Suzuki Swift este o maşină cu o reputație excelentă. Considerat un automobil de oraș foarte bun datorită dimensiunilor sale reduse, mica japoneză se prezintă cu un look nou și soluții tehnice recente.
Avem în față generația a patra a modelului Suzuki Swift. Originar din Japonia, modelul a fost adoptat cu brațele deschise în Europa și se fabrică de ani buni la vecinii noştri, la uzina Suzuki Magyar de lângă Budapesta.
Deja popular încă de la a doua generație, Suzuki Swift a căpătat o reputație excelentă și la noi în țară datorită dimensiunilor super compacte ce îl fac un automobil ideal pentru uzul urban. Cea mai recentă generație nu face excepție, iar Suzuki a îmbrățișat motoarele pe benzină de capacitate mică, aspirate și turbo, renunțând la propulsoarele diesel pentru acest model.
Pe lângă clasicul motor de 1,2 litri aspirat ce oferă 90 CP, Suzuki pune accent pe soluția numită Boosterjet SHVS, un sistem „mild hybrid” ce combină un motor turbo cu trei cilindri de 1 litru cu un acumulator pentru a oferi 112 CP și 170 Nm. Mai mult, Suzuki Swift este unul dintre puținele automobile din clasa mică ce poate fi comandat cu sistem de tracțiune integrală.
Exemplarul testat de noi a venit în versiunea 4×2 a motorizării Boosterjet SVHS. Motorul pe benzină turbo are trei cilindri și o capacitate de 998 cmc. Puterea de 112 CP este livrată la 5.500 rpm, iar cuplul maxim de 170 Nm este disponibil de la 2.000 rpm. Asta face din Swift un automobil ce răspunde prompt atunci când avem nevoie de putere, iar manevrabilitatea în oraș este excelentă datorită dimensiunilor compacte. Puterea este transmisă către puntea față prin intermediul unei cutii de viteze manuale cu cinci trepte.
Pe lângă motorul termic, noul Swift beneficiază de un sistem „mild hybrid”. Acesta capturează și stochează energia cinetică în timpul frânărilor și a utilizării frânei de motor. Stocarea se face într-un acumulator și este folosită pentru a eficientiza consumul motorului termic prin folosirea sistemului Start-Stop cu ajutorul unui starter-generator. Acesta repornește motorul termic mai rapid ca un sistem clasic, ceea ce înseamnă o eficiență sporită în trafic. La accelerarea puternică, acumulatorul livrează 2 kW de putere suplimentară. În plus, consumul de carburant este redus semnificativ de sistemul hibrid, scopul declarat al producătorului fiind de a duce consumul de benzină în zona specifică motoarelor diesel.
Oficial, noul Suzuki Swift 1.0 SHVS Boosterjet consumă în medie 4 litri/100 km. Pe parcursul exclusiv urban al testului nostru, consumul de carburant a oscilat în funcție de stilul ales, dar dacă nu forțăm nota, putem obține un consum urban de 6,5 litri/100 km.
Micul Swift răspunde prompt la orice schimbare de direcție și, chiar dacă uneori se simte nevoia de mai mult feedback în volan, dar se achită cu brio de orice sarcină.
Suzuki Swift este ceva mai mare față de generația anterioară și oferă spațiu pentru patru ocupanți, chiar și cinci la nevoie. Portbagajul a crescut la un volum de 265 litri, prin eliminarea roții de rezervă și adoptarea unui kit de pană.
Interiorul este suficient de spațios pentru cei doi ocupanți ai locurilor din față, însă, în spate, pasagerii mai înalți nu vor avea suficient loc la genunchi. Materialele folosite sunt contrastante, pe de o parte avem volanul îmbrăcat în piele, cu o formă modernă, iar de cealaltă, plastice de slabă calitate folosite pentru fețele de uși. Planșa de bord este simplă, cu indicatoare analogice, între care se află un ecran color. Un al doilea display tactil color este amplasat pe consola centrală. Acesta oferă informații de la sistemul audio și cel de navigație. Pe nivelul de echipare Spirit avem scaune încălzite, cameră pentru mersul cu spatele, oglinzi pliabile electric și cheie inteligentă, dar lipsesc senzorii de parcare.
Prețurile pentru noul Suzuki Swift pornesc de la 10.100 euro (TVA inclus), iar pentru un exemplar Swift 1.0 Boosterjet SVHS 112 CP Spirit, prețul este de 15.250 euro.
Text: Dragoş Băltățeanu / Foto: Bogdan Paraschiv