Chrysler Portal: Spre mileniul III

0
53
Chrysler Portal Concept Exterior

Chrysler Portal Concept exterior, side-view

Pentru orice constructor auto este vital să știe ce vrea în viitor ca să poată evolua. Iată că în susținerea afirmației vin idei de peste Atlantic, de la Fiat Chrysler Automobiles North America (FCA), cu un concept „social” denumit Chrysler Portal. Asta nu înseamnă că subiectul nu are deja ecou și pe bătrânul continent.

Las Vegas – January 3, 2017 – Fiat Chrysler Automobiles unveiled the Chrysler Portal Concept at CES 2017 today.  Designed to grow with millennials through their life stages, the Chrysler Portal Concept is electric powered, seats six and has a number of high-tech sensors that allows it to be classified as a semi-autonomous vehicle. For more information visit media.fcanorthamerica.com.

Punctul de referință este „generația milenară”, adică a celor născuți între 1982 și 2001, pe care FCA a studiat-o mai bine de 20 de ani folosind cercetări etnografice ca să obțină o perspectivă asupra nevoilor actuale și a dorințelor emergente ale acesteia. Totodată este și cea mai numeroasă demografic, iar peste încă zece ani mulți vor fi în momentul când se gândesc la întemeierea unei familii sau au întemeiat deja una. 75% dintre viitorii copii vor avea părinți „milenari” și vor fi cu patru milioane mai mulți decât la ora actuală.
Ce înseamnă, de fapt, conceptul Chrysler Portal pentru americani? Practic, explorează posibilitățile pe care le poate dezvolta un vehicul de transport destinat familiei pe măsură ce stilul de viață al oamenilor evoluează. Atribute precum flexibilitatea, adaptabilitatea și tehnologia îl fac ideal pentru aplicațiile de afaceri și cele comerciale, cum ar fi plimbări de protocol, car sharing sau servicii de livrare.

Chrysler Portal Concept Interior

Pentru familiștii de azi patru paternuri auto au fost definite, de tip breakuri, microbuze, crossovere și SUV-uri în timp ce „milenarii” își vor căuta propria versiune a unui vehicul de familie. Ei își doresc un vehicul care le reflectă personalitatea, oferă valoare și flexibilitate, integrează tehnologia avansată și este responsabil social. De asemenea, au nevoie de accesibilitate și trebuie să dețină vehiculul pe termen lung.

Chrysler Portal Concept high-mount display and instrument panel

Pornind de la ideea de conectivitate, Chrysler Portal a fost proiectat… din interior spre exterior. Cabina oferă șoferului și pasagerilor un „al treilea spațiu”, o atmosferă deschisă și relaxantă care propune un mediu alternativ între locul de muncă și casă.
Scaunele premium, cu un design minimal, sunt standard pentru toți ocupanții și au grade multiple de libertate pentru o flexibilitate maximă. Sunt montate pe șine încorporate în podea care le permit să se deplaseze pe toată lungimea vehiculului și, dacă este necesar, să fie scoase cu ușurință prin ușa din spate.
Până la opt stații de andocare pot fi amplasate în panoul de bord și scaune, ce vor fi utilizate pentru încărcarea și securizarea telefoanelor mobile sau a tabletelor.

Chrysler Portal Concept exterior, side-view and LED interactive portal lighting

Lumina este o experiență interactivă pentru concept, precum și un instrument de comunicare. Vehiculul este echipat cu LED-uri „full-color” în partea frontală, pe panourile laterale și în spate ce pot fi configurate în funcție de scopul utilizării mașinii.

Chrysler Portal Concept exterior and LED interactive portal lighting

Chrysler Portal Concept Exterior

Chrysler Portal Concept Exterior

Farurile și stopurile dispun de ultima generație a tehnologiei Thin Lens LED, ce permite un fascicul adaptiv de drum oferind siguranță sporită prin îmbunătățirea vizibilității.
Iar un panou din policarbonat se întinde pe întreaga lungime a plafonului și le permite pasagerilor să se bucure de lumina naturală în timpul călătoriei.

Chrysler Portal Concept portal-shaped side-openings, with articulating front and rear doors

Chrysler Portal Concept Exterior

Monovolumul este propulsat de un singur motor electric ce acționează roțile din față. Integrarea unui acumulator litiu-ion de 100 kWh în podeaua vehiculului îi crește rigiditatea structurală și oferă un centru de greutate coborât îmbunătățindu-i manevrabilitatea și confortul la rulare. Cu o încărcare completă mașina parcurge 400 km și poate să fie încărcată în 20 de minute pentru o autonomie de 240 km. Chrysler Portal este capabil să funcționeze semi-autonom, iar șoferul poate să-l lase să se autoconducă, în anumite situații, pe autostradă. Vehiculul este echipat cu o serie de tehnologii de senzori – LIDAR (Light Detection and Ranging), radar, sonar, optic – care monitorizează în mod constant condițiile în afara și în interiorul vehiculului. Totodată este proiectat să fie upgradat pentru extinderea autonomiei pe măsură ce tehnologia avansează, în condițiile în care proprietarul este interesat de acest fapt. Adică nu va fi gratis.

Text: Radu BUHĂNIŢĂ / Foto: FCA 

Articolul precedentLucid Air: Luciditate electrică
Articolul următorReprezentanța RAR Grivița
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× 8 = treizeci doi