Mercedes-Benz a dezvoltat o tehnologie care poate revoluționa domeniul auto, în special nișa electrică, atât de afectată în ultimii ani. Specialiștii companiei germane testează „vopseaua solară”. Proiectul este extrem de ambițios și va ajuta la extinderea autonomiei.
„Vopseaua solară”, realizată de Mercedes-Benz, poate genera electricitate direct pe caroseria mașinii
Specialiștii Mercedes-Benz susțin că această soluție inovatoare promite să reducă semnificativ nevoia de încărcări frecvente. În plus poate redirecționa surplusul de energie către rețeaua electrică a casei printr-un sistem de încărcare bidirecțională, conform Techspot. Această „vopsea” solară de la Mercedes-Benz poate extinde autonomia vehiculelor electrice cu până la 12.000 km anual.
- Citește și: Vopseaua care scade temperatura din habitaclu. Video
Vopseaua are o grosime de doar cinci micrometri și o greutate de 50 de grame pe metru pătrat. Este, așadar, aproape imperceptibilă ca masă, dar are un potențial energetic impresionant. Specialiștii susțin și că este ușor de reciclat pentru că este fabricată din materiale ieftine, non-toxice, fără metale rare sau silicon. Pe o suprafață de 11 metri pătrați, echivalentă cu dimensiunea unui SUV de mărime medie, „vopseaua solară” genera suficientă energie pentru a acoperi 12.000 km pe an în condiții ideale.
Ce tehnologie folosește vopseaua solară de la Mercedes-Benz
Sistemul este proiectat să fie activ chiar și atunci când vehiculul este parcat, generând continuu electricitate. De exemplu, în Stuttgart, Germania, vopseaua ar putea acoperi 62% din distanța zilnică medie de condus (52 km) doar cu energie solară. Cifrele s-ar îmbunătăți considerabil în regiuni mai însorite. În Los Angeles, spre exemplu, ar putea satisface integral nevoile de energie ale șoferilor.
Compoziția exactă a vopselei rămâne secretă, dar există unele indicii că este bazată pe perovskit, un material fotovoltaic promițător care oferă eficiență ridicată în conversia luminii solare în energie electrică. Acesta este deja folosit în diode emițătoare de lumină (LED-uri), lasere și detectoare de raze X.
- Citește și: Mercedes Benz: autonomie sporită cu propriile baterii