Apărut în 2022, Renault Austral a suferit deja un facelift în care adoptă noul limbaj de design, îi oferă un plus de confort și o eficiență de tip hibrid. Oricum, constructorul francez spune că este cel mai versatil vehicul din segmentul C, chiar dacă este un SUV.
Noul limbaj de design îl poziționează alături de Noul Renault Espace și Renault Rafale, susținând strategia hibridă a gamei Renault în ofensiva segmentelor C și D.
Cu ce s-a început ?
Exteriorul a suferit modificări majore în care apare o noua capotă, bară de protecție iar grila capătă mai mult caracter, în mod similar lui Rafale și noului Espace. Privind mai îndeaproape bara de protecție prezintă mici diamante 3D în relief împrăștiate în jurul logo-ului central. Iar aceste detalii sunt completate perfect de designul high-tech al noilor lumini față și spate care dau noua semnătură luminoasă, marca Renault. Aici se remarcă luminile de zi (DRL) în forma unei jumătăți de diamant plasate în bara de protecție.
Farurile vin standard cu tehnologia Adaptive LED Vision. Tehnologia Matrix Vision controlează un număr mai mare de fasciculi LED însemnând performanțe avansate de iluminare și confort vizual mai mare pentru șofer, fără să-i afecteze pe cei ai vehiculelor care vin din sens opus. Cu alte cuvinte, șoferul poate continua să folosească faza lungă pentru o mai bună acoperire, indiferent de traficul din jur.
În partea din spate, când stopurile sunt aprinse, acestea iau forma unui pătrat tăiat în șapte părți, inspirat de puzzle-urile chinezești de tip tangram. Când sunt oprite, seamănă cu niște „cuburi de gheață plutitoare” oferindu-le un aspect extrem de contemporan.
Capitolul coloristic al caroseriei lui Austral a continuat cu două noi opțiuni, Ultramarine Blue și Satin Pearl White, acestea pe lângă Gloss Schist Grey, Starry Black, Pearl White și Flame Red.
Confort sporit și tehnologii utile
Ambianța interiorului reflectă noul stil cu scaune față și tapițerie noi. Pe lângă aspectul special, scaunele oferă sprijin lateral îmbunătățit și la nivelul umerilor. Parteea bună este că primesc o tapițerie nouă, inclusiv țesătura „Egée” reciclată în proporție de 98%, disponibilă pe echipările Evolution și Techno.
Un alt plus a fost că izolarea fonică a fost îmbunătățită cu noi garnituri pentru portiere, iar baza oglinzii retrovizoare a căpătat un nou design pentru pentru reducerea zgomotului vântului. Sub capotă, o izolare fonică mai eficientă și noi suporturi pentru grupul motopropulsor au fost montate pentru o călătorie mai silențioasă.
Partea interesantă pentru interior este că Renault Austral dispune de un sistem de recunoaștere a șoferului care utilizează o cameră aflată în montantul din A din stânga. Francezii spun că a câștigat o tehnologie care rivalizează cu segmentele aflate mai sus pe piață, cu recunoașterea șoferului alături de noi aplicații disponibile prin intermediul sistemului OpenR Link cu Google încorporat.
Pentru activarea recunoașterii șoferului sunt necesare câteva setări. Ca să fie recunoscut de câte ori deschide portiera utilizatorul trebuie mai întâi să-și creeze un profil folosind ecranul multimedia și apoi să realizeze o scanare facială folosind camera de bord. Ideea este că datele nu sunt trimise către servere, ci doar stocate în mașină.
Și alte setări personalizate pot fi activate automat pentru momentul în care șoferul intră în mașină cum ar fi meniul principal, posturile radio și media preferate, poziția de condus (scaunul șoferului și oglinzile exterioare acționate electric) și aplicațiile Google prin sistemul OpenR link.
Dinamică și siguranță
Motorizarea cuprinde o variantă mild hibrid de 160 CP care dispune de un motor pe benzină de 1,3 litri turbo, cu 4 cilindri și injecție directă, asistat de un alternator de pornire și o baterie litiu-ion de 12 V cuplat la o cutie de viteze automată de tip CVT. Grupul motopropulsor are un consum combinat de 6,2 l/100 km cu emisii de CO2 de 140 g/km.
Varianta a doua este un sistem de propulsie full hybrid E-Tech de 200 CP cuplat la o cutie automată multi-mode inteligentă fără ambreiaj. Grupul motopropulsor full hybrid dispune de un motor pe benzină turbo de 1,2 litri cu 3 cilindri, care dezvoltă 130 CP (96 kW) și un cuplu motor maxim de 205 Nm și două motoare electrice.
Primul este motorul electric principal cu o capacitate de 50 kW (70 CP și 205 Nm) și este alimentat de o baterie litiu-ion de 2 kWh/400V destinat pentru conducerea în mod electric. Al doilea sau generatorul de pornire de înaltă tensiune (HSG) dezvoltă 25 CP și un cuplu motor de 50 Nm. Acesta este cel care pornește motorul cu ardere internă și gestionează schimbarea treptelor de viteză.
Și cum este tipic pentru Renault, Austral dispune de noua generație 4Control Advanced, care îl face mai dinamic la drum lung și mai agil în oraș. Unică în segmentul C, această funcție combină suspensia spate multi-link cu tehnologia de direcție integrală contribuind la un control mai bun al ruliului la viraje sau la schimbarea direcției. Și încă ceva, raza de bracaj dintre borduri cu 4Control Advanced este de doar 10,1 metri, comparativ cu 11,2 metri pentru direcția pe două roți.
Evident, Austral dispune și funcția Multi-Sense, accesibilă de pe ecranul multimedia, care permite utilizatorilor să-și selecteze modurile de conducere (efort de direcție, răspunsul motorului, agilitatea șasiului), precum și culoarea iluminării interioare și a afișajului tabloului de bord, pe baza celor patru moduri: Eco, Sport, Comfort și MySense.
În final trebuie amintit că Renault Austral este disponibil în trei niveluri de echipare, Evolution, Techno și Esprit Alpine și este asamblat la uzina din Palencia (Spania). Iar pentru piața românească Renault Austral va fi disponibil din această vară.
Vă mai recomandăm și:
Renault 5 Turbo 3E: versiune extremă cu 540 CP pentru modelul electric francez