Modificarea CIV după înlocuirea motorului

0
1188

„Am venit să fac RAR-ul” este o sintagmă pe care o auzim frecvent, chiar și atunci când activitatea pentru care ni se adresează posesorul unui vehicul este, de exemplu, modificarea CIV după înlocuirea motorului.

Vrem să fiți informați, pentru ca atunci când veniți la RAR lucrurile să se desfășoare cât mai rapid. Conform legislației, prin schimbarea motorului trebuie să se menţină cel puţin acelaşi nivel al emisiilor poluante, iar cel mai simplu este să se monteze un motor identic cu cel anterior, adică unul care are acelaşi cod cu cel menţionat în cartea de identitate. Operațiunea de înlocuire trebuie să se realizeze într-un atelier autorizat pentru intervențiile pe care le presupune acest proces. De identificarea respectivului service trebuie să se asigure deținătorul vehiculului, consultând lista de aici.

Ce facem la RAR?

Dacă motorul de schimb are același cod cu cel înlocuit, la reprezentanța RAR se verifică doar aspecte legate de fixarea noului propulsor, dacă au fost păstrate elementele pentru reducerea poluării (catalizator, sonda lambda etc.) şi se realizează testul de poluare specific unei inspecţii tehnice.
Dacă se montează un motor diferit, autovehiculul va fi reomologat, iar în cazurile în care noul motor are performanţe mult diferite faţă de cel iniţial (putere mai mare, configuraţie diferită care presupune reamplasarea suporţilor motorului etc) se efectuează probe specifice în laboratoarele de încercări ale RAR, inclusiv cele legate de stabilirea normei de poluare a vehiculului în noua sa configuraţie. Luați în calcul faptul că o creștere semnificativă a capacității cilindrice poate duce, printre altele, la necesitatea efectuării unor alte adaptări costisitoare – de exemplu la sistemul de frânare.
Ce documente trebuie să prezinte deținătorul vehiculului la RAR?
Actele necesare sunt:
– actul de identitate sau actul de identitate și o împuternicire legală în cazul în care o altă persoană se prezintă cu vehiculul. În împuternicire trebuie să se menționeze explicit operațiunile pentru care persoana în cauză a fost îndreptățită să-l reprezinte pe proprietar la RAR;
– cererea de activitate RAR (se va completa olograf de solicitant pe propria sa răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează prestaţia);
– cartea de identitate a vehiculului;
– o adresă din partea atelierului autorizat care a efectuat înlocuirea motorului, din care să reiasă ce operațiuni au fost realizate.
Informaţii suplimentare se pot obţine și de la call-center
(021/9672), secțiunea „Informații”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ opt = 17