Masini din filme

0
111

Echipa AutoTest Magazin a nominalizat câteva masini din filme care au devenit celebre. Iată mai jos alegerile noastre:

Paul Nigh's 'TeamTimeCar.com' Back to the Future DeLorean Time Machine

Paul Nigh's 'TeamTimeCar.com' Back to the Future DeLorean Time Machine

masini din filme (3)DeLorean DMC-12 – Înapoi în viitor

Seria de filme Înapoi în viitor (Back to the Future) cu Michael J. Fox și Christopher Lloyd sunt peliculele care mi-au marcat copilăria. Am fost atât de fascinat de povestea lui Marty, Doc Brown și mașina lor nemaipomenită care putea călători în timp, încât am revăzut cele trei filme ale seriei de nenumărate ori. Mașina nu semăna cu nimic din galeria automobilelor pe care le cunoșteam și i-am reținut doar numele ciudat: DeLorean.
Ani mai târziu m-am documentat și am aflat povestea unei mărci aparte înființată de un antreprenor exotic, cu rădăcini românești, numit John Zachary DeLorean. Era fiul lui Zaharia Deloreanu, un ardelean din comuna Șugag, județul Alba. John s-a născut la Detroit, acolo unde mai târziu avea să lucreze pentru General Motors. Și-a pus semnătura pe modelul Pontiac GTO (1964), un automobil care a triplat vânzările Pontiac.
După ce a părăsit General Motors, DeLorean a pus bazele propriei companii auto și a construit un model sport, desenat de studioul Italdesign. Automobilul a primit numele de DMC-12, dar publicul avea să-l numească simplu – DeLorean. Avea o caroserie din oțel inoxidabil, nevopsită, iar portierele se deschideau în sus, în stil fluture. Pentru propulsie, DeLorean folosea un motor V6 Douvrin, un propulsor dezvoltat în Europa de către Peugeot, Renault și Volvo. Avea 2.8 litri și dezvolta 140 cai putere.

masini din filme (12) masini din filme (4)Ford Mustang GT – Bullitt

Oricine recunoaște astăzi clasicul Ford Mustang. În anii ’60, la statutul său de automobil iconic a contribuit mult un film polițist.
În rolul principal era distribuit Steve McQueen, simbolul masculin al filmelor americane și pasionat al automobilelor puternice. Alături de acesta, în filmul Bullitt apare un Mustang GT Fastback din 1968, protagonistul celei mai cunoscute urmăriri cu automobile, pe străzile din San Francisco, din istoria modernă a cinematografului american.
Scena intensă durează minute bune și nu este dublată de muzică, singurul sunet fiind simfonia motoarelor V8. Mustang-ul verde închis a devenit astfel un simbol asociat cu Steve McQueen și avea să fie omagiat de Ford cu fiecare ocazie și generație nouă de Mustang.

masini din filme (2)

Any questions regarding this image please contact Joanna Capitano. +1 (310) 314-2805

Audi RSQ – Eu, robotul

Conceptul Audi RSQ a jucat, alături de Will Smith, un rol principal în filmul Eu, robotul, o adaptare relaxată după romanul omonim al lui Isaac Asimov. Audi nu numai că a oferit acest model pentru film, dar chiar l-a creat special pentru această ocazie. Şi i-a acordat aceeaşi atenţie ca oricărui alt concept prezentat la un salon auto. Elaborat în numai zece săptămâni într-o strânsă colaborare cu echipa regizorului Alex Proyas, RSQ a primit înfăţişarea care să mulţumească ambele tabere: roți sferice, motor plasat central, portiere fluture cu acţionare automată, vopsea luminiscentă cameleonică şi un profil sportiv cu un centru de greutate coborât. Interiorul păstrează aerul futurist, organizarea planşei de bord făcându‑se după modelul cockpit‑ului unui avion. Volanul escamotabil automat, stil manşă, reprezintă o altă analogie cu aviaţia şi un posibil viitor în industria auto.

masini din filme (7) masini din filme (11)Mad Max – Ford Falcon XB GT

Cea de-a treia generație (1972-1979) Ford Falcon XB GT, un muscle car produs în Australia, își trăgea cei 390 CP dintr‑un V8 de 5,8 litri. Pentru Mad Max (1979) și Mad Max 2 (1981), filmele care l-au făcut celebru pe Mel Gibson, producătorii au considerat că mașina trebuie să arate mai agresiv, așa că au vopsit‑o în negru și i-au schimbat partea frontală, bosajele roților, spoilerele și au adăugat două eleroane, plus opt țevi de eșapament, câte patru pe fiecare parte, în fața roților spate. Elementul reprezentativ a fost, însă, compresorul de supraalimentare ce ieșea prin capota motorului. Doar că acesta și piesele enumerate mai sus erau simple „jucării” din plastic, fără vreun rol tehnic…

masini din filme (1)Audi R8 – Goldfinger

Goldfinger (1964), a treia peliculă din seria ce-l are ca personaj principal pe agentul secret James Bond, a însemnat debutul cinematografic al unui model sport emblematic: Aston Martin DB5. În film, cu Sean Connery în rolul principal, au apărut două DB5: prototipul original şi un model de serie, pentru cascadorii. Ambele au fost modificate de John Stears (Oscar pentru efecte speciale), ce le-a echipat cu scaune ejectabile, mitraliere, generatoare de fum şi spray cu ulei. Toate aceste accesorii erau false, bineînțeles, chiar dacă ecranul ce afișa hărți face trimitere la sistemele GPS de astăzi. După încheierea filmărilor, mașinile au fost aduse la starea inițială și vândute.

masini din filme (14) masini din filme (13)Ford Gran Torino – Starsky and Hutch

În anii ’70, detectivii David Starsky şi Kenneth Hutchinson au apărut într-un serial poliţist în care făceau „curăţenie” pe străzile oraşului fictiv Bay City din California. Alături de ei s-a aflat şi un Ford Gran Torino, cu două uşi, model lansat pe piaţa în 1971. Banală, aparent lipsită de o personalitate distinctă, maşina nu a fost aleasă întâmplător. Era pentru prima oară când se renunţa la stereotipul poliţistului american, cu imagine impecabilă şi acţiuni așișderea, care nu se dădea jos decât din maşina oficială şi nu vorbea altfel decât politicos. Starsky & Hutch se îmbrăcau ca nişte oameni obişnuiţi, ridiculizau subordonarea ierarhică şi se foloseau în acţiunile lor de o maşină cât se poate de comună care adâncea discrepanța faţă de poliţistul model de până atunci. Dar întotdeauna îşi făceau treaba impecabil. Ford-ul pe care îl conducea Starsky, botezat „Red Tomato”, a primit sub capota imensă motorizări pe măsură în cei cinci ani cât a fost fabricat: motoarele aveau între 4000 şi 7500 cmc, iar puterile erau cuprinse între 152 şi 251 CP.

masini din filme (16) masini din filme (15)Hover Car – Total Recall

În filmul Total Recall, lansat în anul 2012, ne este prezentat un univers în care totul pare posibil. O lume în care nici amintirile nu mai sunt doar ale tale, ele pot să fie introduse în memorie în funcţie de preferinţele personale. Collin Farrell joacă rolul lui Douglas Quaid, un muncitor care apelează la serviciile companiei Recall specializată în implatarea de amintiri. În acest univers SF întâlnim maşini care levitează, iar roțile țin de domeniul trecutului. Vehiculele sunt prezentate atât într-o versiune civilă cât şi de poliţie. Acestea încântă atât prin volum cât şi prin detaliile implementate.Sunt opera unui celebru designer, Harald Belker, specializat în consultanţă şi propuneri de diverse dispozitive pentru transport din filmele SF. În privinţa designului chiar el spune că nu ştie dacă în realitate cineva chiar ar putea să vadă prin parbrizul respectiv (extrem de mult înclinat), însă adăuga că dacă „asta a dorit regizorul, asta a primit”. Indiferent de latura funcţională, eu pot să spun cu mâna pe inimă că maşina asta îmi place foarte mult, integrându-se perfect în atmosfera filmului.

masini din filme (10) masini din filme (9)Land Rover City Cabs  – Judge Dredd

A „jucat” în filmul Judge Dredd, ecranizat în anul 1995. În rolul principal îl găsim pe actorul Sylvester Stallone. Acţiunea are loc în anul 2139, an în care Terra nu mai este îngăduitoare cu rasa umană, devenind de nelocuit în afara oraşelor supraaglomerate. Călcându-se pe bătături şi socializând forţat, mediul infracţional era la el acasă. Se simţea aşa bine încât legea nu mai putea fi aplicată de instituţiile clasice, poliţia şi sistemul juridic. Apare, prin urmare, o nouă formă de organizare întruchipată de „judecători”. Aceştia luaseră locul poliţiei, juriului care judeca şi, la final, dădeau sentinţa şi se ocupau de execuţia acesteia. Deplasarea prin oraşe se făcea cu CityCAB‑ul Land Rover. Era, practic, singurul model de maşină. În afara platourilor de filmare, povestea a început cu cei de la Hollywood care căutau un vehicul pentru filmul lor din viitor. De acest aspect s-a ocupat departamentul de design Land Rover. Gordon Sted şi David Woodhouse schiţează carcasa inspirată după o cască de hochei. Aceasta urma să fie montată pe un şasiu de Land Rover 101, maşină utilizată exclusiv de armata britanică. Deoarece modelul începea să iasă din serviciul militar, Land Rover a profitat şi a recumpărat de la armată circa 30 de maşini care au fost transformate în ciudatul, dar interesantul Land Rover City CAB. Una dintre maşini a beneficiat şi de realizarea unui interior nou. Pe piaţa încă mai există câteva exemplare realizate pentru film şi sunt vândute din când în când prin intermediul caselor de licitaţii.

Articolul precedentCumpărarea unui autovehicul second hand este o loterie?
Articolul următorMircea Diaconu: După 20 de ani
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


3 − doi =