Ce taxe vamale va impune Uniunea Europeană pentru mașinile electrice produse în China

0
655

Uniunea Europeană a oficializat impunerea de taxe vamale definitive pentru mașinile electrice produse în China. Decizia a fost „bătută în cuie” pe 4 octombrie 2024. Reprezentatul României s-a abținut de la acest vot.

Comisia Europeană va introduce o taxă vamală de 35% pentru vehiculele produse în China

Decizia are ca scop protecția producătorilor europeni, după ce o anchetă a dezvăluit cât de serios este sprijinul pe care firmele din China îl primesc de la guvernul de la Beijing prin intermediul subvențiilor și scutirilor de taxe. Comisia Europeană va introduce o taxă vamală de 35% pentru vehiculele electrice produse în această țară, la care se va adăuga taxa existentă de 10%, a transmis Reuters pe data de 4 octombrie 2024. Noile măsuri urmează să intre în vigoare începând din luna noiembrie.

Decizia a fost luată în urma unui vot în care cele 27 de state membre au aprobat aceste taxe. Zece state membre au votat pentru, 12 s-au abținut și cinci au votat împotrivă. Printre cei care s-au abținut a fost și reprezentatul țării noastre. Interesant este și faptul că Franța și Italia au votat „pentru”, iar Germania a fost cel mai puternic oponent. Mai mulți producători importanți din Europa, precum BMW, Mercedes-Benz și Volkswagen, au cerut respingerea acestei inițiative.

Aceste taxe fac parte dintr-un efort mai amplu al UE de a reduce dependența economică de China. Într-un raport semnat de Mario Draghi, fostul premier al Italiei, subvențiile oferite de statul chinez producătorilor locali sunt considerate o amenințare directă la adresa economiei europene.

Guvernul chinez anunță că va răspunde dur la această taxare

UE dorește astfel să evite riscurile economice și politice asociate cu o dependență prea mare de importurile din China, după ce ancheta a stabilit că producătorii din această țară au un avantaj competitiv incorect în raport cu companiile europene.

Guvernul chinez a respins rezultatele anchetei și a avertizat că ar putea răspunde cu măsuri similare, inclusiv taxe vamale pentru bunuri din Uniunea Europeană, precum automobile și alimente. În ciuda tensiunilor, Comisia Europeană a anunțat că va începe noi negocieri cu Beijingul pentru a găsi o soluție de compromis.

Ce impact va avea asupra pieței auto din România

Aceste taxe vamale ar putea avea un impact semnificativ și asupra pieței auto din România, în special asupra modelelor importate din această țară. Dacia Spring este produsă în China și a înregistrat 15.859 de unități înmatriculate la finalul anului 2023.

Pe lângă Dacia, Tesla, un alt brand important pe piața românească de vehicule electrice, produce unele dintre modelele sale în China.La sfârșitul anului 2023, în România erau înmatriculate 5.343 de mașini Tesla, iar în prima jumătate a anului fuseseră înmatriculate aproximativ 1.500 de unități. O eventuală majorare a prețurilor pentru modelele Tesla produse în China ar putea reduce atractivitatea acestora pentru clienții români.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


7 + opt =