Maşini de mers la pescuit

0
526

masini de mers la pescuit (5)Când vorbim despre mașini de mers la pescuit ne gândim, de obicei, la cele din dotarea personală, adică la cele destinate utilizării zilnice și mai puțin unele special dedicate acestei acti­vități. Și totuși…

În general, pescuitul este considerat o activitate recreativă, iar când este vorba de un echipament minimal mulți preferă mersul cu bicicleta, transportul urban sau cu „rata” în cazul în care bălțile de pescuit se află foarte aproape de locul în care domiciliază.
masini de mers la pescuit (11)De fapt, echipamentul de pescuit este direct proporțional cu doza „de injectare” pasională față de pescuit în sine, iar asta presupune și spațiul aferent ustensilelor din dotare pentru transportul acestora.
Dacă folosiți pentru pescuit „bețe” din două segmente (sau „bucăți” cum se folosește mai des în limbajul pescăresc), în lungime totală de 3,6 sau 3,9 metri, împărțiți la 2 și vedeți cam de cât spațiu aveți nevoie în habitaclu ca să vă transportați „bateria” de lansete, adică 4 sau 5 bucăți cu tot cu cea de nădit. Oricum opțiunea în cazul unei mașini de mers la pescuit ar fi un combi (break, sport wagon etc.) măcar din clasa compactă și, dacă se poate, cu „ceva” tracțiune 4×4. Dacă nu, omu’ se mulțumește cu ce are. Lungimea portbagajului plus spațiul locurilor din spate și, eventual, a locului pasagerului din dreapta ar trebui să vă fie îndeajuns. În cazul „crăparilor”, când este vorba de spațiu, adăugați și rod-pod-ul, shelter-ul (adică umbrarul sau cortul propriu-zis, masa, scaunele, mai ales că de multe ori arată ca niște veritabile fotolii, ce-i drept extensibile, dar care chiar și strânse ocupă loc și sunt destul de grele). Dacă vreți și paturi pliabile, începeți să vă gândiți mai „larg”, adică la o remorcă mică cu o osie sau la ceva din clasa medie, pick-up sau… dubă! Partea ce pică mai puțin la îndemâna multora este că partidele de pescuit la crap durează între două și cinci zile, asta ca să se justifice bagajul cărat după dvs. Oricum, vă ia destul timp să vă montați toate accesoriile și apoi să le strângeți, iar o sesiune de o zi este aproape ratată dacă trebuie să vă raportați la tot calabalâcul cu care ați plecat la drum. Adăugați aici și pregătirile pentru sesiunea de pescuit. De exemplu, „crăparii” englezi preferă cam tot ce am înșiruit până acum, inclusiv Van-urile. Oricum, o ieșire de genul acesta este echivalentul unei perioade de camping în toată regula.

Bentley Bentayga, Iceland, July 2016 Photo James Lipman / jameslipman.com

Bentley Bentayga, Iceland, July 2016 Photo James Lipman / jameslipman.com

În cazul pescarilor de staționar, adică pescuit cu varga, rubeziana, lanseta de match, cea de feeder sau pentru amatorii de pescuit pe râu cu bologneza bagajul este ceva mai restrâns. Zic „ceva” pentru că și aici este vorba de „ustensile” specifice. Desigur, cea mai folosită este varianta minimală de echipare, 1-2 „bețe pentru plută”, un juvelnic scurt, eventual un minciog și eterna bicicletă… sau transportul în comun. Dar, cei care vor să urmeze „regula artei” vor trebui să se gândească și la scaunul modular, accesoriile acestuia, umbrelă, un juvelnic lung de minim 2,5 metri, minciog cu coadă lungă, gălețile pentru pregătit nada etc. Iar în cazul de față un sedan nu este soluția cea mai fericită. Un hatchback, dacă mergeți singur, vă poate scoate din impas, dar numai când reușiți să gestionați foarte judicios spațiul avut la dispoziție. Un „combi”s-ar potrivi de minune, dar la fel de bine ar merge și un crossover sau un SUV-uleț din clasa compact, mai ales când drumul până la baltă este decupat dintr‑un peisaj selenar. Unul mai mare ar fi și mai bun pentru că și aici spațiul este important, iar timpul alocat pescuitului este raportat la o singură zi.
masini de mers la pescuit (6) masini de mers la pescuit (7)Cam aceleași „resurse” sunt potrivite și pescarilor de răpitori sau muscarilor. Totuși, dacă sunt amatori de pescuit din barcă și mai puțin de pe mal, aceștia țin cont de tipul de ambarcațiune pe care o dețin. Dacă este vorba despre una gonflabilă, în funcție de dimensiunile ei, un portbagaj cât mai încăpător sau chiar o remorcă mică rezolvă problema transportului. Situația este întâlnită și la „crăpari” când este vorba de nădire masivă sau de recuperat „trofeul” din zonele de agățătură. Pentru posesorii de bărci cu chilă rigidă, un peridoc sau o platformă sunt musai necesare.
masini de mers la pescuit (10) masini de mers la pescuit (4)Ca o mică paranteză, cel mai rasat stil, pescuitul la muscă, pentru britanici are o mare tradiție și este practicat, într-o bună măsură, și de reprezentanții „upper class”. Drept urmare, Bentley a găsit soluția să adapteze propriul SUV, Bentayga, unui asemenea stil de pescuit. Mai exact, portbagajul acestei mașini de mers la pescuit. Cum au fost gestionați cei peste 430 de litri ai săi? Mai întâi patru lansete ale renumitei case Hardy, ținute în tuburi speciale învelite în piele, au fost atașate pe partea inferioară a tăbliei portbagajului. Apoi o pereche de mincioguri ascunse în huse de piele sunt stocate într-un buzunar în partea dreaptă a portbagajului. Dar piesele de rezistență care ocupă cel mai mult loc sunt trei la număr. Cel mai voluminos este un modul de lucru, ca un veritabil scrin, și este echivalentul unei atelier de legat muște și depozit pentru accesoriile de pescuit. Uneltele și materialele necesare făuririi muștelor sau nimfelor sunt ținute într-un sertar închis, iar sub acesta sunt depozitate mulinetele și firele de pescuit în locașuri specific delimitate. Al doilea modul, mai mic, este un mini bufet care are și trei recipiente termoizolatoare potrivite pentru servirea ceaiului de la ora cinci, de exemplu, pe marginea râului. Ambele module alunecă în față pe șine și pot fi transportate în mână până la locul dorit. Cea de-a treia piesă este un cufăr destinat păstrării încălțămintei speciale pentru pescuit, cum ar fi bocancii cu talpă aderentă, cizmele șold sau waderele (pantaloni-salopetă cu tot cu cizme, din material impermeabil). Evident, toate modulele sunt îmbrăcate în piele asortată cu interiorul.

În definitiv, toate sunt bune și frumoase, dar trebuie să recunosc că indiferent ce stil de pescuit abordați, ce mașini și ce echipament de pescuit aveți, totul ține de priceperea fiecăruia și, într-o oarecare măsură, de noroc. Însă, pentru toți, atunci când plecați la pescuit este valabilă urarea „drum bun și fir întins”!

Articolul precedentLimuzina Varșovia
Articolul următorBogdan Sindile: Voinţă de fier. Şi nu numai…
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− cinci = 0