Velele rigide ar putea fi o variantă cu ajutorul cărora navele comerciale să deplaseze. Una destul de ieftină și, mai cu seamă, ecologică. Testele au început deja în Marea Irlandei.
Velele rigide sunt testate de o navă din flota britanică, care este specializată în transportul deșeurilor nucleare
Oficialii din marina britanică se gândesc să se întoarcă la o soluție folosită încă din cele mai vechi timpuri: velele rigide. Testele au început deja în Marea Irlandei, iar primele rezultate sunt încurajatoare. Scopul este reducerea costurilor, dar și amprentei de carbon.
Vela a fost proiectată și realizată de compania Smart Green Shipping și a fost montată pe o navă din flota britanică a cărei misiune este transportul de deșeuri nucleare în destinații îndepărtate precum Japonia.
„Când a apărut această oportunitate de a testa o navă, ne-am gândit că am fi în poziția ideală pentru a sprijini o companie britanică care caută o soluție eficientă”, a declarat Peter Buchan, conform news.sky.com, director executiv pentru transport maritim la Nuclear Transport Solutions, care face parte din Nuclear Decommissioning Authority, deținută de guvern.
- Citește și: Primul feribot comercial din lume alimentat 100% cu hidrogen. Video
Vela seamănă cu o aripă de avion
Vela a fost denumită numită FastRig și este un soi de aripă retractabilă de 20 de metri, dotată cu flapsuri de control. Testul este susținut de Departamentul pentru Transporturi din Marea Britanie și vizează demonstrerea eficienței acestui sistem. Cei care se ocupă de acest proiect sunt convinși că mai multe vele de acest tip, montate pe un vas, pot reduce consumul de combustibil și emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 30%.
Testul este semnificativ nu doar din perspectiva tehnologică, ci și pentru industria transportului maritim, care contribuie în prezent cu aproximativ 3% la emisiile globale de gaze cu efect de seră, procent ce ar putea crește la 10% până în anul 2050. Această tehnologie ar putea oferi o soluție sustenabilă pentru reducerea emisiilor și a costurilor combustibilului, într-un context global complicat.
„În teorie, putem mișca lucruri prin apă cu ajutorul vântului. O facem de mii de ani. Dar cum o facem într-o flotă modernă?”, a declarat și Diane Gilpin, fondatoarea companiei.
- Citește și: Maserati Tridente, GT-ul naval
Nava Pacific Grebe este cunoscută pentru transportul materialelor nucleare, dar testul se realizează fără încărcături periculoase. În acest fel evaluarea eficienței sistemului FastRig în condiții sigure. Rezultatele pozitive ar putea stimula adoptarea acestei tehnologii pe scară largă în industria maritimă.