Luna iunie ne oferă ocazia perfectă să ne amintim de cei mai îndrăgiţi eroi din desenele animate care n-au încântat copilăria. Redacţia Auto Test Magazin a făcut o selecţie a acestora în funcţie de… „motorizare”. Vă invităm să cunoaşteţi câteva vehicule animate!
CARS
Lightning McQueen (Fulger McQueen)
Poate cel mai îndrăgit personaj în formă de mașină din lumea desenelor animate este Fulger McQueen. Având vocea actorului Owen Wilson, McQueen este personajul principal din cele trei filme de animație din seria Cars. Deși nu se bazează pe un model anume, McQueen este o mașină de curse inspirată de automobilele din campionatul american Nascar, dar și de modelul Chevrolet Corvette C6. Numele personajului a fost inspirat de Glenn McQueen, unul dintre creatorii de animații pentru studioul Pixar. De asemenea, denumirea este un tribut și pentru celebrul actor Steve McQueen, faimos pentru rolurile sale în filme cu mașini.
Sally Carrera
Personajul feminin din Cars este întruchipat de Sally Carrera, o simpatică domnișoară ce se prezintă în forma unui Porsche 911 Carrera (generația 996). Sally este iubita lui Fulger McQueen. Cândva a fost un avocat de succes în Los Angeles, dar a preferat să renunțe la carieră și să se stabilească în orășelul Radiator Springs și să preia motelul local numit Cozy Cone.
WALL-E
Vă mai aduceți aminte de WALL-E? Simpaticul roboțel compactor de gunoi, cu șenile triunghiulare, care a fost lăsat pe Pământ după ce planeta a devenit atât de toxică încât oamenii nu mai puteau supraviețui aici? Dar de EVE, prietena lui, roboțica zburătoare al cărei acronim înseamnă, de fapt, Extraterrestrial Vegetation Evaluator? Filmul este o poveste emoționantă despre cum poate evolua prietenia dintre două mașinării, într-un mod cât se poate de uman, în care își riscă viața unul pentru celălalt. Luate ca simboluri de basm, Wall-E și prietenii săi reprezintă generația viitoare, plină de speranță, în timp ce oamenii sunt obezi, supuși ideii de consum și reprezintă o generație învechită a cărei existență risipitoare nu mai poate fi susținută decât artificial. Numitorul comun aici este tehnologia, ce poate fi considerată un veritabil punct de scindare între generații, dar și un liant între diversele culturi din univers. Depinde ce momente din întreaga poveste își găsesc ecou în imaginația sau în sufletul fiecăruia.
Un exemplu este dansul roboțelului în spațiul cosmic, în fapt, o joacă în care WALL-E s-a folosit de un banal extinctor, ce va rămâne probabil drept una dintre cele mai lirice scene din film. Totuși, copiii pot privi scena și ca o isteață demonstrație de mobilitate atunci când gravitația nu există. Oricum, WALL-E rămâne un film adresat fiecărui copil al noului mileniu și, mai ales, fiecărui copil din noi.
Familia Flintstone
Mașina din seria animată „Aventuri în Epoca de Piatră” era simpatică foc și avea dotări de lux, în ton cu vremurile: caroserie din lemn, roți din piatră și plafon din pânză. Bolidul era tare spațios. În el încăpeau mai multe familii cu tot cu orătăniile din dotare. Nu era uitat niciodată Dino, dinozaurul gălăgios. Mașina era condusă de Fred Flintstone. El era ajutat de Wilma, soția sa, ori de Barney, bunul său prieten. Un lucru este clar. Ca să conduci mașina familiei Flinstone aveai nevoie de pricepere, dar mai ales de picioare puternice.
The Jetsons
Serialul de desene animate The Jetsons prezintă aventurile familiei cu acelaşi nume. Aceasta trăieşte în viitor, într-o suburbie spaţială, în Orbit City. Aici totul este controlat de roboţi şi tehnologie. Casele sunt suspendate în aer, pe nişte stâlpi ajustabili, iar maşinile sunt zburătoare.
George Jetson, capul familiei, conduce o astfel de maşină aero-spaţială futuristă care, la apăsarea unui buton, se „împătureşte” într-o servietă. Designul acesteia a fost inspirat de conceptul Ford FX-ATMOS din 1954, remarcabil pentru acoperişul din sticlă, ecranul radarului de bord şi aripa din spate de tip avion.
Familia Simpson
The Pink Sedan (Sedanul Roz), numit și The Family Sedan (Sedanul Familiei), este un Plymouth Valiant din 1973 și este unul dintre cele două automobile ale clanului Simpson. Mașina este condusă aproape exclusiv de capul familiei, Homer, dar, în diferite ocazii, la volanul ei au ajuns și mama, Marge, fiul, Bart, fiica cea mare, Lisa, și chiar bebelușa Maggie. Are aripa față stânga lovită permanent, pentru că Homer nu s-a obosit să o repare, airbag pentru șofer, schimbător de viteze pe coloana volanului și aparat de radio cu opt benzi. Deși Homer este convins că sedanul este un produs original General Motors, el află cu stupoare, de la un mecanic auto, că mașina a fost fabricată, de fapt, în Croația, din piese recuperate din tancuri sovietice vechi.
Mistery Machine
Shaggy, Daphne, Fred și Velma, însoțiți întotdeauna de Scooby-Doo, pleacă în aventurile lor cu Mistery Machine. Aceasta îi aparține lui Fred și seamănă cu o dubiță specifică anilor ’60, fără să poată fi încadrată într-o marcă anume (deși pasionații de automobile pot recunoaște detalii din Ford Taunus Transit Van sau Chevrolet Astro / GMC Safari). Aspectul exterior este unul hippie, culorile specifice, bleu cu verde, fiind întrerupte din loc în loc de câte o floare portocalie. În partea din față se află roata de rezervă, iar la interior se găsesc toate echipamentele necesare activității celor cinci aventurieri (scări, frânghii, lanterne, chiar computere), iar uneori acolo se află o măsuță și ustensile de bucătărie, în funcție de necesități. Pe plafon se poate monta o antenă parabolică pentru transmiterea informațiilor. Ce altceva ar mai trebui pentru a-l găsi pe Scooby-Doo?
WACKY RACES
Wacky Races… o cursă a nebunilor (trăsniţilor) care doresc, uneori prin orice mijloace, să-şi surclaseze adversarii. Acţiunea te ţine în priză tot timpul, iar atenţia nu are cum să nu îţi fie captată de originalitatea numeroaselor vehicule. O să mă opresc doar la trei din cele 11 maşini, deşi toate ar merita câteva rânduri.
Arkansas Chuggabug
Este maşina cu nr. 8 de concurs, având echipajul format din Luke şi Blubber Bear. Putem să spunem că primul este un personaj calm… dacă nu chiar leneș, iar ursul duce greul luptei. Aceştia concurau cu un automobil făcut în mare parte din scânduri şi având în spate un cazan încălzit de la o sobă cu cărbuni. Este o tehnologie care, probabil, întruchipa un motor cu aburi. Combinaţia asta de lemn şi foc sigur ar aduce fiori multor echipaje, nu însă şi eroilor noştri.
Mad Machine 00
Este automobilul cu numărul de concurs 00. Este condusă de echipajul format de Dick Dastardly și Muttley. Mai pe scurt, un individ dispus la orice ca să câștige și tovarășul său patruped al cărui râs face toți banii. Din punct de vedere tehnologic, maşina lor este o adevărată capodoperă. Propulsată de un reactor, este practic o rachetă prevăzută cu roţi, care în mod logic ar trebui să câştige toate cursele. Are și posibilități de zbor cât și o sumedenie de arme la bord. Cu toate acestea, deşi este cea mai rapidă maşina, iar echipajul nu se dă în lături de la nicio ticăloşie, la finalul curselor nu reuşesc să se impună în fața concurenţilor nici măcar o singură dată. Ei reprezintă sarea şi piperul din seria acestor curse.
The Creepy Coupe
Inventivitatea debordantă de care au dat dovadă realizatorii Wacky Races, sub bagheta îndrumătoare a lui Hanna-Barbera, a creat – printre altele – şi echipajul The Creepy Coupe. Condus de fraţii Big şi Little Gruesome, echipajul malefic are o componentă de-a dreptul horror: un dragon care poate să zboare, dar şi să arunce foc pe gură, lilieci, câteva stafii sau şerpi. La rândul lui, Creepy Coupe, poate fi condus în patru moduri de groază: Dragon Power, Monster Power, Bat Power şi Horror Power.