Război între germani

0
95

Audi, BMW și Mercedes-Benz oferă tracțiune integrală pe multe din modelele lor, dar fiecare are un sistem diferit. Cele trei mărci premium germane au lansat primele lor generații de tracțiune 4×4 în anii ’80 și au continuat să le perfecționeze până astăzi.

Audi quattro
Principiul quattro este simplu și datează din 1980. Era vorba ­despre un motor longitudinal și un diferențial central mecanic, care trebuia activat manual. Mai târziu, Audi a trecut la un diferențial central Torsen, care este tot mecanic, dar se autoactivează în funcție de cerințele de cuplu. Quattro este o tracțiune integrală permanentă, cu diferențiale deschise pe axele față și spate, ce permit ecarturi mari în numărul de rotații între roata dreaptă și cea stângă. Inițial, sistemul Audi repartiza cuplul în proporție 50/50% pe cele două axe, dar perfecționările aduse în timp permit acum un raport standard 40/60, în condiții normale de rulare. În funcție de situație, sistemul poate trimite până la 85% din cuplu pe puntea spate sau până la 70% pe cea față. Odată cu apariția sistemului de stabilitate ESP și a senzorilor de tracțiune și de motricitate, a devenit posibilă și repartizarea cuplului între roțile de pe același ax, în orice raport. La extrem, dacă trei din cele patru roți pierd complet aderența, EDL (diferențial electronic), care se bazează pe senzorii ABS, face posibilă frânarea acestora și trimite cuplul către cea care are priză.
Audi are, de fapt, trei variante de quattro. Prima este cea descrisă mai sus. Cea de-a doua este un quattro „fals”, deoarece folosește un diferențial Haldex, inventat de firma suedeză cu același nume, aflată astăzi în proprietatea grupului american Borg Warner, ce este asociat cu motoarele transversale, așa cum au Audi A3 și mai multe modele Volkswagen (unde se numește 4Motion). Haldex este un sistem predictiv: senzorii analizează în timp real pierderea tracțiunii, pentru a adapta cuplul care trebuie trimis la cele două axe. Există câteva avantaje clare: sistemul este mai compact, mai ușor și mai reactiv atunci când vehiculul este într‑o situație de tracțiune precară. Torsen are nevoie de cuplu pentru a se activa, în timp ce Haldex corectează instantaneu gestionarea cuplului la recepția datelor de la senzori. Pe de altă parte, la Haldex nu este posibil să existe o distribuție diferită de 50/50. Așa se face că acesta își arată limitele în conducerea sportivă, dar îl găsim, totuși, instalat pe performantele Volkswagen Golf GTI, Golf R, Audi S3 și Audi RS3. În sfârșit, cea de-a treia variantă este quattro Ultra. Acesta este derivat din quattro clasic cu motor longitudinal, cu excepția faptului că diferențialul central este un ambreiaj cu mai multe discuri. Ultra este un amestec al celorlalte două sisteme, dezvoltat pentru a reduce consumul de combustibil pe sedanurile Audi de clasă mare. Cu un ambreiaj multidisc este posibilă rularea cu doar două roți motrice, atunci când nu este nevoie de tracțiune 4×4.

BMW xDrive
Marca bavareză producea mașini cu tracțiune integrală încă de la sfârșitul anilor ’80, dar era vorba despre un sistem „pasiv”, foarte simplu, prin viscocuplare: un ulei, care, prin propria presiune, blochează diferențialul, în cazul unei diferențe de viteză prea mari între punțile față și spate. xDrive, apărut în anii ’90, este complet diferit. Este similar cu quattro Haldex, dar cu o diferență uriașă: sistemul BMW este capabil să trimită chiar și 100% din cuplu pe axa spate. Versiunea de Haldex utilizată de BMW este un diferențial central flexibil, capabil să funcționeze atât ca tracțiune integrală, cât și ca propulsie.

În plus, este compact și cântărește mai puțin. La fel ca la Audi quattro, xDrive funcționează cu o repartiție 40/60 în condiții normale, dar, datorită senzorilor care analizează datele (direcție, accelerație, viteză a roților, frânare etc.), sistemul adaptează continuu distribuția cuplului.
Și BMW are în gamă un xDrive „fals”. Acesta echipează cea mai recentă generație Seria 1 și modelele mărcii Mini, care aparține BMW, și nu este altceva decât echivalentul lui quattro Haldex. Și funcționează la fel.
Mercedes 4Matic
Mercedes a lucrat de timpuriu la un sistem de tracțiune integrală Introdus în anii ’70, sistemul 4Matic, dezvoltat de Mercedes-Benz împreună cu Steyr a evoluat foarte mult în deceniile ce au trecut de atunci. La început, era un sistem cu două diferențiale: central, care putea fi blocat în caz de pierdere a aderenței, și spate, tot blocabil. În timp Mercedes a simplificat lucrurile și 4Matic diferă acum de omologii săi de la Audi și BMW fiind mai puțin complicat. Diferențialul central este deschis și, în condiții normale, oferă o repartiție de aproximativ 40/60 (raport ușor variabil în funcție de model).

Dispozitivul electronic 4-ETS este cel care se ocupă de gestionarea independentă a roților atunci când există o pierdere de tracțiune, prin frânarea celor care nu au aderență. Sistemele ABS, ESP, tracțiunea integrală 4Matic și 4-ETS lucrează împreună pentru a optimiza distribuția cuplului și tracțiunea. O variantă nouă a fost introdusă în ultimii ani: 4Matic+, care permite ca puntea față să fie complet decuplată, iar cuplul să fie livrat integral punții spate. Acest lucru a permis apariția unui mod „drift” pe anumite modele AMG. Dar, și la ­Mercedes există două versiuni 4Matic, unul pentru modelele de la Clasa C în sus, iar celălalt pus pe mașinile compacte ale mărcii. A doua variantă este asemănătoare în funcționare cu Haldex-ul, dar în locul diferențialului are ambreiaj multidisc, ce transmite cuplul doar la roțile față în condiții normale. Când este nevoie, alocă până la 50% din cuplu către cele spate. Această variantă o găsim pe Clasa A45 AMG, de exemplu.
Concluzia?
Quattro, xDrive sau 4Matic? Răspunsul este simplu: depinde de condiții! Toate au avantaje și dezavantaje și niciun sistem nu este excelent în toate domeniile. Unele sunt foarte eficiente în acțiune, dar grele și gurmande, altele sunt mai compacte, dar mai fragile.
Pe hârtie, sistemul 4Matic pare să fie cel mai puțin avansat dintre cele trei, atunci când se rulează în condiții dificile. Dar, pe un carosabil fără probleme, șoferul nu va simți vreo diferență semnificativă.
Este nevoie de condus sportiv sau condiții foarte complicate pentru a percepe deosebirile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru × = 4