Avertisment ASF: polițele RCA, mai scumpe după pandemie

0
67

Piața asigurărilor auto ar putea înregistra creșteri ale tarifelor în perioada post-pandemie, dacă autoritățile vor decide că transportatorii afectați de criză pot să-și suspende polițele RCA.

Avertismentul vine de la Autoritatea de Supravehere Financiară, care estimează că asigurătorii vor încerca să recupereze din buzunarele șoferilor plătitori de RCA sumele pe care le-au pierdut. Chiar și așa, ASF a transmis Guvernului un punct de vedere prin care este de acord cu strategia de susținere a marilor transportatorilor, dar în anumite condiții, urmând ca Executivul să ia o decizie în această perioadă.

În contextul dezbaterilor despre o iminentă decizie care să le permită transportatorilor să-și suspende polițele RCA care au fost încheiate pe 6 sau 12 luni, Autoritatea de Supraveghere Financiară a întocmit un proiect pe care l-a trimis Guvernului. Chiar dacă inițial s-a vehiculat că suspendarea contractelor RCA se va aplica firmelor de transport marfă și persoane, mașinilor de la școlile de conducere, celor de taxi și rent a car, a căror activitate a fost afectată din cauza interdicțiilor de circulație, ASF nu a precizat în documentul transmis care va fi obiectul de activitate al persoanelor juridice care vor putea beneficia de aceată măsură, decizia urmând a fi luată de Executiv.

Totuși, pentru suspendarea unei polițe RCA, sunt necesare trei condiții obligatorii, care trebuie îndeplinite simultan:

  1. autovehiculul/autovehiculele să se afle pe teritoriul României;
  2. autovehiculul/autovehiculele a/au fost imobilizat/e într-un spațiu delimitat, în afara domeniului public;
  3. autovehiculul/autovehiculele nu a/nu au produs daune începând cu data instituirii stării de urgență.

Transportatorii ar urma să întocmească o declarație pe propria răspundere, pe care să o transmită asigurătorului.

Deși este de acord cu strategia pentru sprijinirea firmelor de transport, ASF precizează clar că agreează măsura doar pentru perioada stării de urgență, nu și pentru un număr de luni după încheierea acesteia, așa cum solicitau transportatorii.

„Totuși, ținând cont de situația gravă în care se află în această perioadă societățile care au obiect de activitate transporturile rutiere, condiții în care, pentru salvarea acestora de la faliment este necesar ca Guvernul României să adopte o serie de măsuri care să vină în ajutorul acestora, ASF consideră că, pentru a evita deschiderea de către Comisia Europeană a unei noi cauze de infringement, suspendarea contractelor RCA ar putea fi avută în vedere doar ca măsură temporară, aplicată pentru o perioadă scurtă, cea a instituirii stării de urgență”, se arată în scrisoarea transmisă Guvernului de ASF, pe care a obținut-o agenția HotNews.

În plus, ASF avertizează că aceste măsuri ar putea duce la o majorare a tarifelor practicate de asigurători, care vor încerca să acopere de undeva pagubele cauzate de suspendarea RCA pentru marii transportatori. Cel mai probabil, spune Autoritatea, găurile vor fi acoperite din banii șoferilor, care vor plăti mai mult pentru asigurări.

„Totodată, atragem atenția că această măsură a suspendării contractelor RCA ar putea avea ca efect creșterea primelor de asigurare RCA la nivelul întregii piețe din România, ca urmare a necesității transferării costurilor suspendării contractelor RCA în costurile viitoarelor contracte încheiate sau ca urmare a necesității de suplimentare a costurilor de finanțare a Fondului național de protecție, rezultate din eventuala creștere a despăgubirilor acordate de către BAAR în urma producerii unor evenimente în care ar putea fi implicate vehicule neasigurate sau cu contracte RCA suspendate”, se arată în comunicarea ASF.

Dacă Guvernul va lua o decizie cu privire la acest proiect, ea ar putea fi inclusă într-o viitoare ordonanță militară.

Foto: hotnews.ro, truckerapps.eu, zf.ro

http://www.autotestmagazin.ro/ministrul-trasporturilor-luam-in-calcul-suspendarea-rca-pe-perioada-starii-de-urgenta/

http://www.autotestmagazin.ro/inchiderea-fabricilor-de-automobile-din-europa-pune-la-grea-incercare-industria-auto/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


5 × = treizeci