ATENȚIE! Feriți-vă de sursele de lumini neconforme

1
109

Sistemul de iluminare este vital pentru siguranța rutieră a autovehiculului și implicit a pasagerilor acestuia. Una dintre cele mai des întâlnite situații de RAR pe piața componentelor auto se referă la înlocuirea componentelor sistemului de iluminare cu unele neomologate.  

Ce trebuie știut?

Mai întâi că produsele „surse de lumină” (becuri sau lămpi), care echipează lămpile omologate, se află sub incidența Reglementărilor, în funcție de tipul sursei: filament, LED, descărcare în gaz. Astfel, este necesară certificarea conformității acestora în raport cu cerințele Regulamentelor CEE-ONU aplicabile (R10, R37, R99, R128, R48), pe care vă sfătuim să le consultați accesând următorul acest link.
Apoi, pentru sursele de lumină cu descărcare în gaz și cu LED, sunt aplicabile cerințele Regulamentului 10 care prevăd, la punctul 3.2.10, faptul că sursele de lumină NU trebuie să fie interschimbabile din punct de vedere mecanic, atât timp cât diferă modul de generare a fasciculului luminos. De exemplu: o lampă cu filament nu poate fi interschimbabilă cu o lampă cu LED!

Dreptunghiul albastru reprezintă sursa penreu care farul a fost calculat, cu trimiterea lumini în zona de maximă importanță (pe șosea). Dreptunghiul roșu reprezintă o sursă mai mare sau poziționată diferit pentru același far.

Exemplu comparativ: sursă halogen de tip H7 (filament 4,1 mm) și „soluții” LED.

Într-un far cu performanțe optice adaptate condițiilor de circulație pe timp de noapte, peste 50% din lumina captată de sistemul optic este trimisă în zonele „A”și „B”. Unghiul corespunzător acestor două zone (între 30 și 80 mm) este extrem de redus și concentrarea luminii într-un unghi de numai 1,2° – 1,5° necesită programe de calcul specializate.

Care sunt acțiunile RAR?

Ca autoritate de supraveghere a pieței, în prezent desfășurăm o campanie pan-europeană (campania a fost inițiată de ILT-Autoritatea de Supraveghere de Piață din Țările de Jos și cuprinde mai multe state membre) pentru identificarea și oprirea de la comercializare a surselor de lumină neconforme. Iar pe plan național campania de supraveghere și control se derulează la operatorii economici care pun în vânzare astfel de produse, atât fizic cât și în mediul online, în vederea opririi acestora de la comercializare. Amintim că în cooperare cu autoritățile vamale, în cursul anului 2019, a fost interzisă punerea în liberă circulație a mii de articole din categoria becuri LED neomologate destinate autovehiculelor rutiere.

Astfel, dacă recurg la efectuarea de modificări constructive neautorizate sau utilizează produse neomologate/necertificate, operatorii economici pot fi sancționați cu amenzi contravenționale, conform OG 82/2000 privind autorizarea agenților economici care prestează servicii de reparație, de reglare și/sau desfășoară activități de reconstrucție a vehiculelor rutiere.

Și prin urmare, dacă aduc modificări neomologate autovehiculului aflat în circulație pe drumuri publice, utilizatorii dispozitivelor menționate riscă să fie sancționați de persoanele competente din Ministerul de Interne, conform prevederilor reglementărilor privind circulația pe drumurile publice.

Care sunt consecințele utilizării surselor de lumini neconforme?

Pe lângă pericolele asociate utilizării surselor de lumină neconforme și incomodarea participanților la trafic, aceste intervenții determină o modificare constructivă în urma căreia vehiculul nu mai corespunde cu tipul omologat. Adică prin înlocuirea unui bec omologat dintr-un dispozitiv omologat, cu un bec care nu asigură cerințele privind compatibilitatea, siguranța și interschimbabilitatea (cele pentru becul cu filament sunt diferite față de cele pentru becurile cu led), autovehiculul dumneavoastră nu va mai corespunde normelor privind admiterea și menținerea sa în circulație pe drumurile publice.
Deși utilizatorii acestor surse de lumină sunt încântați de „beneficiile” noilor tehnologii, în cele mai dese cazuri, aceștia nu conștientizează pericolele la care se supun și, implicit, îi expun pe ceilalți participanți la trafic.

Și încă un detaliu la care trebuie să fiți atenți este destinația acestor produse. Chiar dacă sunt omologate există anumiți producători care menționează pe ambalajul produselor faptul că acestea sunt fabricate în mod exclusiv pentru utilizarea lor pe vehiculele destinate competițiilor sportive, în afara drumurilor publice, și care nu sunt destinate utilizării în circulația pe drumurile publice.

Ce măsuri de prevenție să vă luați?

Înainte de achiziționarea unui astfel de produs vă sfătuim să solicitați vânzătorului prezentarea documentelor care atestă certificarea conformității acestora, prevăzute de legislația în vigoare (declarație de conformitate, certificat de garanție, copie certificat omologare/ comunicare de omologare).

Sfatul RAR este să NU achiziționați produse care nu oferă siguranța că acestea sunt omologate de către producător și destinate autovehiculului dumneavoastră. Este recomandat să apelați la unitățile service autorizate de către RAR-RA, care sunt obligate să elibereze documente justificative și să își angajeze responsabilitatea privind activitățile de întreținere, reparații sau echipări retrofit (ulterioare fabricației).

Ce puteți face dacă ați cumpărat un astfel de produs?

În cazul în care nu doriți să îl utilizați exclusiv în afara drumurilor publice, solicitați furnizorului dumneavoastră rambursarea contravalorii achitate pentru produsele achiziționate și sesizați instituțiile competente (ANPC, RAR sau POLIȚIA în cazul infracțiunilor).

Safe Market by RAR

Acest articol face parte din numărul 254 – exclusiv online – al revistei Auto Test Magazin.

http://www.autotestmagazin.ro/safe-market-by-rar-schimbarea-pneurilor/

http://www.autotestmagazin.ro/rar-euro-6-pana-cand/

Articolul precedentDacă ești motociclist, ai cazare gratuită. Iată cum!
Articolul următorSubaru va lansa primul său model electric în 2021, cu un nume interesant
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

1 COMENTARIU

  1. “Ce puteți face dacă ați cumpărat un astfel de produs?”

    Nu ați dat un răspuns la aceasta întrebare!!
    Daca am cumpărat un produs, il si folosesc!! Daca nu sunt mulțumit de acel produs, il voi returna, conform dispozițiilor legale, in termen de 14 zile!!

    Dar, daca achiziționez un set de leduri pentru faruri, le pot omologa?
    Ce pot face daca am cumpărat un astfel de produs?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sapte × 3 =