Primăvara nu-i ca toamna

0
119

Și, evident, nici condițiile actuale nu-s ca cele cu care ne-am obișnuit. Totuși, în ciuda măsurilor de protecție luate împotriva pan­demiei, o ieșire scurtă cu mașina pentru câteva zile ar fi binevenită. Ok. Și apoi?…

…Apoi vă uitați în portofel. Iar după ce studiați ofertele ajungeți la concluzia că mașina proprie reprezintă un mijloc de deplasare cât se poate de sigur și indicat la ora actuală. Și dacă mergeți cu familia ați scăpat și de partea cu distanțarea socială în timpul deplasării. Pe de altă parte, o ieșire în afara hotarelor este destul de riscantă și cu proceduri de durată, așa că la îndemână tot turismul local rămâne. Iar înainte să vă faceți orice planuri, verificați întotdeauna care este situația în locul de destinație: câte cazuri sunt în ultimele zile și ultimele săptămâni, care sunt eventualele restricții impuse de autoritățile locale sau naționale și ce condiții trebuie îndeplinite în acest caz.
Ideea de bază este că în funcție de bugetul alocat „ieșirii” dvs. o să vă dați seama cât de departe veți călători și cât de mult veți sta odată ajunși la destinația dorită. Aici este vorba despre stabilirea unei balanțe a cheltuielilor raportată la condițiile cunoscute și mai ales necunoscute. Doar că de data aceasta trebuie să țineți cont și de măsurile luate împotriva virusului Covid-19, cum sunt măștile de protecție, mănușile sau soluțiile dezinfectante.
Cu alte cuvinte, trebuie să vă dați seama cât sunteți dispuși să cheltuiți pentru călătoria dvs. rutieră. Ulterior, trebuie să luați această sumă și să o împărțiți în părți mai mici înainte să alocați grosul elementelor esențiale ale călătoriei. De exemplu, taxele de drum, carburantul, mâncarea și locurile de cazare au nevoie de un buget propriu. Astfel evitați cheltuielile excesive sau risipa de bani pe achiziții inutile. Apoi divertismentul și suvenirurile sunt, de asemenea, o parte din buget în cazul în care călătoria dvs. rutieră trece pe la o destinație renumită sau la un muzeu. Și mai ales puneți deoparte bani pentru situații de urgență care, înainte de toate, este o alegere inteligentă și proactivă.
Deci, v-ați hotărât unde tre’ să ajungeți. Totuși, înainte să faceți rezervarea, ar fi bine să verificați dacă hotelul sau pensiunea în care doriți să vă cazați a luat măsurile de prevenție care vă fac să vă simțiți în siguranță. Orice comentariu de pe site-ul respectiv sau ale agențiilor de turism care includ această destinație în portofoliu, este lămuritor.
Și uite așa v-ați suit cu mic, cu mare, în mașină după care vă dați seama că sunteți… la cheremul ei. Nu vă mai amintiți exact cum au decurs etapele de întreținere, iar pornirea la drum vă cam dă un fior rece pe șira spinării. Imaginați-vă că ar trebui să cheltuiți toți banii călătoriei pe mașină, deoarece motorul s-a decis să se strice la jumătatea unui traseu de vreo 600 de km. O banală călătorie s-a transformat într-un real coșmar, dar vă consolați cu jumătate de gură că „…bine că nu s-a întâmplat într-o altă țară”. Aceasta înseamnă că trebuie să apelați o platformă de tractare ca să vă ridice mașina și să o ducă la un atelier de reparații auto. Și cum sunteți prea departe de casă, descoperiți că mai trebuie să dispuneți și de bani pentru o noapte la un hotel. Partea delicată este că aceste cheltuieli neprevăzute vă pot obliga să vă duceți… direct acasă. Acum ar fi momentul în care considerați că sorții nu v-au fost favorabili și că v-au blestemat zeii mașinii, șoselei, vremii, carburantului, cei locali, colegii de serviciu ori rudele invidioase că stau acasă.
Dar, cu gândul la maliția celor din urmă, vă luminați că înainte de plecare ați verificat starea anvelopelor, nivelul uleiului, al lichidului de frână, bateria, farurile și că toți martorii de bord erau stinși. Ideea este că toate aceste măsuri preventive vă vor liniști mintea și vă confirmă că mașina este pregătită pentru călătorie.
În timpul deplasării încercați să faceți cât mai puține opriri și asigurați-vă că aveți la dvs. mâncare și apă. Optați pentru produse neperisabile, în cazul în care accesul la restaurante și magazine alimentare este limitat. Asta dacă nu cumva doriți să faceți o pauză într-o benzinărie pentru alimentarea mașinii, ori pentru alte considerente. Dacă nu aveți mănuși de unică folosință, ar fi indicat să folosiți un șervețel dezinfectant atunci când atingeți clanțele ușilor sau butoanele pompei de alimentare. După ce alimentați folosiți dezinfectant pentru mâini, iar când ajungeți la destinație spălați-vă mâinile cu apă și săpun cel puțin 20 de secunde.

Odată ajunși, după ce ați intrat în cameră, chiar dacă locul în care vă cazați este curat și regulile de igienă sunt respectate, este bine să folosiți dezinfectanți pentru curățarea obiectelor și zonelor cele mai utilizate. Același lucru este bine să-l faceți și în cazul în care închiriați o mașină sau vreun dispozitiv mobil.
Iar după aceea nu vă rămâne decât să vă orientați după zicala „scopul și durata vizitei”. Adică durata o știți și desigur și scopul inițial, însă este foarte probabil să apară și scopuri „aleatoare” oferite de perioadele din an sau de condițiile atmosferice. Să nu spuneți că, dacă ați venit la schiat, la privirile sugestive ale nevestei, copiilor sau prietenilor apropiați nu faceți, de exemplu, și o plimbare cu sania trasă de cai! Mai ales dacă începe de la locul de cazare via puncte turistice, continuă cu un „pit stop” pentru un festinlocal și degustări bahice și apoi, dacă s-ar putea, înapoierea să se facă direct în pat sau măcar în fața camerei de la cabană sau hotel. Evident că nu mai contează la ce etaj sunteți cazat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


noua − = 1