Proiect MAI: Nu se mai reduce perioada de suspendare a permisului în starea de urgență

0
153

Atenție, șoferi! Ministerul Afacerilor Interne propune ca, pe perioada stării de urgență, să fie eliminat temporar dreptul conducătorilor auto de a solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere. În plus, permisul de conducere reținut sau dovada contestării procesului verbal de sancționare a contravenției vor fi trimise prin curier către Poliție, iar documentele și plăcuțele de înmatriculare restituite de organele de anchetă vor fi returnate prin aceeași metodă.

Propunerile apar într-un proiect de ordonanță de urgență întocmit de Ministerul Afacerilor Interne și care a primit avizul favorabil al Ministerului Justiției. Astfel, MAI vrea să aducă modificări de ultimă oră în procedurile stabilite pentru predarea permisului de conducere către autorități sau recuperarea acestuia după încetarea măsurii reținerii.

Cea mai importantă modificare, dacă proiectul va fi adoptat de Guvern, este cea referitoare imposibilitatea formulării cererilor pentru micșorarea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule. Asta deoarece se va interzice prezența fizică a solicitantului la secția de poliție pentru susținerea examenului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație. Cum nu va mai exista acest examen, nici reducerea perioadei de suspendare nu va mai fi posibilă. Motivul, spune ministerul, este evitarea formării unor aglomerări de persoane în secțiile de poliție și limitarea contactului dintre cetățeni și polițiști.

„(…) este necesară și suspendarea aplicării prevederilor art. 104 și art. 106 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice referitoare la posibilitatea solicitării reducerii perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice și obligația susținerii testului de verificare a cunoașterii regulilor de circulație”, se arată în documentul pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Pe cale de consecință, se suspendă și prevederile articolelor care majorau perioada de suspendare pentru șoferii care nu se prezentau la secția de poliție, în termen de 5 zile de la comunicarea înștiințării de suspendare a permisului, pentru a preda documentul.

Asta nu înseamnă că șoferii sancționați vor putea păstra documentul în continuare! Propunerea MAI este ca acesta să fie expediat prin curier. „(…) predarea permisului de conducere să se facă de către titularul acestuia exclusiv prin servicii de curierat, cu aviz de primire, către unitatea de poliţie pe raza căreia domiciliază, are reşedinţa sau, după caz, locuieşte, în situaţia persoanelor aflate la studii în România, în termen de 5 zile de la comunicarea ordinului”, se stipulează în documentul pe care l-am analizat.

Nu mai puțin importantă este modificarea procedurii pentru restituirea documentelor reținute de autorități. Pentru a evita prezența conducătorilor auto la sediul poliției rutiere, se impune ca cererile de restituire, la încetarea cauzelor pentru care au fost reținute, să fie transmise prin fax, e-mail sau curier rapid, iar restituirea documentelor să se realizeze la adresa de corespondență precizată de posesor în cererea de restituire.

În cazul în care o persoană sancționată cu suspendarea permisului de conducere dorește să conteste decizia în instanță, trebuie să știe că dovada înregistrării acestei acțiuni se va realiza printr-un document emis de instanța de judecată sau printr-un extras de pe portalul instanțelor de judecată portal.just.ro, iar transmiterea la unitatea din care face parte agentul constatator se va face tot prin mijloace care asigură transmiterea textului și confirmarea primirii acestora (fax, e-mail, curier rapid). Ulterior acestei etape, polițiștii vor restitui permisul de conducere tot prin curier.

Tot prin curier vor preda permisul de conducere și șoferii împotriva cărora există o decizie definitivă a unei instanțe, prin care li se respinge plângerea împotriva procesului verbal de constatare a contravenției.

Proiectul de ordonanță de urgență poate fi consultat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, prin accesarea acestui link: https://www.mai.gov.ro/informatii-publice/transparenta-decizionala/.

Pentru a intra în vigoare, proiectul Ordonanței de Urgență trebuie să fie inclus pe ordinea de zi a unei viitoare ședințe de Guvern și adoptat. Ulterior, odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, OUG va produce efecte.

***IMPORTANT! Conform unei informări emise de Brigada Rutieră București, cadrul legal actual NU prevede și nu permite expedierea prin servicii poștale a permiselor de conducere, certificatelor de înmatriculare sau a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Foto: is.prefectura.mai.gov.ro, economica.net

http://www.autotestmagazin.ro/cum-ajungi-la-service-in-timp-de-pandemie-noutati-restrictii-si-recomandari/

http://www.autotestmagazin.ro/sotii-bertici-duster-ul-neo-si-aventura-de-la-polul-frigului/

http://www.autotestmagazin.ro/ce-completezi-in-declaratia-pe-propria-raspundere-cand-mergi-la-itp/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

one × one =