Sunt destule situații când vă aflați la volan și deveniți nervoși și neatenți la ceea ce se întâmplă în jurul dvs. Apoi este îndeajuns o „scânteie” din trafic ca să vă arunce în aer orice urmă de precauție și să deveniți un balaur la volan. Evident că totul începe de la ceilalți participanți la trafic, dar oare așa o fi?
În ciuda multor campanii despre responsabilitatea la volan cu care majoritatea șoferilor sunt de acord, foarte puțin mai țin și cont de ele. Este drept că o atitudine zen la volan v-ar scuti de multe ingerințe ale traficului în liniștea dvs. și v-ar oferi o mare doză de siguranță, însă culmea este că nu vă trebuie neapărat ședințe de terapie sau sesiuni de meditații transcedentale ca să ajungeți la un rezultat asemănător. Este suficient să vă aduceți aminte despre lucruri pe care le știați, dar ignorându-le aproape că le-ați uitat.
Când vă așezați la volan, în primul rând găsiți-vă poziția confortabilă de conducere. Asigurați-vă că scaunul dvs. este la înălțimea corectă, astfel încât să puteți vedea clar toate instrumentele de bord, să aveți o vedere bună a drumului din față, iar brațele să fie într-o poziție naturală când țineți volanul. Dacă aveți o mașină cu transmisie manuală țineți cu piciorul stâng pedala de ambreiaj și reglați scaunul înainte sau înapoi până când o puteți apăsa cu o ușoară îndoire a genunchiului și fără efort. Apoi reglați volanul astfel încât să-l puteți strânge având brațele ușor îndoite. În cele din urmă, reglați partea superioară a tetierei astfel încât să reducă amplitudinea mișcării capului în cazul unei coliziuni. Reglați-vă oglinzile retrovizoare și nu uitați centura de siguranță.
Cu alte cuvinte vizibilitatea redusă poate fi un factor de stres și mai ales de risc. Adică păstrați parbrizul curat. Nu veți putea să conduceți cât mai bine dacă nu vedeți corect, așa că asigurați-vă că parbrizul este curat înainte de fiecare călătorie. Orice stropi sau pete de murdărie vă pot reduce drastic vederea, mai ales când lumina este minimă sau mergeți noaptea. Acest lucru poate cauza distorsionarea vederii dvs. și duce la oboseală și chiar la interpretări greșite ale traficului. Pentru evitarea acestui lucru curățați parbrizul în mod regulat, atât în interior, cât și în exterior, folosind soluție de spălat și, respectiv, un produs de curățat geamuri. De asemenea, va trebui să completați permanent recipientul cu lichid de spălare a parbrizului.
După ce ați pornit la drum încercați să conduceți preventiv. Când vă aflați în traficul urban este tentant să vă apropiați până în bara din spate a mașinii din față atunci când vine vorba de o oprire, în general. Există mai multe motive întemeiate să lăsați spațiu minim o lățime de mașină. În cazul în care cea din față se oprește pentru o perioadă mai lungă de timp, veți putea să o depășiți și să vă continuați drumul, în loc să fiți blocat și forțat să faceți marșarier, ceea ce ar putea să nu mai fie posibil dacă șoferii din spatele dvs. sunt, de asemenea, prea aproape. În plus conducerea în condiții de siguranță și eficiență înseamnă anticiparea drumului care urmează și a fluxului de trafic. De exemplu, când conduceți în oraș sau chiar pe drumuri de țară, observați întotdeauna nu numai ceea ce se întâmplă în fața capotei, ci și cum este drumul și cât de departe puteți vedea.
Există pericole cum ar fi viraje „ascuțite”, intersecții cu vizibilitate redusă ori ieșirile din ganguri sau ferme. Pentru acestea trebuie să fiți gata să încetiniți sau să vă opriți când este cazul.
Porniți de la ideea că o mașină este un spațiu asemănător unui cocon, așa că atenția sporită asupra mediului exterior poate ajuta șoferii să prevadă pericolul și să rămână în alertă. De exemplu, dacă vedeți un semn de școală ar trebui să acordați o atenție sporită copiilor în special dimineața și după-amiaza când sunt ore. Locurile și parcurile sportive pot fi, de asemenea, ocupate și există șansa ca mingi, câini și oameni să ajungă brusc în drum. Dacă șofați seara și observați un restaurant sau un bar, aveți grijă de persoanele care pot să se împiedice sau să aibă probleme de „conștientizare” a mediului înconjurător. Este aproape banal să mai spunem că distragerea atenției, cum ar fi utilizarea unui telefon mobil în timp ce conduceți, este incredibil de periculoasă și vine cu sancțiuni severe pentru oricine este prins de poliție. Dacă vă simțiți imbatabili la folosirea telefonului în timpul mersului gândiți-vă că nu toată lumea care face acest lucru este la fel ca dvs.
Apoi știați că muzica dată tare distrage atenția în timpul șofatului? Nu o spunem noi ci, destule studii efectuate care recomandă să ascultați muzică la un volum modest în timp ce vă aflați la volan. De asemenea, este o idee bună să o opriți în timp ce încercați să vă deplasați pe străzile complexe ale orașului sau când încercați manevre dificile. Nu numai că tăcerea vă ajută să vă concentrați asupra sarcinii pe care o aveți de făcut, dar veți putea auzi și ce se întâmplă în jur, împreună cu semnalele audio de la propria mașină, cum ar fi senzorii de parcare. Dacă aveți una de generație actuală va face singură acest lucru.
Și apropos, cele mai multe mașini noi sunt vândute cu comenzi audio și setări de drum montate pe suprafața volanului sau, uneori, în spatele acestuia pe niște sateliți cu comenzi. Acestea nu sunt gândite doar pentru comoditate, deoarece utilizarea acestora înseamnă că puteți ține mâinile pe volan în orice moment. De fapt, vă este foarte ușor să umblați la volumul radioului sau să schimbați setările computerului de călătorie fără să vă luați ochii de la drum. Iar dacă o mașină ar ieși brusc în drum ați putea să frânați sau să luați măsuri evazive din timp.
Foto: Producători