Vară incendiară cu stil de viață sănătos la volan

0
67

Când am început să scriu acest articol mi-au venit în gând vacanțele de vară când plecam împreună cu părinții timp de două săptămâni, cu mașina, prin țară. Campam în locuri absolut superbe şi găseam mereu mici popasuri cu răcoritoare. Condusul era practic pe atunci un lux, pentru că mașinile erau foarte puține.

Anii au trecut, am ajuns să dețin propriul automobil, însă am realizat în timp că actul de condus în sine nu mai oferă acea „libertate” sau plăcere: mașini multe, parcări puține, orașe din ce în ce mai aglomerate, puncte de trecere la frontieră asfixiate în zilele de sărbătoare. Concluzia? Astăzi, stilul de viață la volan este un trend în devenire. Putem observa din ce în ce mai multe persoane (practic de la vârste fragede) care își doresc carnetul de conducător auto. Nu este nimic greșit în a-ți dori să devii conducător auto, însă trebuie să țineți cont că în aglomerația urbană și nu numai, condusul nu mai oferă aceeași plăcere. Sunt extrem de multe persoane care se așează în scaunul mașinii și petrec mai mult de 12 ore la volan.
Oarecum, putem spune că în 2018, mașina este a doua (sau chiar prima) casă, sau de ce nu, chiar biroul mobil. Timpul îndelungat petrecut la volan aduce, mai ales pentru necunoscători, o mulțime de probleme de la mâncatul haotic și de proastă calitate, până la fumatul excesiv, indus de frustrarea la volan, sau frica de tot ce am putea întâlni și până la durerile acute de spate și articulații. Dacă ar fi să mă leg și de partea tehnică a mașinii efectiv (nu numai de neajunsurile mașinăriei umane aflată la volan) atunci stresul, aglomerația, lipsa experienței și teama fac ca pedala de accelerație să fie mai mereu apăsată. Crește astfel consumul de combustibil al mașinii, cu mult peste cel prevăzut de fabricant și totodată se depășește limita de viteză și crește riscul de accident (deci ne ustură de două, chiar trei ori buzunarul). Dacă sunteți pe punctul de a petrece nenumărate ore în mașină, este normal să vă îngrijorați. Este foarte ușor să deprindeți obiceiuri nesănătoase pe drum având în vedere că cea mai la îndemână opțiune este opritul într-o benzinărie sau restaurant fast-food. De cele mai multe ori sunt singurele opțiuni când vine vorba de mâncare. Cu toate acestea, există modalități de a rămâne sănătoși și de a mânca alimente care vă mențin în alertă în timp ce conduceți fără să vă creeze stare de somnolență. Vă descriu mai jos un mic ghid cu reguli sănătoase, pentru un stil de viață sănătos, la volan.
• Asigurați-vă că ați băut apă și că ați mâncat ceva înainte de a începe călătoria.
• Deshidratarea vă poate face letargic/ă, vă poate provoca somnolență și iritabilitate, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a vă concentra. Evitați sucurile, băuturile carbogazoase, cafeaua prea îndulcită. • Consumați cu precădere apă. Este important să rămâneți hidratați în timp ce conduceți. Alegeți băuturi cu puține calorii, cum ar fi apa plată sau ceaiul neîndulcit. Puteți opta pentru o cafea simplă, naturală.
• Pregătiți-vă din timp, dacă v-ați planificat un drum lung sau o zi întreagă la volanul mașinii, gustări sănătoase, astfel nu trebuie să mâncați nici mult, nici prost. Împachetați pentru drum fructe și legume pentru o gustare rapidă în timp ce conduceți. Fructele și legume le pre-tăiați și le păstrați în pungi ușor de accesat. Pentru o opțiune on-the-go, puteți cumpăra și fructe și legume pre-tăiate la supermarket însă le alegeți cu atenție, să fie proaspete (nu alterate). De exemplu: felii de mere, portocale, bețe de țelină, ridichi, struguri, fructe de pădure, conopidă sau broccoli.
• Nu ignorați sursele de proteină. Proteina este vitală pentru o călătorie pe drum, deoarece vă oferă sațietate. Faceți o oprire pentru a vă odihni, moment prielnic pentru un iaurt cu nuci, felii de brânză, biscuiți organici fără aditivi, ouă fierte tari.
• Dacă nu aveți un cooler (ladă frigorifică) cumpărați-vă sau împrumutați de la un prieten. Opțiunile sănătoase cum ar fi fructele, legumele sunt menținute proaspete pentru călătoria lungă. Poate gustări precum țelina sau morcovii nu vi se par apetisante, dar ele sunt menținute proaspete în cooler și sunt surse excelente de alimente hidratante și ronțăieli sănătoase în timp ce conduceți.
• Dacă trebuie să vă opriți pentru alimente, optați pentru produse sănătoase. Evitați sandvișurile încărcate de calorii și chimicale care vă pot cădea greu la stomac. Dacă singurele opțiuni sunt locurile cu fast-food, nu ezitați să solicitați o alternativa sănătoasă. Alegeți o salată în locul cartofilor prăjiți. Cereți-le să îndepărteze sosurile (de exemplu maioneza, sosul de usturoi etc.) putând să alegeți doar muștarul (o variantă mai scăzută în calorii). Verificați dacă unele locuri au un meniu separat pentru consumatorii de healthy food unde puteți comanda mâncăruri fresh și cu un conținut scăzut de calorii.
• Confortul la volan este esențial. Dacă faceți cu schimbul la condus, reglați-vă poziția scaunului ori de câte ori preluați volanul, deoarece starea organismului se schimbă permanent în funcție de mai mulți factori, fapt care generează automat și o postură incorectă (sau incontrolabilă).
• Mențineți interiorul mașinii aerisit și nu purtați haine prea groase sau prea strâmte care ar putea să vă diminueze din libertatea mișcării.
• Dacă trebuie să folosiți aerul condiţionat al mașinii, nu setați temperatura la o diferenţă foarte mare faţă de exterior. În general temperatura din habitaclu nu trebuie să depășească 10/15 grade diferență, mai scăzută, față de temperatura exterioară. Spre exemplu dacă o setați pe 16 grade în interior trebuie să știți că diferențele foarte mari de temperatură creează disconfort organismului făcând ca „termostatele” corpului să fie suprasolicitate la adaptarea ambientală și astfel să genereze diferite stări și afecțiuni (dureri de cap, de articulații, transpirație rece necontrolată, amețeală, irascibilitate etc.)
• Condusul cu geamul deschis generează și el neplăceri deoarece creează un dezechilibru termic atât al ambientului cât și al organismului.
• Așezați-vă șervețele la îndemână. În cazul în care scăpați sau vărsați ceva, primul lucru pe care îl veți căuta este un șervețel. Însă, căutarea de șervețele vă împiedică să conduceți în siguranță. Asigurați-vă că le aveți la îndemână.
• Evitați pe cât posibil consumul de alimente în timpul conducerii în cazul în care vă confruntați cu traficul greu. Dacă vă este foame, opriți câteva minute pentru o gustare. Dacă sunteți nevoit totuși să mâncați în timp ce conduceți, rezumați-vă la porții de mâncare care sunt ușor de manevrat și pot fi introduse rapid în gură, pentru a rămâne atent la condus.
Nu mai este un secret faptul că vorbitul la telefon în timpul condusului este interzis. Dar ce știm despre consumul de alimente la volan? Legea nu explică clar acest lucru. Ca specialist consider că mașinăria umană, ca și automobilul de altfel, trebuie alimentată permanent cu combustibil (alimente) care să-i mențină nivelul de energie optim și funcționarea în parametri corespunzători. Astfel, o eventuală amendă poate depinde de polițistul pe care‑l întâlniți. Dacă polițistul care v-a văzut mâncând la volan consideră că astfel aveți atenţia distrasă de la condus (sau ați lăsat liber volanul) vă poate atenționa cu un avertisment sau chiar o amendă. În caz contrar, vă poate ura „Poftă bună!”.
După cum există mai multe mărci (tipuri) de automobile, așa și tipologia umană este diferită. Fiecare dintre noi reprezintă un anumit tip de mașinărie, fapt care generează diferențe de aptitudini și dotări de fabricație (cu care suntem înzestrați încă de la naștere). Dacă v-am trezit interesul, urmăriți în numerele viitoare diferențe, asemănări, comparații între mașină și mașinărie.

 Text: Mihai Dragomir, Doctor în Prevenția și Întreținerea Mașinăriei Umane. Prof. Psiholog, Specialist în întreținere corporală și nutriție, creatorul Centrului de Excelență Cardio Mix Fitness Anti Aging.

Articolul precedentCu maşina în Skiathos
Articolul următorCuminţirea „Cactus-ului”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sase + = 8