Mercedes-Benz AVTR: Visând la Pandora

0
118

Ca un preambul al continuării filmului Avatar ce va apărea anul viitor, cei de la Mercedes și-au dezvăluit propria viziune asupra mobilității printr-un concept realizat în spiritul peliculei lui James Cameron. L-au denumit Vision AVTR și întrunește o parte dintre atributele unei ființe vii.

În fapt, conceptul este un exercițiu de imaginație unde libertatea de mișcare este o condiție esențială pentru oamenii viitorului. Iar ­Pandora, planeta pe care trăiesc clanurile Na’vi au dezvoltat forme de transport fascinante, dar destul de riscante, arată că mobilitatea joacă un rol important în legătura locuitorilor acesteia cu natura.
Iar pentru constructorul german aceasta din urmă, împreună cu un design unic și spectaculos, definesc conceptul de lux al viitorului.
Percepția și nevoile pasagerilor au fost puse în mod conștient în centrul procesului de proiectare. Apoi, crearea unui spațiu în care pasagerii să se conecteze între ei, cu vehiculul și cu zona înconjurătoare într-un mod unic a fost motivul pentru care proiectanții s-au ocupat mai întâi de interior. Scaunele au o formă „foarte organică” și amintesc de hamacurile cu frunze din Copacul Casă prezentat în primul film Avatar, iar impulsurile oferite de acestea fac din șofat o experiență unitară și complexă atunci când se renunță la conducerea autonomă. Consola centrală simbolizează Arborele Sufletelor, cel mai sacru loc al culturii Na’vi. Se extinde de la stâlpul A și își creează structura acoperișului care „îmbracă” pasagerii de pe bancheta din spate ca un cocon.

Unitatea de control este inima intuitivă a vehiculului și este ­integrată în tunelul central și se continuă spre scaunele din spate. Fuziunea dintre om și mașină se întâmplă când șoferul pune mâna pe consola centrală, moment când interiorul prinde viață iar vehiculul îl recunoaște pe ocupantul scaunului după respirația sa. Dispozitivul se ridică sau coboară printr-o scurtă atingere astfel încât unitatea de control este vizibilă numai atunci când este nevoie. În funcție de starea de spirit și vitalitatea șoferului, sunt diferite opțiuni de conducere. De exemplu, în modul confort, vehiculul este autonom. Opțional, dacă unitatea de control este ridicată până la jumătate, șoferul poate influența viteza de deplasare. În schimb, dacă dorește să dețină controlul complet al vehiculului, unitatea de control poate fi ridicată complet pentru schimbarea direcției.
Cu alte cuvinte nu există butoane sau comutatoare vizibile, iar funcțiile sunt proiectate pe corpul sau pe mâna șoferului sau a pasagerului. Tehnologia este vizibilă numai atunci când șoferul are nevoie cu adevărat de ea și dorește să o utilizeze. Designul tabloului de bord subliniază această experiență a naturii cu un aspect atmosferic și luminos. Astfel, autovehiculul stabilește o strânsă legătură biometrică cu șoferul și dezvoltă mult gradul de interactivitate cu mediul. Imaginați-vă cum s-ar vedea schimbul de energie din simbioza dintre șofer și vehicul cu ajutorul unei rețele neuronale digitale extinsă în exterior.

Ușile transparente întăresc impresia de caroserie ușoară și aerodinamică cu aspect bionic și sunt delimitate cu o serigrafie ornamentală. Deschiderea și închiderea lor spectaculoasă este inspirată de aripile unui ikran, o creatură zburătoare de pe Pandora.
Iar partea cea mai spectaculoasă este că mașina devine o parte activă a mediului său prin cele 33 de elemente mobile multidirecționale de pe spatele vehiculului. Funcționând ca niște clapete bionice, acestea permit o interacțiune complet nouă cu exteriorul și amintesc de o serie de animale întâlnite pe planetă. La fel ca liniile neurale luminoase, reacționează la factorii externi și pot reflecta, de asemenea, prin conexiunea cu șoferul, emoțiile și activitățile pasagerilor. Clapetele bionice își pot schimbă orientarea la unison sprijinind în mod optim vehiculul în timpul manevrelor și, în plus, pot fi utilizate ca panouri solare.
Privit în ansamblu, conceptul face o demonstrație de cum ar putea arăta viitorul în care relațiile interumane se schimbă, iar tehnologia va intermedia conectarea noastră cu natura. Și, de ce nu, Mercedes Vision AVTR ne oferă un cod prin care putem descifra o parte din tainele ei.

Foto: MERCEDES-BENZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− 2 = sase