Nicu Bucaleț – Eroul din linia întâi

0
263

Vă invit să-l cunoașteți pe Nicu Bucaleț. În plină pandemie de coronavirus este în linia întâi și aleargă pe la spitale și unități medicale ca să le ducă ce au nevoie. Înainte de criză, în timpul liber, salva mașini. Acum nu mai are vreme de ele, dar este convins că toată această nebunie se va termina curând, iar el se va întoarce la marea lui pasiune.

Auto Test: Care este povestea acestei „bijuterii”?

Nicu Bucaleț: Este o mașină Ghia 450 SS fabricată în anul 1967 pe un șasiu de Plymouth Barracuda. A fost făcută de vestitul carosier Ghia, la comanda lui Burt Sugarman, un foarte cunoscut producător de filme de la Hollywood. Din câte știu s-au fabricat doar 57 de modele și acum mai sunt „în viață” aproape 20.

Auto Test: Și cum ați intrat în posesia unei mașini atât de rare?

Nicu Bucaleț: Am găsit-o cu un prieten în Austria, o vindea un dealer care importă mașini din Statele Unite ale Americii. Automobilul a fost înmatriculat ultima dată în statul Indiana și a fost adus în Europa cu gândul a fi restaurat, dar cel care l-a cumpărat nu s-a mai apucat de treabă. Probabil că i s-a părut o misiune mult prea dificilă.

Auto Test: În ce stare se afla?

Nicu Bucaleț: Foarte rea! M-am dus în Austria cu o platformă deschisă, dar acolo mi-am dat seama că nu o pot transporta în acest mod. Era foarte degradată și se putea dezmembra pe drum, așa de gravă era situația. Îmi trebuia o remorcă închisă. Până la urmă am găsit o soluție și am apelat la câțiva băieți pricepuți din Ungaria care s-au ocupat de tot. Ei au luat mașina de acolo cu o platformă închisă și tot ei au și restaurat-o.

Auto Test: Cât a durat toată povestea?

Nicu Bucaleț: Patru ani!

Auto Test: Destul de mult…

Nicu Bucaleț: Am găsit foarte greu piese în Italia și SUA. Ghia nu a fabricat acest model în serie și multe componente au fost împrumutate de la Fiat, Alfa Romeo… Panoul de bord, spre exemplu, se pare că a fost copiat după cel de la Jaguar XJ. Am avut nevoie de multe componente noi: rulmenți, discuri de frână, furtune, instalație electrică, parbrize. Le-am găsit foarte greu. Parbrizul, spre exemplu, nu se găsește la nicio mașină, așa că a fost făcut după o matriță.

Auto Test: Cum se conduce și unde o țineți ?

Se conduce foarte ușor și ai o senzație plăcută când ești la volan, mașina fiind decapotabilă. Are motor de 4.400 cmc și 238 CP, cutie automată cu trei trepte și servodirecție. O țin în provincie, într-un garaj securizat care are și un sistem de dezumidificare. Nu o mișc prea mult… decât pentru întreținere. Acum doi ani am fost la „Concursul de Eleganță Sinaia”, unde am luat premiul întâi la categoria ei, anul trecut în Ungaria, la Balaton, am mai luat alte două premii. Mașina a făcut senzație pe unde am fost cu ea, fiind un model foarte rar.

Auto Test: Cred că este și foarte scumpă…

Nicu Bucaleț: A fost foarte scumpă și în anul în care s-a fabricat. Atunci costa 12.000 de dolari… acum se vinde cu câteva sute de mii de dolari.

Auto Test: Sunt convins că în ultima perioadă nu prea ați avut timp de ea, de când a început pandemia de coronavirus…

Nicu Bucaleț: Eu am fost tot timpul în „prima linie”. Zece ani am lucrat în ambulanță și acum sunt angajat la o firmă care se ocupă cu distribuția materialelor medicale: dezinfectanți, reactivi de laborator. Alerg foarte mult în perioada asta… Toată lumea este înnebunită, toată lumea vrea cantități cât mai mari. Ce să fac? M-am dus! Mi-am pus echipament de protecție și am intrat și în spitale. Este adevărat că sunt unele unități medicale în care accesul a fost restricționat. Mă cunosc cu cei de acolo și mi-au spus să nu intru, așa că ne-am întâlnit afară. Ne-am dezinfectat mai des, am pus mănuși… Acum este ciudat în spitale, multe dintre ele fiind rezervate doar pentru cei infectați cu COVID-19, nu este nimeni pe holuri, zici că sunt închise unitățile medicale. Este dificil, dar o să trecem și de povestea asta. Am văzut că oamenii au luat spirt… Cele mai bune dezinfectante sunt biocidele pe bază de clor. Românii au greșit când au luat alcool medicinal, ăla este bun în multe situații, dar în aceasta, cu coronavirusul, nu este foarte eficient. Nu trebuie să ne facem stocuri de alimente și dezinfectant! Când se va termina toată nebunia asta, peste câteva săptămâni, ce faci cu ele? Este bine să ai o sticlă sau două, în casă, dar de ce să iei multe?

Auto Test: Știu că și ceilalți membri ai familiei sunt implicați…

Nicu Bucaleț: Soția mea este asistentă șefă la „Terapie Intensivă”, iar fiica mea cea mare este asistentă, tot la „Terapie Intensivă”. Cea mică este „cantonată” la țară, la bunici, acolo rămâne până se termină tot. Sfatul meu este ca oamenii să nu iasă din casă. Dacă nu aș fi nevoit să mă duc peste tot, eu așa aș face. Câteva săptămâni nu este un sacrificiu prea mare. Nu o să înnebunim! Trebuie să te gândești că este vorba de sănătatea ta, a familiei și a celor din jur.

Foto: arhiva Nicu Bucaleț

Acest articol face parte din numărul 254 – exclusiv online – al revistei Auto Test Magazin.

http://www.autotestmagazin.ro/amintiri-din-epoca-de-aur/

 

http://www.autotestmagazin.ro/dacia-1300-parfum-de-istorie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

eleven + six =