Medic infecționist: Nu mai purtați mască și mănuși în mașină!

0
59

Masca și mănușile purtate timp îndelungat sau lăsate în spațiile de depozitare ale mașinii până la următoarea utilizare se pot transforma în adevărate bombe biologice. Avertismentul vine de la doctorul Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, care atrage atenția că șoferii nu ar mai trebui să poarte mască atunci când sunt singuri în autoturisme.

Nu de puține ori am văzut, în ultima perioadă, măști de protecție agățate la oglinda retrovizoare a mașinii sau mănuși scoase din ambalajul steril și lăsate pe bord sau în spațiile de depozitare din interiorul autovehiculelor. Mai mult decât atât, unii șoferi fumează sau fac diverse activități cu mănușile pe care le-au purtat ore în șir. Astfel, spun medicii, acestea vor avea același efect ca o mână contaminată: vor transmite o eventuală infecție.

Specialiștii atenționează că este important să folosim corect măștile de protecție și mănușile, pentru a ne proteja împotriva coronavirusului, dar acestea garantează protecția doar o scurtă perioadă de timp, după care trebuie aruncate.

Doctorul Virgil Musta a mai spus că nu trebuie să exagerăm și să purtăm măști și mănuși în mașină, când suntem singuri la volan sau în aer liber, ci numai atunci când urmează să ne întâlnim cu alte persoane sau mergem în locuri aglomerate.

„Mănușile sunt utile pentru o perioadă scurtă de timp, când avem de desfășurat o activitate cu riscul de a ne contamina mâinile, în cazul în care nu ne putem spăla imediat pe mâini. După ce am terminat activitatea, aruncăm mănușile și ne spălăm imediat pe mâini. În caz contrar, mănușa, fiind contaminată, e ca o mână contaminată. Mai mult, ai tendința să crezi că ești protejat de mănușă, duci mâna la gură, la nas și te contaminezi. Trebuie să te dezobișnuiești să duci mâna spre față, indiferent dacă ai mănușă sau nu. Purtăm mănuși doar atunci când desfășurăm o activitate cu risc de contaminare. La fel și cu masca. Nu o purtăm dacă suntem singuri în mașină, dacă suntem acasă, dacă mergem în aer liber. Dar dacă mergem într-un loc aglomerat sau ne întâlnim cu o altă persoană, sunt importante distanțarea și purtarea măștii”, a declarat medicul infecționist la un post TV.

Autoritățile au anunțat că, dacă restricțiile vor fi eliminate treptat după 15 mai, românii vor fi obligați să poarte măști de protecție în spațiile publice închise. Măsura ar putea fi valabilă până la sfârșitul anului 2020.

Foto: adevarul.ro, freepik.com

http://www.autotestmagazin.ro/curatarea-masinii-protectia-impotriva-pericolului-nevazut/

http://www.autotestmagazin.ro/pot-merge-cu-masina-la-spalatorie-la-service-sau-la-itp-in-aceste-zile-iata-raspunsurile-politiei/

http://www.autotestmagazin.ro/info-masca-de-protectie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sase − 2 =