NOU: Certificat ITP (Inspectie Tehnica Periodica)

0
64

Certificat ITPIntroducerea acestui Certificat ITP (Certificat Inspectie Tehnica Periodica) a fost prevazuta prin OG nr. 6/25.01.2012, data de intrare in vigoare a acestei obligatii, 31 decembrie 2013, fiind prevazuta prin OMTI nr. 1.107/29.06.2012.

Eliberarea obligatorie a unui Certificat ITP, precum si data intrarii in vigoare a acestei obligatii sunt conforme cu prevederile Directivei 2010/48/UE de adaptare la progresul tehnic a Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European si a Consiliului privind inspectia tehnica auto pentru autovehicule si remorcile acestora.

Eliberarea acestui certificat nu implica obligatii sau costuri suplimentare pentru detinatorii de vehicule, acestia primind acest certificat automat, la finalizarea inspectiei tehnice periodice efectuate la termenul scadent normal (nu este afectata in nici un fel periodicitatea de efectuare a ITP). In consecinta, detinatorii de vehicule cu ITP valabil nu trebuie sa solicite in avans eliberarea acestui certificat, el urmand sa fie eliberat la efectuarea urmatoarei ITP.
Trebuie precizat faptul ca acest certificat este complementar anexei la certificatul de inmatriculare si in consecinta nu inlocuieste anexa respectiva care atesta efectuarea ITP si termenul de valabilitate.
Avand in vedere ca este vorba despre un Certificat ITP armonizat stabilit printr-un act normativ UE este necesar ca certificatul sa fie disponibil impreuna cu anexa la certificatul de inmatriculare pentru prezentare in vederea unor eventuale controale in cazul vehiculelor care au efectuat ITP incepand cu 31 decembrie 2013. Dat fiind formatul armonizat, existenta si prezentarea certificatului va facilita relatia cu autoritatile de control din celelalte SM in ceea ce priveste valabilitatea ITP.

Data urmatoarei ITP este cea din anexa la certificatul de inmatriculare.

Certificatul ITP este eliberat in limba romana iar rubricile sunt traduse in engleza.

Sanctiunile in cazul absentei certificatului sunt aplicate de politie, potrivit legislatiei tarii respective. Sanctiunile se aplica doar vehiculelor inspectate incepand cu 31 decembrie 2013. Verificarea valabilitatii ITP se bazeaza in primul rand pe datele din anexa la certificatul de inmatriculare (certificatul de ITP prezinta si alte informatii suplimentare ce pot fi utile in control si este important deoarece poate fi verificat simplu in toate SM, rubricile respective fiind armonizate).

Model Certificat Inspectie Tehnica Periodica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


+ unu = 9