP. De curând însă, a fost achiziţionat şi un lot de 26 de camioane Iveco model M320. Acestea reprezintă o platformă modernă cu tracţiune 8×8. Motorizarea este asigurată de un propulsor turbo diesel Iveco Cursor-13.
Modelul are o capacitate cilindrică de 12.880 cmc, un cuplu de 2.300 Nm constant între 1.000 și 1.525 rpm. Puterea furnizată este de 500 CP. Producătorul oferă pentru această variantă o cutie de viteze automată cu 6+1 trepte sau una manuală 15+1 trepte. Mașina dispune de tracţiunea integrală permanentă, fapt important pentru un vehicul destinat încărcăturilor grele şi uneori deplasării pe teren neamenajat. În caz de pierderi de presiune în anvelope, vehiculul este dotat cu o unitate centrală responsabilă cu umflarea acestora. Camioanele au fost achiziţionate în mai multe configuraţii. Acestea variază în funcţie de sarcinile specifice. Putem să amintim de platforma cu semi-trailer utilizată în transportul agabaritic, versiunea destinată transporturilor de containere sau cea utilizată în operaţiunile de recuperare şi evacuare a altor vehicule.
Forţele Terestre Române urmează să intre şi în posesia a 23 de camioane Roman cu tracţiune 6×6 fabricate la uzina cu același nume din Braşov, de producătorul camioanelor DAC aflate deja în parcul auto al Armatei Române. Acestea urmează să fie utilizate în transporturile de tip container sau în cele de nivel mediu. Pe lângă aceste versiuni, brașovenii oferă și modele destinate echipamentelor militare precum platforma pentru lansatorul de rachete calibrul 122 mm – 26.410 DFAEG cu tracțiune 6×6 permanentă, echipament aflat și el in dotarea Armatei Române. Acest camion are un motor MAN D 2866 – Diesel, cu șase cilindri în linie, o capacitate cilindrică de 11.967 cmc și un cuplu maxim de 1.850 Nm, disponibil între 900 și 1400 rpm. Puterea dezvoltată de acesta este de 410 CP. Transmisia este mecanică sincronizată cu 16+2 trepte. Mașina este dotată cu troliu și sistem de umflare a anvelopelor din mers. Deoarece vehiculul operează în zone de conflict, cabina în care au loc patru ocupanți are protecție balistică pentru gloanțe și mine antipersonal.
Text: Gabriel MANOLE / Foto: Military-Today.com, Roman Brașov, MApN