Mercedes-Benz C-Class, vedeta berlinelor premium din segmentul D, se înnoiește. Generația care iese din scenă (W205) era, deja, de avangardă și foarte eficientă la toate capitolele la momentul lansării (2014). Acum, îi lasă locul lui W206, mai conectat, mai tehnologizat și mai eficient ca niciodată.
Nu mai puțin de 10,5 milioane de Mercedes-Benz C-Class au fost vândute în întreaga lume până astăzi, din care, 2,5 milioane reprezintă doar generația a patra, W205. Noua Clasă C merge mai departe decât precedentele, adaptându-se cerințelor vremurilor noastre, dar și pentru că trebuie să se autodepășească, să rămână un punct de reper în segmentul său. W206 este echipat cu cel mai recent sistem computerizat MBUX, o interfață șofer-vehicul mai sofisticată ca oricând, precum și sisteme de propulsie electrificate, cu consum redus de combustibil. Sistemele de siguranță de ultimă generație și cele de asistență a șoferului sunt, de asemenea, în program pe această nouă berlină.

Din punct de vedere al stilului, dacă departamentul de marketing al Mercedes vorbește despre „ieșirea din zona de confort” cu noua Clasă C, în realitate, designerii nu au aplicat cu adevărat acest principiu. Noul model este o replică la scară redusă a limuzinei de lux Clasa S. Asta nu înseamnă că mașina nu este reușită ca estetică, ba, dimpotrivă: este fluidă, riguroasă, nu iese nimic strident în evidență. Pe scurt, are eleganță germană. Noua mașină de familie are o lungime de 4.750 mm, cu 65 cmm mai mult decât W205, din care 21 mm sunt alocați spațiului pentru picioare la nivelul locurilor din spate. Nu pare mult, dar contează, mai ales că și ampatamentul este generos, 2.865 mm.
Unde stă mai puțin bine noul Mercedes Clasa C este capacitatea portbagajului: 455 litri, sedanul, 490 litri, break‑ul, valori sub media segmentului D. Un punct forte este sistemul de faruri și stopuri exclusiv cu LED, becurile cu halogen dispărând complet din ofertă. Opțional, se poate achiziționa sistemul de iluminare Digital Light, care, pe lângă un flux luminos optim, proiectează în fața mașinii și diferite mesaje de informare și atenționare pentru șofer, cum ar fi indicatoare rutiere, limitări de viteză etc.
Și în habitaclu tehnologia este la cel mai înalt nivel, cu ecran digital de 12,3 inci pentru indicatoarele de bord și consolă centrală reprezentată de un display tactil, cu diagonală de 9,0 sau 11,9 inci, în funcție de nivelul de echipare. Bineînțeles, nu prea mai găsim butoane clasice în interiorul Clasei C, la fel ca la Clasa S.
Noul model este construit pe platforma tehnică modulară MRA II, dedicată tracțiunii spate, dar care poate fi configurată și pentru sistemul 4×4 4Matic. Clasa C W206 nu vine decât cu motoare termice în patru cilindri, toate microhibridizate cu un starter-generator de 15 kW (20 CP) și 200 Nm cuplu, alimentat de un sistem electric de 48 V. Variantele pe benzină C 180 și C 200/C 200 4Matic au propulsor de 1,5 litri și puteri de 170 CP, respectiv, 204 CP. C 300 și C 300 4Matic au motor de 1.999 cmc și 258 CP, cu un overboost de 36 CP, pentru maximum 30 s. Dieselurile C 220d și C 300d, ambele de doi litri, dezvoltă 200 CP/265 CP. Indiferent de motorizare, transmisia este automatică 9G-Tronic. Ulterior, vor fi lansate și versiuni plug-in hibrid pe motorină și benzină, ce vor avea autonomie electrică de 100 km, conform Mercedes.
Foto: Mercedes-Benz