TEST: Noul Dacia Spring 65 – Plus de energie

0
104

Dacia Spring 65 etalează, începând chiar cu numele, valențe optimizate în ceea ce privește agilitatea și acomodarea la trafic, fie el urban sau metropolitan. Așadar, nu este chiar imposibil să vezi la un moment dat pe autostradă un Spring care aleargă cu 130 km/h.

Personal, admir onestitatea acestui citadin perfect adaptat mediului în care urmează să evolueze. Dezvoltat pentru a îndepărta noxele din marile aglomerări urbane, face asta cu ajutorul celor interesaţi în primul rând de uşurarea mobilităţii zilnice fără să piardă, odată cu acest câştig, aptitudinile consacrate ale unei maşini cum ar fi siguranţa, utilitatea şi – de ce nu? – bucuria de a conduce.

Celor familiarizaţi cu modelele Dacia-Renault probabil că o să le lipsească cardul de acces sau contactul general sub forma unui buton. În schimb, vor primi o cheie clasică cu telecomandă şi butucul aferent montat pe colana volanului. Alţii poate că vor suferi că nu există (cel puţin) cotiera pentru şofer… Sau că volanul se reglează doar pe înălţime în timp ce scaunul de la şofer a pierdut această facilitate. Cei mai finuţi ar putea chiar strâmba din nas la aspectul robust al habitaclului, unde prezența plasticului este pregnantă.

Dacă cumva te deranjează astfel de aspecte, care ar putea ţine mai mult de o nevoie decât de un moft, atunci poate că tu şi noul Dacia Spring 65 nu sunteţi făcuţi unul pentru altul… Dar cred că merită totuși să îi acorzi o șansă.

Descopăr la bordul noului Dacia Spring 65, în varianta de echipare de top – Extreme, ceva la care nu mă aşteptam: spaţiu! Şi nu oriunde. Mutat pe locul din spatele scaunului de la şofer, reglat în prealabil pe măsura mea, constat că am loc şi pot călători în condiţii absolut decente.

Este adevărat că pentru cineva cu înălţimea de 1,85 metri, confortul este unul limitativ. Dar în nici un caz restrictiv. De mare ajutor decupajele strategice executate la nivelul plafonului, atât în faţă cât şi în spate, astfel încât să permită şi acomodarea unor pasageri cu constituţii mai voluminoase. Am loc la limită la cap iar scaunul din față îl cuprind, protector, între genunchi.

Revenit la volan mă bucur de atmosfera agreabilă oferită de planşa de bord redesenată. Am la dispoziţie un display de bord digital cu diagonala de 7″ conjugat cu o tabletă centrală de 10,1″ cu conexiune Bluetooth pentru Android şi Apple. Este evidentă preocuparea constructorului de a furniza un model updatat atât în ceea ce priveşte estetica cât şi tehnologia înglobată, cantonată însă în zona funcţionalului modern.

Panoul central integrează comenzi fizice. Are un finisaj lucios care mai diluează din aspectul robust al plansei de bord. Aici se află grupate butoanele alocate sistemului de aer condiţionat, acţionarii electrice a geamurilor față, activării pachetului de siguranţă activă My Safety şi pentru selctarea modului Eco.

Pe spiţa din partea stângă a volanului se află comenzile pentru limitator, respectiv pilotul automat. Este prezentă inclusiv comanda pentru preluarea vitezei înscrisă pe indicatoarele rutiere care poate fi activată printr-o simplă apăsare de buton

Fețele de uşi sunt minimalist tratate. Celor din faţă le lipsesc butoanele pentru acţionarea geamurilor dar au spaţii de depozitare de culoare puternic contrastantă (alb).

Albul este preferat și în cazul ornamentului care delimitează spaţiul de depozitare din bord, amenajat în fața pasagerului sau pentru rama ecranului din spatele volanului.

Tot albe sunt şi accentele de la obturatoarele aeratoarelor plasate pe marginile plansei de bord sau sigla care împodobeşte zona centrală a volanului.

Nici consola mediană nu a scăpat de ofensiva albă. Redusă la statut de soclu pentru levierul de comandă al transmisiei, aceasta are formă paralelipipedică. Schimbătorul de viteze este mai degrabă un schimbător de… direcție. În afară de neutru mai are doar două poziţii: D/B pentru mers înainte şi R pentru mers înapoi.

În spate, fetele de uşi etalează un plastic atotcuprinzător şi butoane pentru acţionarea electrică a  geamurilor. Pierd în schimb spaţiile de depozitare.

Scaunele faţă sunt dintr-o bucată şi poansonate pe spătare cu sigla Dacia. Tapiţeria mixtă foloseşte o cromatică atrăgătoare alcătuită din verde kaki, gri întunecat şi material textil pepit.

Plăcut şi ornamentul central de pe faţada planșei de bord, de culoare kaki, care cuprinde aeratoarele rectangulare cu grile frontale de forma literei Y.

De altfel, aceasta literă este, aşa cum ne-a obişnuit deja Dacia, un laitmotiv în designul modelelor sale. Noul Dacia Spring 65 nu face excepţie. Luminile de zi cu LED şi lămpile de stop preiau aceeaşi temă şi o valorifică inspirat, fiind acum mult mai sugestive din punct de vedere estetic. Se simte mai apăsat amprenta personală a noului Dacia Spring 65 şi datorită caligrafierii în format 3D a numelui mărcii în arhitectura hayonului.

Noul Dacia Spring 65 câştigă în robusteţe nu numai datorită înălţimii de aproape 1,5 metri. Ajută la imaginea de ansamblu şi decupajul rectangular de la pasajele roţilor împreună cu imprimeurile adezive de pe portierele față. Designul capăta astfel nu doar volum dar şi individualitate.

Pare cumva mai înalt decât lat, aşezat fiind pe roţi cu profil delicat – 165/65 R15. Cu o lungime de numai 3,7 metri, noul Dacia Spring 65 este o adevărată zvârlugă în trafic. Refuză cu încăpăţânare să se lase imobilizat până şi de cele mai înguste spaţii care se crează în trafic. Un cerc de întoarcere de numai 9,6 metri (între borduri) este elocvent pentru aptitudinile sale de descurcăreţ cu rang de expert în mediul citadin.

Noul Dacia Spring 65 are propulsia asigurată de un motor electric care dezvoltă 65 CP şi 113 Nm. Cântăreşte la gol 1049 kg, din care bateria cu capacitatea netă de 26,8 kWh reprezintă cam 186 kg. Comparativ cu modelul de 45 CP, prezintă câteva caracteristici interesante.

În primul rând deşi motorul de 65 CP dezvoltă un cuplu mai mic cu 12 Nm faţă de cel de 45 CP, sprintul până la 100 km/h este mai rapid cu aproape 5,5 secunde. Şi deşi în fişa tehnică este trecută 125 km/h drept viteză maximă, am constat că pe autostradă poate să atingă şi să păstreze 130 km/h. Ce-i drept cu un consum semnificativ care oscilează undeva între aproximativ 20-30 kWh.

Zvâcneşte înfocat când apeşi acceleraţia. Condiţia este să nu ai activat modul ECO. Direcţia este uşoară, fără ca prin asta să înţelegi că este relaxată. Frânele răspund prompt şi energic în caz de nevoie. Mai ai la dispoziţie o posibilitate de frânare, mai domoală, prin eliberaraea pedalei de acceleraţie. Dacă apelezi la programul B(rake) din transmisie, acest ultim procedeu de reducere a vitezei o să se facă cu intensitate marită care ajută şi la regenerarea energiei din baterie.

Privesc rezumatul primei mele zile cu noul Dacia Spring 65. Una zbuciumată şi alergată care a totalizat 66,8 km parcurși din care circa 10 km au fost făcuţi pe autostradă. Meniul „My Driving” îmi oferă cu francheţe o părere obiectivă despre cum am exploatat bateria. Sunt anunţat că am un stil de condus normal dar primesc, politicos, şi recomandarea să depun mai mult efort în ceea ce priveşte anticiparea evenimentelor din trafic.

Eco scorul? Ruşinos: 58 din maxim 100. Asta îmi aduce aminte şi de intransigentă cu care am fost evaluat în timpul testului cu Renault Symbioz când am obţinut un punctaj derizoriu. Asta ar putea explica și consumul mediu de 15,1 kWh la o viteză medie de 14,8 km/h. Pentru că afară a fost destul de rece am dat drumul la căldură. Modest şi ocazional, dar tot am reuşit să extrag din baterie 3,6 kWh doar cu moftul ăsta.

Tot acest prim parcurs a fost făcut cu 41% din energia înmagazinată, la predare bateria fiind încărcată 99%. Faţă de valorile afişate la plecarea de la Dacia Business Center, toate cele trei autonomii au suferit degradări semnificative. Cea maximă a scăzut de la 224 la 100 km, cea minimă s-a redus de la 99 la 58 km iar cea medie a ajuns la 101 km de la 208 km.

Deşi noul Dacia Spring 65 poate rula cu viteza maximă permisă pe autostradă, în modul Eco, pilotul automat se opune cu înverşunare epuizării energetice din moment ce nu admite reglaje ale vitezei mai mari de 105 km/h. Altfel, poate fi setat până la 130 km/h.

Încărcare bateriei se poate face de la staţii de curent continuu cu puterea maximă de 30 kW (dacă optezi pentru adaptorul de curent continuu) şi de maxim 22 kW în cazul celor de curent alternativ. Conectat la o staţie de AC, încărcarea cu 7,78 kWh a durat o oră şi un sfert, timp în care bateria a urcat de la 21% la 48%. Iniţial, pe displayul de bord a fost afişat un timp de aşteptare de aproape 2h15 pentru încărcarea bateriei până la 80%. Afară erau 12ºC.

La drum întins (dar şi în oraş) sistemul de păstrare a benzii de rulare are intervenţii cursive care m-au surprins plăcut. La fel, râvna cu care noul Dacia Spring 65 aleargă şi se strecoară prin trafic. Sau abnegaţia cu care încearcă să se facă plăcut. Şi reuşeşte!

O altă surpriză neaşteptată a fost sistemul audio. Deși doar în partea din faţă a habitaclului există incinte acustice, fişierele audio transmise prin Bluetooth sunt redate clar şi corpolent.

Sistemul de suspensie amortizează eficient, cu un vădit comportament orientat către confort. Noul Dacia Spring 65 negociază cu tact denivelările acute, fără să zdruncine inutil pasagerii. Asta îl face agreabil în timpul călătoriilor urbane pigmentate cu gropi, treceri la nivel cu calea ferată sau cu linii de tramvai, limitatoare de viteză și guri de canalizare vesnic nealiniate cu asfaltul.

După o noapte cu temperaturi care au coborât până la 3ºC, găsesc bateria la acelaşi nivel cum am lăsat-o cu o seară în urmă: 12% şi 20 km autonomie. Pierde însă relativ rapid, după ce am parcurs aproape un kilometru, 2% din baterie cu o contracţie corespondentă a autonomiei până la 16 km.

Pentru că drumul pe care urmează să-l fac are, confom navigaţiei, fix 16 km, decid să mă opresc la o staţie de mare putere. Deşi am ales să încarc cu 120 kW, noul Dacia Spring 65 „trage” energie cu 22,68 kW. Dat fiind capacitatea bateriei, timpul necesar unei încărcări complete de la 10 la 100% este de o oră şi şapte minute. Afişajul de bord îmi mai sugerează o alternativă: 80% în 42 minute. Observ că apetitul creşte pe măsură ce timpul trece. După nici un sfert de oră, bateria este încărcată la o putere de 28,77 kW.

După alte 2 minute, la o temperatură exterioară de 8ºC, bateria ajunge la 42% (75 km autonomie). Energia absorbită – 8,38 kWh. Este totodată momentul în care încărcarea se face la capacitate maximă aproape: 29,15 kW. Patru minute mai târziu, nivelul bateriei mai câştigă 8%. Opresc încărcarea la 50% căreia îi corespunde o autonomie de 95 km. Aşadar, în aproape 27 minute, am încărcat bateria cu 10,34 kWh.

Cu dimensiuni perfect adaptate la meschinăria spaţiilor de manevră specifice aglomerărilor urbane, noul Dacia Spring 65 mizează pe o motorizare electrică capabilă să acopere până la refuz grila vitezelor maxime permise pe drumurile publice. În acelaşi timp oferă o autonomie generoasă şi timpi de încărcare compatibili cu ritmul alert din mediul citadin de astăzi. Și nu în ultimul rând un grad de confort și aptitudini multimedia care satisfac nevoi justificate de călătorie și de interconectare.

Vă recomandăm și:

Dacia Spring: 20.000 exemplare comercializate în România

Noul Dacia Duster 4×4 – Aventura continuă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

nine − 1 =