Ford Mustang Cobra Jet – performanța electrică

0
151

De pe cealaltă parte a Atlanticului, ecourile unei legende a muscle-car-urilor cu iz de benzină au ajuns rapid și la noi. Doar că, de această dată, Mustangul celor de la Ford devine rapid și inseparabil simbolul tehnologiei electrice. Nu este vorba de MustangMach-E, crossoverul ce va ajunge și pe piața europeană sau de Mustang Lithium, o versiune full-electrică dezvăluită acum 6 luni la SEMA, care ascundea sub capotă 900 CP.

De data asta Ford țintește cursele de „tracțiune” și dezvăluie o versiune complet electrică a dragsterului Mustang Cobra Jet aflat încă în teste înainte de lansarea sa oficială, spre sfârșitul acestui an.

Prototipul  este echipat cu un ansamblu motor electric care promite mai mult de 1400 CP (1044 kW) și un cuplu motor maxim de 1491 Nm. Constructorul american estimează că „monstrul” electric va parcurge sfertul de milă (402 m) sub 8 secunde și va atinge viteza de 274 km/h mai rapid decât timpul mediu de 8 secunde, la 241 km/h, obținut cu V8-ul de 5,2 litri, supraalimentat, de pe Anniversary Cobra Jet în 2018, considerat atunci drept „cel mai fierbinte, rapid și puternic dragster Mustang construit vreodată”, în opinia celor de la Ford.

„Ford a folosit întotdeauna sporturile cu motor pentru a demonstra inovația”, spune Dave Pericak, director global al Ford Icons. „Grupurile motoare electrice ne oferă un tip de performanță complet nou, iar Cobra Jet 1400 full-electric este un exemplu de extindere a noilor tehnologii până la limita absolută.”

Referirea a fost la Mustang Mach-E, prima mașină electrică de producție de masă care va purta semnătura celebrului „pony car”, ce se va lansa în acest an. Americanii vor oferi mai multe configurații de baterii și motoare, până la o putere de până la 459 CP pe modelele de performanță GT, și o autonomie de 482 km pentru varianta de baterii RWD (Rear Wheel Drive – tracțiune pe puntea din spate) cu rază extinsă.

„Acest proiect a fost o provocare pentru noi toți la Ford Performance, dar a fost una în care ne-a plăcut să ne implicăm”, a spus Mark Rushbrook, director global la Ford Performance Motorsports. „Am văzut proiectul Cobra Jet 1400 ca o oportunitate cu care să începem dezvoltarea motoarelor electrice pentru o serie de mașini de curse cu care aveam deja multă experiență. Așa că am avut repere de performanță pe care am vrut să le adaptăm și să le depășim chiar acum. Acesta a fost un proiect fantastic la care am lucrat și sperăm că este primul dintre multele de care se va ocupa echipa noastră la Ford Performance Motorsports”.

Foto: Ford

http://www.autotestmagazin.ro/ford-mustang-mach-e-armasarul-electric/

http://www.autotestmagazin.ro/test-ford-mustang-temperament-naravas/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru + 7 =