Pininfarina a prezentat ultimul său concept, intitulat Teorema, într-un univers virtual, mediu în care a și fost dezvoltată această propunere care surprinde foarte plăcut prin modul în care ne prezintă un potențial și atractiv viitor din industria auto.
Poate că termenul „teoremă” le mai dă frisoane unora dintre cei care nu au fost prieteni cu matematica, însă, de această dată, chiar și pentru ei soarele a răsărit pe stradă. Vorbim despre ultima creație a cunoscutului studio de design Pininfarina. Este de prisos să mai amintesc de influența majoră avută de acesta în industria auto prin creativitatea sa care a impus noi trenduri pentru restul producătorilor. De la prima vedere a imaginilor cu conceptul intitulat Teorema am fost foarte plăcut surprins. Italienii au reușit cumva să readucă îndrăzneala caracteristică ce se regăsea pe conceptele auto proprii dezvoltate în perioada anilor ’70 – momente când formele angulare, cu suprafețe vitrate surprinzătoare, ce trimiteau către posibile navete spațiale uimeau publicul.
Acum rețeta este similară din punct de vedere al siluetei, dar având ca suport noua realitate tehnologică din prezent și posibilul viitor. Vehiculul dezvoltat integral în universul virtual ne prezintă o interpretare interesantă, lipsită de orice urmă de plictiseală ce își poate face loc în cazul unei mașini electrice și cu tehnologii autonome la bord. În cazul de față, Teorema este o foarte plăcută provocare adresată privitorului, atât din exterior, cât și a soluțiilor din interior, care își pun în mod direct amprenta asupra felului în care pasagerii percep călătoria la bordul acestui concept. Poți să te învârți cât vrei, dar virtual să nu uităm asta, și nu poți să găsești o direcție din care să spui că ceea ce vezi este banal. Profilul longitudinal, modul în care este tăiat spatele, zona din față, blocurile optice, suprafața vitrată și modul în care aceasta avansează între pasajele roților sunt elemente care surprind. Accesul în interior se face într‑o manieră spectaculoasă, prin spatele vehiculului. Cabina se ridică și face loc pasagerilor care au la dispoziție cinci fotolii inteligente. Acestea pot să își schimbe de exemplu forma și să devină niște banchete.
Există și o sumedenie de tehnologii uimitoare, dar meritul major din punct de vedere al interpretării artistice este faptul că Pininfarina a reușit integrarea acestor tehnologii și abordări noi de organizare într‑un pachet surprinzător și atrăgător vizual demonstrând, pentru a câta oară, cât de importantă este capacitatea creativă pentru orice producător auto și ce diferență poate să facă între un produs foarte atractiv și unul corect rezolvat, atrăgător din punct de vedere tehnic și al performanțelor, dar cam atât. Adică îi lipsește esențialul, acel ceva care să formeze o legătură emoțională între acesta și utilizator.