Renault 5 E-Tech electric: trei „clone” pentru o strategie inteligentă

0
549

Renault 5 E-Tech electric a fost, deja, transformat în Alpine A290, o versiune mai puternică și mai sportivă, care este așteptată la dealeri în curând. Nissan Micra va prelua, la rândul său, aceeași platformă tehnică, iar Mitsubishi Colt va încheia această strategie de partajare. O mișcare ingenioasă, cu patru mașini bazate pe aceeași bază.

Noul hatchback electric Renault 5 E-Tech este așteptat în showroom-uri chiar începând din această lună. R5 este printre vedetele acestui sezon, cum, probabil, va fi si la Mondialul Auto de la Paris 2024. Și nu va rămâne un model singular. Partenerii Renault, Alpine, Nissan si Mitsubishi, pregătesc mai multe mașini electrice, ce vor utiliuza aceeași bază tehnică:

Alpine A290, în 2025

Alpine A290 va putea fi considerat varianta sportivă a lui Renault 5, pentru că va avea niveluri mai ridicate de putere decât acesta: 180 și 220 CP. A290 va concura cu modele precum Cupra Raval și Volkswagen ID.2 GTI. Pentru referință, R5 va avea trei variante de motorizare electrică, de 90, 120 și 150 CP. Și capacitatea acumulatorilor săi va fi în două versiuni, de 40 și 52 kWh. Autonomia ar trebui să ajungă până la 400 km, dar vom vedea.

Nissan Micra, în 2026

Nissan va profita de această platformă tehnică pentru a lansa a șasea generație a modelului Micra, peste doi ani. La zece ani după lansarea actualului model, care derivă din Renault Clio 4, noua Micra va fi total diferită și 100% electrică. Cunoscută intern sub codul K16, aceasta a fost anunțată imediat după prezentarea Renault 5 Prototype. Un scurt teaser video prezenta designul său în stil „broscuță” și culoarea vibrantă. Ulterior, Nissan Concept 20-23 (foto), prototip care celebra 20 de ani de la înființarea centrului de design al Nissan din Londra, a făcut furori cu un aspect sportiv extrem, ce depășește chiar și Alpine A290. O sugestie că ar putea urma o viitoare Nissan Micra Nismo? Nu știm. În orice caz, planșa de bord a viitoarei Micra va fi diferită de cele ale „verilor” săi francezi, R5 și A290. Designul va pune accent pe forme ovale și va dispune de un arsenal digital de top.

Mitsubishi Colt, în 2027

În cele din urmă, și Mitsubishi va folosi această platformă tehnică, pentru a înlocui modelul Colt. Actuala generație, a șaptea, a acestei compacte japoneze, este un Renault Clio 5 rebranduit, echipat cu un hibrid de 145 CP. Spre deosebire de Renault, care va menține în gamă atât R5 electric, cât și Clio 5 restilizat, apoi, din 2026, a șasea generație Clio (pe benzină), Mitsubishi va miza pe un singur model. Cu o lungime de 3,92 m, viitorul Colt electric va fi situat, ca dimensiuni, ușor peste Mitsubishi Space Star (3.845 mm).

Vă recomandăm și:

Dongfeng aduce în Europa mașina electrică de 23.000 de euro

Rolls-Royce – Un Spectre în lumina lunii

Dacia participă la Raliul Marocului cu modelul Sandrider

Best Electric Car România 2024 – Ediția a patra

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


cinci × 8 =