Alfa Romeo Tonale: Metamorfoza italiană

0
96

Cu Alfa Romeo Tonale italienii marchează direcția evoluției brandului în cadrul grupului Stellantis în noua eră a electrificării și conectivității.

SUV-ul din segmentul C este al doilea din gamă și reprezintă o evoluție a conceptului prezentat pentru prima dată la Salonul Auto de la Geneva din 2019. Designerii de la Centro Stile Alfa Romeo au asigurat continuitatea specificațiilor concept car-ului de acum trei ani combinând trăsăturile stilistice moderne cu tehnologia de ultimă oră și cu ADN-ul sportiv al brandului italian etalat de mai bine de 110 ani. Mai mult, în perspectivă designul distinctiv aduce în prim-plan punctele de referință în dezvoltarea viitoarei game de modele Alfa Romeo precum jante din aliaj cu cinci decupaje circulare, panoul „telescopic” al instrumentelor de bord, volanul sport cu trei spițe și forma sinusoidală a blocurilor optice din față și spate. De altfel, și în partea partea frontală, și în spate farurile sunt dispuse în formula „3+3” inspirate de modelul SZ Zagato și concept car-ul Proteo.

Noile jante „tele disc” din aliaj, foarte apreciate la conceptul din 2019, apar acum și pe modelul de serie. Cine și-ar fi închipuit că tema discului perforat de la telefoanele analogice din 1960 s-a întâlnit atunci la mașini emblematice precum 33 Stradale? De-a lungul timpului perforațiile au crescut treptat ca dimensiuni, mai întâi pentru adaptarea lor la soluții și concepte tehnice, apoi au fost din ce în ce mai strâns legate de cerințele de răcire a frânei, de reducere a greutății și rezistenței aerodinamice. Iar acum, la Tonale, este disponibilă o gamă de jante din aliaj de 17, 18, 19 și 20 țoli pentru evidențierea modelului.

Interiorul lui Tonale a fost inspirat din moștenirea de curse a Alfa Romeo, în care totul este centrat pe șofer, chiar dacă a primat confortul pasagerilor. Scaunul șoferului este gândit ca o structură în care panoul de bord și cel de instrumente sunt îndreptate către postul de conducere. Toate comenzile sunt la îndemâna șoferului și ușor accesibile, atât cele fizice, cât și comenzile digitale de pe afișajul central. Ca atare, ocupanții cabinei se pot bucura de o experiență de condus captivantă, fără distrageri, în care pasiunea și siguranța trebuie să primeze.

Frumos spus din partea italienilor, iar pentru asta au pus pe tapetul motorizării două niveluri de electrificare, hibrid și hibrid plug-in, marcând primul pas în procesul de electrificare a gamei Alfa Romeo.

În varianta hibrid sunt disponibile două trepte de putere, de 130 și 160 CP, în care protagoniștii sunt un nou motor termic de 1,5 litri, turbo și cu geometrie variabilă, și unul P2 electric de 48 volți ce dezvoltă o putere de 15 kW și un cuplu motor de 55 Nm. Ansamblul este pus în valoare de o transmisie Alfa Romeo TCT cu dublu ambreiaj și șapte trepte.

Însă partea „grea” a performanțelor este susținută de varianta Q4 plug-in hibrid de 274 CP  care combină de data aceasta motorul turbo pe benzină MultiAir de 1,3 litri, din familia Global Small Engine, pentru puntea față, în timp ce motorul electric este conectat la cea din spate. Sistemul are o baterie de 15,5 kWh și îi permite lui Tonale să atingă 100 km/h în 6,2 secunde. Versiunea plug-in hybrid are o autonomie electrică de până la 80 km în ciclul de oraș și peste 60 km în ciclul combinat, iar pentru o încărcare completă a bateriei îi trebuie 2,5 ore când este folosit încărcătorul rapid de 7,4 kW.

Și încă un aspect important, odată cu Alfa Romeo Tonale, marca italiană lansează tehnologia non-fungible token (NFT), considerată o inovație în sectorul auto. Tehnologia se bazează pe conceptul de „card blockchain”, o înregistrare confidențială și nemodificabilă a principalelor etape din viața unui vehicul individual. Cu acordul clientului, NFT va înregistra datele vehiculului, generând un certificat care poate fi folosit ca garanție că mașina a fost întreținută corespunzător, acesta având impact pozitiv asupra valorii sale reziduale. Pe piața de mașini second-hand, certificarea NFT reprezintă o sursă suplimentară de credibilitate pe care să se bazeze proprietarii sau dealerii, iar viitorii cumpărătorii vor fi liniștiți în alegerea mașinii.

Comenzile pentru Alfa Romeo Tonale se vor deschide în luna aprilie cu o „EDIZIONE SPECIALE”, însă prețurile vor fi comunicate în preajma acelui moment.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


patru + 8 =