Fiecare Bugatti care părăsește centrul de la Molsheim trece printr-un proces de control al calității fără compromisuri. Evident, Bolide nu face nicio excepție.
Înainte să fie livrat proprietarilor, un Bugatti Bolide trebuie să treacă ultima etapă a construirii sale care implică o inspecție finală intensivă și un program de testare pe circuit.
Altfel spus, fiecare mașină este supusă unui proces de shakedown meticulos (perioadă de testări înainte ca mașina să fie declarată operațională) care asigură aceeași calitate și dedicare către perfecțiune ca oricare alt model Bugatti.
Procesul de testare personalizat înseamnă și o colaborare strânsă cu Circuit de Mirecourt, a cărui pistă de 3.750 de metri, amplasată în departamentul Vosges, a devenit esențială în validarea performanțelor fiecărui Bolide. Acest parteneriat le oferă celor de la Bugatti acces exclusiv la pistă în mod regulat, și creează un mediu ideal cu noi facilități profesionale și cuprinzătoare aproape de casa spirituală a lui Bugatti din Molsheim, permițând echipei de experți a mărcii să efectueze teste de performanță meticuloase.
„Relația noastră cu Circuit de Mirecourt a fost de neprețuit pentru a ne asigura că fiecare Bolide îndeplinește standardele noastre exigente. Angajamentul lor de a ne oferi acces consecvent la pistă a permis echipei noastre să dezvolte o abordare riguroasă și metodică a controlului calității pentru o mașină atât de extremă încât în prezent nu există un punct de referință pentru aceasta. Așa că, ne-am dezvoltat propriul nostru, acceptând nimic mai puțin decât perfecțiunea” a declarat Philippe Grand, director de calitate la Bugatti.
Procesul de shakedown mobilizează o echipă dedicată de opt specialiști pentru fiecare sesiune: doi piloți de teste, un manager de anvelope, un manager de răcire, doi mecanici și doi electricieni. Lucrând în deplină armonie această echipă de experți poate valida două mașini într-o singură zi pe pistă, evaluând fiecare caracteristică dinamică.
Iar în cazul lui Bolide testele pe pistă sunt împărțite în două faze distincte, fiecare concepută pentru validarea diferitelor aspecte ale performanțelor mașinii.
Faza 1: Precizie și elemente fundamentale
Prima fază se concentrează pe stabilirea unei baze solide și pe asigurarea că vehiculul este pregătit pentru teste mai solicitante. Aceasta începe cu familiarizarea atentă și validarea direcției la viteze moderate. Piloții efectuează apoi teste de frânare progresivă, începând cu 50 km/h și crescând treptat până la 250 km/h solicitând mai blând sistemul de frânare. Procesul include detectarea zgomotelor neregulate prin manevre laterale și scenarii variate de frânare, cuplate cu inspecții tehnice frecvente după trecerea prin gropi de către tehnicieni de specialitate. Echipa validează, de asemenea, toți parametrii tabloului de bord și funcțiile de conducere asigurându-se că sistemele funcționează optim.
Faza 2: Performanță extremă
Odată ce mașina este considerată aptă, a doua fază îi împinge capacitățile aproape de limită, menținând în același timp protocoale stricte de siguranță. Echipa efectuează tururi intensive care permit creșterea treptată a temperaturii pentru anvelope, frâne și cutia de viteze. Piloții efectuează evaluări amănunțite ale sistemelor de stabilitate și siguranță, inclusiv ABS și a funcționalității controlului tracțiunii. Procesul încorporează activări Launch Control pentru simularea condițiilor extreme de pornire și simulări de scenarii de curse cu mai multe tururi de pistă la viteze care ajung la 300 km/h. Pe parcursul testării, echipa impune intervale precise de răcire cu obiective specifice de temperatură: frânele trebuie să se răcească sub 300°C, iar motorul sub 90°C înainte să continue cu validarea ulterioară a performanțelor.
Pentru Bolide acestea sunt validate în condiții aproape extreme, forțele de frânare ajungând până la -2,5G și temperaturile de frânare ajungând la valori extreme de 1000°C. Aceste teste intense asigură că fiecare vehicul poate oferi performanțe extraordinare în mod constant și în siguranță atunci când se află în mâinile proprietarului său. Angajamentul Bugatti față de perfecțiune pentru fiecare Bolide este asumat fără să se țină cont de cost, ci se concentrează pe asigurarea că mașina are aceeași calitate și fiabilitate de durată ca oricare alta produsă la Molsheim. Fiecare test combină telemetria avansată, derivată din sporturile cu motor, cu evaluarea umană expertă. Software-ul specializat analizează datele în timp real pentru detectarea chiar și a celor mai mici anomalii, în timp ce piloții instruiți în specificațiile precise ale Bugatti oferă feedback neprețuit despre performanțele și caracteristicile de manevrabilitate ale vehiculului.
„Echipa noastră dedicată calității a creat un proces cu atâta grijă și atenție, la fel cum au făcut specialiștii lui Bolide pentru perfecționarea forței aerodinamice sau inginerii care au perfecționat dinamica. Munca lor asigură că cea mai pură expresie a motorului W16 în Bolide oferă nu doar performanțe extraordinare, ci și fiabilitatea și calitatea care definesc Bugatti” a menționat Philippe Grand, Director de calitate la Bugatti.
Vă recomandăm și: