Alegerea unei noi mașini. Cum să te decizi

0
124

Dacă ar fi să-ți cumperi viitoarea mașină poate că n-ar fi rău să te lămurești dacă ceea ce vezi este într-adevăr ceea ce cauți. Și până la urmă chiar merge așa cum crezi tu?

Să ne imaginăm situația în care cineva este la începutul descifrării tainelor conducerii mașinii, dar că dorește o schimbare de status auto. Ambiția vine de la faptul că nu a avut parte de niciun incident rutier și că, totuși, mașina pe care și-a făcut ucenicia în ale volanului încă funcționează. Apoi cerințele pentru deplasare s-au schimbat, iar acum este nevoie de altceva. Și tocmai a întâlnit mașina vieții sale. Prețul este suportabil, însă îi mai lipsește un factor complex de decizie. Testul!

De ce? Pentru că el vă dă răspunsuri corecte, chiar dacă nu vă plac. O plimbare cu mașina din vis vă poate furniza informații directe despre cum funcționează și dacă se potrivește nevoilor dvs. Nu lăsați inima să vă conducă capul decât dacă sunteți vreun urmaș de-al lui Astor și banii nu contează. Și mai ales nu lăsați agentul de vânzări, al dealer-ului sau cel din târg, care probabil va fi cocoțat pe scaunul pasagerului, să vă influențeze judecata.
Mașina dvs. trebuie să fie suficient de mare încât să vă transporte confortabil toate lucrurile și oamenii cu care vă gândiți să porniți la drum. Dacă transportați în mod regulat încărcături voluminoase, cum ar fi un cărucior sau scule de pescuit, nu vă sfiiți, luați-le și vedeți cum se potrivesc în portbagaj.
Înainte să porniți la drum reglați-vă scaunul așa cum doriți, verificând dacă vă simțiți confortabil și dacă în spate rămâne suficient spațiu pentru picioarele ocupantului banchetei. Reglați oglinzile și verificați dacă aveți o bună vedere în partea din spate a mașinii. Apoi uitați-vă cât de mult vedeți înainte și dacă montanții frontali vă jenează vederea în lateral.
Familiarizați-vă cu comenzile importante cum este maneta schimbătorului de viteze, lumini, semnalizatoare, dar verificați și cât de ușor sunt de localizat și de utilizat comenzile minore. Vedeți dacă meniurile sunt clare, butoanele sunt amplasate logic și grafica este ușor de citit.
Odată ce ați pornit încercați să simțiți direcția. Este suficient de lină încât mașina virează cu ușurință la viteze mici? Este suficient de „grea” încât să vă insufle încredere atunci când rulați pe drumuri mai rapide?
Dacă există o cutie de viteze manuală, treptele se schimbă ușor? Cum se simte ambreiajul? Ține sus sau la jumătate? Dacă mașina este cu transmisie automată, răspunde cu promptitudine la apăsarea pedalei de accelerație și puteți ajunge confortabil la paletele schimbătoare de la volan?
Suspensia mașinii este, de asemenea, importantă. Călătoria este la fel de lină cum te-ai așteptat atunci când rulezi pe genul de drumuri pe care le parcurgi în mod constant? Cât de bine face față gropilor, ondulațiilor mari și schimbărilor accentuate de direcție? Dacă deplasarea nu este atât de confortabilă pe cât ați dori, gândiți-vă că puteți opta pentru roți mai mici sau că un model cu diferite setări de suspensie este o alegere mai potrivită.
Apoi, gândiți-vă dacă motorul este suficient de puternic pentru dvs. Știți deja că performanța va scădea dacă transportați, în mod regulat, patru persoane și o mulțime de bagaje, iar acest lucru înseamnă că trageți mai mult de motor ca să mențineți un ritm alert. S-ar putea să simțiți un nod în gât când faceți acest lucru sub ochii atenți ai agentului de vânzări, dar când prindeți momentul nu uitați să ambalați motorul până la vârful ariei sale de turații ca să-l auziți cum sună. Și mai ales urmăriți cu atenție orice lampă de avertizare din bord care poate semnaliza o defecțiune. Iar dacă traseul vă permite verificați nivelul de zgomot al motorului în cabină, al vântului și al anvelopelor la viteze de autostradă, dacă doriți să vă simțiți confortabil în călătoriile lungi.
După ce vă întoarceți cea mai bună decizie este să… aveți o perioadă de sedimentare a informațiilor obținute. Nu vă grăbiți. Gândiți-vă la ce vă place la mașină și ce nu. Ideea este că abia acum înțelegeți diferențele dintre mașina pe care ați condus-o și cea la care v-ați gândit că o veți conduce. Iar plăcerea reală vine de fapt de la luarea deciziei corecte, mai ales că este vorba despre încrederea acordată noii mașini pe care o veți cumpăra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


1 − unu =